Ο Ζαφείρης Πασιαλής είναι ένας καθαρόαιμος λαϊκός ερμηνευτής, με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα, που έχει αναδείξει μέχρι σήμερα, τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες. Μετά από μία αποχή από τα δισκογραφικά πράγματα, επέστρεψε δριμύτερος με την νέα του επιτυχία «Θα σ’αγαπώ, θα σε προσέχω», που είναι ένα πάντρεμα του δημοτικού, παραδοσιακού ρυθμού, με τα πιο μοντέρνα ακούσματα, που από το πρώτο άκουσμά του, δεν μπορεί να μη σε σηκώσουν να χορέψεις.

 

 

1. Δυναμική επιστροφή για σένα Ζαφείρη μετά από απουσία περίπου 3 ετών από την δισκογραφία. Τι σημαίνει για σένα αυτή η νέα αρχή;

Καταρχήν ήταν ένα διάστημα που ήθελα να κατασταλάξω σε μερικά πράγματα, όσον αφορά την καλλιτεχνική μου πορεία. Να γράψω καινούργια τραγούδια, να ανασυνταχθώ αν θέλεις για να δω το μέλλον διαφορετικά και επέλεξα με τους συνεργάτες μου να κάνουμε αυτή την χορευτική ρούμπα που είναι η αρχή νέων πραγμάτων που έρχονται στο εγγύς μέλλον.

 

2. Το νέο σου τραγούδι τιτλοφορείται “Θα Σ’Αγαπώ, Θα Σε Προσέχω”. Πες μας λίγα λόγια για αυτό.

Το τραγούδι προέκυψε μέσα στο καλοκαίρι μετά από μια σειρά live που κάναμε. Ήταν ανάγκη έκφρασης της λαϊκής και της δημοτικής μουσικής. Ήταν μια μελωδία που γυρνούσε καιρό στο κεφάλι μου. Συγκεκριμένα μετά από μια live εμφάνιση τα ξημερώματα, πήρα την κιθάρα στα χέρια και μου βγήκε αυτό το κομμάτι. Στους στίχους με βοήθησε ο φίλος μου ο Γιάννης Μαλλιάς. Ενώ στο ρεφραίν η φράση «Θα Σ’ Αγαπώ, Θα σε Προσέχω» είναι του Στράτου Αιβάτογλου.

 

3. Βλέπουμε πως στο νέο σου κομμάτι υπάρχει έντονα ο παραδοσιακός ήχος σε μια πιο σύγχρονη μορφή βέβαια. Πόσο σημαντικό είναι για εσένα να τηρείς αυτή την παράδοση;

Εγώ μεγάλωσα σε μουσική οικογένεια. Τα ξαδέρφια μου έπαιζαν μουσικά όργανα, ο παππούς μου έπαιζε κλαρίνο. Γενικά είμαι πολύ κοντά στην παράδοση. Έχω στα αυτιά μου πολύ έντονα τα βιώματα και τα ακούσματα της Θράκης. Θεωρώ πως πρέπει να αναβιώσει το δημοτικό τραγούδι με μια μορφή που θα την αγκαλιάσει και η νεολαία. Νομίζω πως το συγκεκριμένο τραγούδι είναι μια σωστή προσέγγιση του δημοτικού είδους με το λαϊκό σε έναν πιο σύγχρονο ήχο. Αυτό ήταν καθαρά ο φόβος μας αλλά νομίζω πως το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο.

 

 

4. Ποιος ήταν ο λόγος που απήχες δισκογραφικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;

Δεν είχα κάτι δυνατό στο μυαλό μου. Θεωρώ πως ένα τραγούδι πρέπει να ξεπερνάει κάθε φορά τις προηγούμενες. Δυστυχώς οι μικρότεροι τραγουδιστές δεν έχουμε την δυνατότητα να μας παίξουν τα ραδιόφωνα, παρά μόνο τα κλαμπς και κάποια συγκεκριμένα μαγαζιά. Πιστεύω πως με αυτό το τραγούδι κάνω μια δυναμική επιστροφή!

 

5. Από πλευράς εμφανίσεων σε τι φάση σε πετυχαίνουμε;

Έχω ξεκινήσει σε ένα καινούργιο νυχτερινό κέντρο της Ορεστιάδας. Εκεί μεγάλωσα, ήρθα στην Θεσσαλονίκη στα 18 μου για να κυνηγήσω τα όνειρα μου. Έχω να τραγουδήσω πάνω από δέκα χρόνια στην πόλη. Οι προγραμματισμένες εμφανίσεις είναι μέχρι τα Χριστούγεννα και παράλληλα συζητάω με κάποια κλαμπς στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

 

6. Σαν καθαρόαιμος λαϊκός τραγουδιστής που είσαι, τι σε εκφράζει καλύτερα; Τα νυχτερινά μαγαζιά ή οι συναυλίες; Και γιατί;

Το καθένα έχει την χάρη του. Η γενιά μου και εγώ προσωπικά μεγαλώσαμε μέσα στα νυχτερινά κέντρα, είναι ο φυσικός μας χώρος. Όσον αφορά τις συναυλίες, εξαρτάται πάντα από την διοργάνωση, τον χώρο, το κοινό και το ρεπερτόριο.

