Τους γνώρισα μέσα από την πλατφόρμα του Tik Tok . Ένα δίδυμο γεμάτο ενέργεια και με σπουδαία τραγούδια.

Τους έκανα follow και κάθε φορά έστελνα τα βιντεάκια τους,  σε φίλους να τους ακούσουν. Ο Σπύρος και ο Παναγιώτης, ο Παναγιώτης και ο Σπύρος είναι οι “Γιαγκίνηδες”. Λίγο πριν την μίνι Ευρωπαϊκή τους περιοδεία και με υπέροχα τραγούδια στις αποσκευές τους,  βρήκαμε τον χρόνο να συνομιλήσουμε και να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Τους ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο και την θετική τους αύρα. 

Πώς δημιουργήθηκε η ιδέα για τους ΓΙΑΓΚΙΝΗΔΕΣ και πώς επιλέξατε το όνομα του σχήματος;
Τα πρώτα χρόνια που ξεκινήσαμε ήμασταν απλά ο Σπύρος και ο Παναγιώτης, , δηλαδή αν παίζαμε κάπου έτσι θα το γράφαμε. Αργότερα αποφασίσαμε πως είναι καιρός, εφόσον συνεχίζουμε και παίζουμε μαζί, να βρούμε ένα όνομα. Δυσκολευτήκαμε αλλά θέλαμε το όνομα να σχετίζεται με το ρεμπέτικο και να μην είναι κάτι πολύ τετριμμένο, οπότε μια ωραία μέρα μας ήρθε η επιφοίτηση και από τότε λεγόμαστε «Γιαγκίνηδες»!
Ποια είναι η ιδιαίτερη έμπνευση πίσω από τη μουσική που παίζετε και το ύφος που προσδίδετε στα ρεμπέτικα τραγούδια;
Ανέκαθεν μας ενέπνεε ο κόσμος που μας ακούει και το feedback που παίρνουμε λόγω του ότι παίζαμε πολύ καιρό στον δρόμο και ερχόμασταν καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους και τις απόψεις τους. Το ύφος είναι κάτι που δημιουργήθηκε αυθόρμητα για την ανάγκη και των δυο να εκφραστούμε αλλά και την ανάγκη να περάσει αυτό που τραγουδάμε στους άλλους.

Πώς βλέπετε τον ρόλο των νέων καλλιτεχνών στη διατήρηση και εξέλιξη της ρεμπέτικης μουσικής;
Όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια η λαϊκή, η ρεμπέτικη και η παραδοσιακή μουσική έχουν και πάλι πολύ μεγάλη απήχηση και ιδιαίτερα στον νέο κόσμο. Πιστεύουμε πως σε αυτό βοήθησε αρκετά ότι νέα παιδιά, φοιτητές – όπως και εμείς άλλωστε – δημιουργούν μπάντες για να παίξουν
τα ρεμπέτικα. Αλλά η κάθε μπάντα με τον δικό της τρόπο. Έτσι κάθε μπάντα βοηθάει στην αναγέννηση αυτών των τραγουδιών ώστε να τα μάθουν και άλλοι που θα τα παίξουν και αυτοί με τη σειρά τους και δημιουργείται μία αλυσίδα που βοηθά τη διατήρηση και εξέλιξη της ρεμπέτικης μουσικής.
Ποια είναι η σημασία της παρουσίας σας στον μουσικό χώρο και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε μέσα από τη μουσική σας;
Δεν έχουμε εξερευνήσει τόσο βαθιά την ύπαρξη μας ακόμα! Αλλά αν γίνεται να μεταφέρουμε κάτι αυτό θα ήταν μια ευχάριστη νότα” που ακούει κάποιος και ξεκινάει καλά η μέρα του ή όταν τελειώνει η μέρα του να πηγαίνει για ύπνο χαρούμενος.
Ποια είναι η αγαπημένη σας στιγμή ή ανάμνηση από τις εμφανίσεις σας έως τώρα;
Κάθε μία εμφάνιση είναι ξεχωριστή και έχει τη δική της ιστορία. Σίγουρα συμφωνούμε και οι δύο ότι δεν θα ξεχάσουμε όταν πήγαμε Αυστραλία και παίξαμε για τους εκεί Έλληνες. Αξέχαστο ταξίδι και live καθώς και πολύ καλοί άνθρωποι!

