Θανάσης Ζλατάνος ο ανατρεπτικός, ο αντισυμβατικός και πάντα με μία δική του οπτική στα πράγματα, έρχεται στο The Look Gr να μας πει πολλά.

 

-Θανάση καλώς σας ήρθες στο The Look.Gr χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε ξανά .
-Καλώς σας βρήκα εύχομαι ,πάντα όμορφες, μουσικές, και επιτυχίες!

 

1  Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή ξεκινώντας με εσένα και το πως προέκυψε η ενασχόλησή σου με τη μουσική; Ποιά ήταν τα ερεθίσματα και τα βιώματα που σε οδήγησαν να ακολουθήσεις τη πορεία του μουσικο-συνθέτη;

Ακούγοντας 3 λεπτών ροκ τραγούδια…
Όταν ακούς ροκ τραγούδια κι έχεις τη μουσική μέσα σου είναι η φυσιολογική πορεία των πραγμάτων ,επειδή είναι το μόνο πράγμα που αξίζει πραγματικά. Σε ακουμπά και σου μιλά αμέσως, γίνεσαι κτήμα του και το κάνεις δικό σου από εκεί ξεκινούν όλα.
Από ένα τρίλεπτο ροκ τραγούδι,και δεν ξέρω αν αποδέχομαι τον όρο μουσικοσυνθέτης προτιμώ αυτόν του πολίτη του κόσμου,που ίσως παίζει και καλή κιθάρα .

 

2. Για να γράψεις μουσική από που εμπνέεσαι; Ποιές είναι οι πηγές έμπνευσής σου;

Από τα πάντα….Τα τραγούδια συνήθως βγαίνουν με τη μια, κάθομαι και το τραγούδι η η σύνθεση βγαίνει αβίαστα, από μέσα μου και διηγούμαι ιστορίες. Πολλές φορές από προσωπικά μου βιώματα, πολλές φορές ταμπού.
Δεν με ένοιαξε ποτέ αυτό ζω στο μικρόκοσμο μου μακριά από τη δυναστεία επιβολής μουσικών κατασκευασμάτων σε πρωινάδικα.

 

3. Ποιές μουσικές σε επηρέασαν πολύ;

Το ροκ ν ρολ΄ κι ο Ξενάκης που κι αυτός ροκ ν ρολ είναι άμα το ψάξεις. Γι αυτό και βλέπεις συμμετοχή μου σε πετυχημένα συγκροτήματα, όπως οι λουμπάγκο και οι μέδουσα αλλά και στους νεκρόπολις όπου ο Ξενάκης είχε μεγαλύτερη επιρροή όπως και στα προσωπικά μου άλμπουμ και συμμετοχές (όπως ο dialogos- κομμάτι με λευκό θόρυβο συνθεσάιζερ με φάλαινες).

 

4. Υπάρχει προοπτική εξέλιξης για έναν μουσικό συνθέτη στην Ελλάδα;

Όχι… Μόνο ως μοναχικός λύκος. Που ευτυχώς τελευταία υπάρχουν αρκετές και αρκετοί που κάνουν ωραία πράγματα. Να όπως εδώ πως όλη μέρα ακούω καινούργια πράγματα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αυτό κάνω.!

5. Λίγα λόγια για το συγκρότημα ΕΤΑΙΡΑ πως προέκυψε ;

Από την ανάγκη μου να προσανατολίζομαι σε καινούργιους δρόμους, και να έχω 2 καλούς μουσικούς μαζί μου που δεν περιμένουν χρήματα και live. Δημήτρης Νταχάλης στα ντραμς συμπαίκτης φίλος και συνοδοιπόρος τα τελευταία χρόνια και ο Πάρις Αντωνόπουλος στο μπάσο μάστερ στο όργανο κι αυτός.
Προλάβαμε ευτυχώς να ηχογραφήσουμε κάποια κομμάτια πριν τη πανδημία και κάποια από αυτά σταδιακά ανεβαίνουν στο κανάλι μου που με μεγάλη χαρά βλέπω να αποκτά όλο και περισσότερους ακολούθους.