 

 

7. Ποια ήταν η πιο συγκινητική και όμορφη στιγμή στην καριέρα σου ως τώρα;

Τι να σου πω, είναι πολλές. Θα σου πω δυο συγκινητικές μου στιγμές. Η πρώτη ήταν όταν τραγουδούσα στην Κρήτη. Είχα κάνει τον πρώτο μου δίσκο τότε. Τότε ήρθε ένας άγνωστος και μου ζήτησε το πρώτο μου τραγούδι, το «Χαράματα στις πέντε το πρωί». Η δεύτερη στιγμή ήταν όταν τραγουδούσα στην Αθήνα. Ήμουν σε μια πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση για κάτι οικογενειακό που περνούσα εκείνο το διάστημα. Ήρθαν κάποιοι φίλοι μου από την Ορεστιάδα για να με δούμε και στο τελευταίο πρόγραμμα όταν βγήκα τους είδα στο πρώτο τραπέζι. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

 

8. Και ποια η πιο δύσκολη στιγμή αντίστοιχα;

Η πιο δύσκολη στιγμή μου ήταν όταν το 2006 είχα ένα σοβαρό θέμα υγείας και για δυο χρόνια δεν μπορούσα να τραγουδήσω όπως πραγματικά μπορώ. Αυτό εύχομαι να μην το ζήσει κανένας άνθρωπος στη ζωή του. Ήταν σαν να ήμουν ένας άλλος άνθρωπος.

 

9. Σε έχουμε δει κατά καιρούς να πραγματοποιείς πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις τόσο σε μεγαλύτερες όσο και σε μικρότερες πόλεις. Που θεωρείς αυτή τη στιγμή οτι η δουλειά στη νύχτα είναι καλύτερη; Στην Αθήνα ή στην επαρχία;

Κακά τα ψέματα η Αθήνα είναι το κέντρο των αποφάσεων, έχει πολύ μεγαλύτερο κοινό και όλα τα media είναι εκεί. Η επαρχία είναι αυτό που λέμε πιο άμεση διασκέδαση. Έχεις μεγαλύτερη επαφή με το κοινό. Μετράει αποκλειστικά τον παλμό και την ενέργεια που δίνει πάνω στο stage.

 

 

10. Βλέπουμε κατά καιρούς πολλά talent shows στην Ελληνική τηλεόραση. Είσαι υπέρ ή κατά το να πηγαίνουν να δοκιμάσουν την τύχη τους εκεί οι καλλιτέχνες;

Είμαι υπέρ. Είναι καθαρά ένα μέσο προβολής σήμερα. Τα νέα παιδιά πρέπει να κυνηγούν και αυτά την τύχη τους και το επικροτώ. Η μόνη μου ένσταση είναι γιατί να υπάρχει τέτοιος πόλεμος στο λαϊκό ρεπερτόριο; Ένα 10% από αυτά τα showsείναι λαϊκοί τραγουδιστές και δεν έχουν την πορεία που θα έπρεπε στον χώρο.

 

11. Εσύ θα το επιχειρούσες ποτέ;

Δεν το έχω επιχειρήσει ποτέ. Στο παρελθόν μου είχε γίνει πρόταση να συμμετάσχω στο πρώτο Fame Story καθώς κάποιος από την παραγωγή ήταν φίλος μου. Δεν το επιχείρησα τότε και νομίζω πως μετά από τόσα χρόνια δεν θα το έκανα.

 

12. Πάμε στο κομμάτι Eurovision. Έχουμε δει πολλά τραγούδια και με Ελληνικό στίχο να συμμετέχουν στον θεσμό. Είναι κάτι που θα σε ενδιέφερε ή δεν σε αφορά το να πάρεις μέρος;

Θα με αφορούσε αν έκανα κάτι που να αντιπροσωπεύει εμένα  και την Ελλάδα. Τα τραγούδια που συνήθως στέλνουμε είναι κατά βάση με αγγλικό στίχο και δεν νομίζω ότι μπορώ να τα υποστηρίξω.

 

13. Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες πολύ να συνεργαστείς και γιατί;

Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω. Θα ήθελα να συνεργαστώ με τον Πασχάλη Τερζή, με την Πίτσα Παπαδοπούλου, με την Χαρούλα Αλεξίου, με την Ελένη Βιτάλη και πολλούς άλλους. Γενικά μου αρέσουν οι καλλιτέχνες της παλαιάς κοπής. Όχι πως δεν υπάρχουν καλλιτέχνες της γενιάς μου και μικρότεροι που είναι αξιόλογοι, όπως ο Νίκος Βέρτης, ο Νίκος Οικονομόπουλος και άλλοι. Δεν έχω κάνει ακόμα τις μεγάλες συνεργασίες γιατί δεν έχω κάνει προφανώς την μεγάλη επιτυχία.

 

 

 

 

 

 

3