Πώς αντιμετωπίζετε την πρόκληση της δημιουργίας καινούργιας μουσικής σε ένα είδος με τόσο έντονη ιστορία και παράδοση;
Η αλήθεια είναι πως αυτό προσπαθούμε να λύσουμε αυτή την περίοδο. Το σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά που γράφουμε είναι ρεμπέτικα. Είναι τέτοια η ιστορία και βαρύτητα των ρεμπέτικων τραγουδιών που δεν μπορείς να τα συγκρίνεις με κάτι που γράφτηκε σήμερα.
Οπότε δεν θα θέλαμε να πούμε ότι γράφουμε ρεμπέτικα, αλλά πιο πολύ ότι από αυτά αντλούμε έμπνευση!

 

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με άλλους καλλιτέχνες ή συγκροτήματα στον χώρο του ρεμπέτικου;
Έως τώρα δεν έχουμε γνωρίσει και πάρα πολύ κόσμο, αλλά με όσους έχει τύχει οι σχέσεις μας είναι καλές! Τώρα που κατεβήκαμε και Αθήνα ελπίζουμε να γνωρίσουμε ακόμα πιο πολλούς και να συνεργαστούμε μαζί τους.
Πώς αισθάνεστε που πρόκειται να ξεκινήσετε το πρώτο σας mini ευρωπαϊκό tour;
Ανυπομονούμε! Πιστεύουμε θα είναι αρκετά κουραστικό ταξίδι γιατί παίζουμε 7 μέρες συνεχόμενα αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε!
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τις συναυλίες σας σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αγγλία;
Δεν προσδοκούμε σε τίποτε άλλο πέρα απ’ το να περάσουμε καλά και να γνωρίσουμε ανθρώπους που κατοικούν σε άλλες χώρες. Πάμε εκεί με ανοιχτά μυαλά, έτοιμα να δεχτούν νέα δεδομένα!
Ποια είναι η σημασία αυτής της περιοδείας για εσάς και για την πορεία του συγκροτήματός σας;
Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για εμάς. Μας φαίνεται απίστευτο από που ξεκινήσαμε και που φτάσαμε. Όλα αυτά πάντα με τη βοήθεια του κόσμου που μας στηρίζει και μας ακούσει όλο αυτό τον καιρό. Η περιοδεία στο εξωτερικό είναι στόχος εδώ και πολύ καιρό καθώς καθημερινά λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από Έλληνες του εξωτερικού. Οπότε θέλαμε οπωσδήποτε να γίνει!
Πώς προετοιμάζεστε για τις εμφανίσεις σας σε ξένες χώρες;
Η προετοιμασία είναι πάντα η ίδια. Ξεκούραση, καλός ύπνος και θετική ενέργεια!
Πώς πιστεύετε ότι θα διαφέρουν οι συναυλίες σας στην Ευρώπη σε σχέση με αυτές στην Ελλάδα;
Εμείς θα προσπαθήσουμε αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα να το μεταφέρουμε ακριβώς όπως είναι και στην Ευρώπη. Δεν πιστεύουμε ότι θα ‘χει κάποια τεράστια διαφορά. Όσον αφορά όμως στην αλληλεπίδραση με τον κόσμο θα σας πούμε όταν επιστρέψουμε.
Ποιες είναι οι ελπίδες και οι στόχοι σας για το μέλλον των περιοδειών σας;
Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε και σε ακόμα πιο μεγάλο βαθμό, σε πιο μεγάλους χώρους με περισσότερο κόσμο και μεγαλύτερα γλέντια!
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και φιλοδοξίες στον χώρο της μουσικής;
Συνήθως πάντα μας προλαβαίνουν οι εξελίξεις! Ωστόσο τον τελευταίο καιρό υπάρχει η συζήτηση και η ανάγκη από εμάς για τη δημιουργία
καινούργιου υλικού. Θα δούμε πως θα πάει αυτό, μακάρι να έχουμε έμπνευση!

 

0