 

6. Βλέπουμε στο κανάλι σου νέα κομμάτια , για πες μας την ιστορία τους καθενός;

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα κομμάτι για τη πόλη μου ,που όμως από αστοχίες και ανευθυνότητα έγινε μια πόλη covid κι έτσι έγινε μια νέα ηχογράφηση στο υπάρχον κομμάτι, με στίχους γι αυτό η Thessaloniki covid town… η Λίζα είναι μια πραγματική ιστορία μιας φίλης μου που έδωσε τέλος στη ζωή της ένα χρόνο ακριβώς μετά το τέλος του συντρόφου της σαν φόρος τιμής; δεν ξέρω!…το broken dreams σε στοίχους του πακετ για ένα καμένο όνειρο πως θα κρατούσαμε ένα δάσος αντί μιας δήθεν επένδυσης, το τραγουδά μοναδικά η Ρούλα Μανισάνου/ το μπανανιές αιγαίο είναι η κατάθεση του φίλου μου Βασίλη γιαννιώτη που οι στίχοι, του με συγκινούν, τόσο είναι μια κρυπτική ματιά στην Ελλάδα του σήμερα,χάρηκα που είδα πως έχει ανταπόκριση αν και σε lo fi ηχογράφηση, το σε μια πόλη νεκρή σε στίχους του πακετ ένα τραγούδι που γράφτηκε προφητικά λίγο πριν τη πανδημία… αυτά σαν μια μικρή πρόγευση του τι θα επακολουθήσει με την εταίρα.

 

7.  Ακούσαμε το album “A retrospective” με αγγλικό στίχο που κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες του εξωτερικού με μεγάλη ανταπόκριση, πως νιώθεις γι’αυτό, και πως προέκυψε αυτή η δουλειά;

Θα το πω κι ελπίζω να μην ακουστεί μεγαλόσχημο-μόνο στα σοβαρά δε παίρνω τον εαυτό μου!. Τα άλμπουμ μου που σχεδόν όλα κυκλοφορήσαν στο εξωτερικό, είχαν μεγάλη απήχηση στους κριτικούς. Medusa, lumbago, nekropolis κα Το retrospective κυκλοφόρησε το 2020 από ολλανδική εταιρεία σε όλο το κόσμο.
Μια μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε από εδώ στο https://thequietus.com/articles/28071-thanasis-zlatanos-a-retrospective-review.και στο
https://osare-editions.bandcamp.com/album/oe002-thanasis-zlatanos-a-retrospective

Και αυτό το άλμπουμ ο Πάνος Χρυσοστόμου το έβαλε στα 7 καλύτερα της χρονιάς που πέρασε. Να σας πω την αλήθεια αυτό με συγκίνησε πιο πολύ απ’όλα, βλέπω τα σχόλια στα τραγούδια μου και καταλαβαίνω πως είμαι τελείως άγνωστος στη χώρα μου. Δεν με ενοχλεί καθόλου και το βρισκω τόσο ανθρώπινο που με παρακινούν να συνεχίσω…και πιστέψτε με αυτό θα κάνω!

8. Θανάση,σε πείσμα των καιρών που μας έχουν κλείσει όλους μέσα, βλέπω με μεγάλη μου χαρά σε εγρήγορση μουσικά πως το κατάφερες όλο αυτό ;

Δεν άλλαξε κάτι στη ζωή μου, όλη μέρα στο στούντιο ήμουν και συνεχίζω όλη μέρα στο στούντιο να είμαι. Διαβάζω ακατάπαυστα και μετά συνθέτω.Έχω μεγάλη συγκίνηση όταν μετά από όλο αυτό βγαίνει κάτι καινούργιο. Βέβαια να μη λέμε μόνο θετικά έχω κι ένα κακό λέω την άποψή μου!

Σας ευχαριστώ πολύ που μπήκατε στο κόπο να διαβάσετε τις σκέψεις μου .

 

Social media 

https://www.facebook.com/%CE%98%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82%CE%96%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%A4hanasis-Zlatanos-%CE%9Ffficial-182244829326261

https//www.instagram.com/thanasis_zlatanos_official1/?show_story_unavailable=1

 

Youtube Channel

https://www.youtube.com/channel/UCymlFV0vXXI-gOcx3JjLI7A

 

 

1