“Σκουριάσανε οι πόλεις, θαμπώσαν τα χωριά, με τούτη την ομίχλη μ’ αυτήνε την σκουριά. Ας είχα ένα αμπέλι στην άκρη της Κνωσού…”  Υπέροχοι στίχοι από τον τελευταίο δίσκο της Λιζέτας Καλημέρη με τίτλο “Εν Φλύα”, σε μουσική Ορφέα Περίδη, που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group.

 

Μια υπέροχη μουσική συνάντηση επιτεύχθηκε τις προηγούμενες μέρες με την καταξιωμένη και αγαπημένη τραγουδίστρια Λιζέτα Καλημέρη.

Η Λιζέτα Καλημέρη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στο ελληνικό τραγούδι σφραγίζοντας με το ιδιαίτερο ηχόχρωμά της στίχους και μουσικές μεγάλων δημιουργών. 

Σταθερός μουσικός συνοδοιπόρος τα τελευταία χρόνια ο Ορφέας Περίδης που υπογράφει και το τελευταίο της cd. 

 

Η υπέροχη Λιζέτα Καλημέρη έρχεται στο The Look.Gr

 

 1. «…τα ΄χω με τον έρμο εαυτό μου που κάθεται ανάμεσα στον κόσμο και σε μένα», στίχος από ένα καινούργιο σας τραγούδι. Καταλογίζετε συχνά στον εαυτό σας λάθη που ενδεχομένως να λειτουργούσαν διαφορετικά υπό άλλη βάση;

  Απ’ την πρώτη στιγμή που άκουσα αυτόν τον στίχο του Γιώργου Σιδερή , μου άρεσε . Η αυτοκριτική , ακόμα και η αυτομεμψία όταν χρειάζεται , είναι δρόμοι προς την αυτογνωσία . Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν κάνει λάθη , αλλά σίγουρα  είναι κερδισμένος όποιος τα αναγνωρίζει και έχει την δύναμη να ωφεληθεί από αυτά . Μου συμβαίνει λοιπόν να βρίσκομαι ενίοτε σ’ αυτή τη θέση και  ευτυχώς , συνήθως , αποβαίνει λυτρωτικό , παρότι επώδυνο , το να ‘’τσακώνομαι’’ με τον εαυτό μου .

 

 

 1. Νέος δίσκος «Εν φλύα» από το Odgoo σε μουσική Ορφέα Περίδη και στίχους Γιώργου Σιδερή. Μιλήστε μας για τη διαδρομή μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του όμορφου άλμπουμ.

  Με τον Ορφέα Περίδη συνεργάζομαι επί σκηνής τα τρία τελευταία χρόνια .

Ωστόσο είχαμε και στο παρελθόν συμπράξει και σε κοινές παραστάσεις και δισκογραφικά . Ανέκαθεν ήμουν και είμαι θαυμάστρια του Ορφέα και  καλλιτεχνικά και προσωπικά .

  Τον Γιώργο Σιδερή είχα την τύχη να τον γνωρίσω , αρχικά μέσα από τους στίχους του και στην συνέχεια προσωπικά μέσω του Ορφέα και κέρδισε αμέσως την εκτίμηση και την αγάπη μου .

Το νέο άλμπουμ ‘’Εν Φλύα’’ νοιώθω πως είναι καρπός αυτής της μουσικής σχέσης με τον Ορφέα , καμαρώνω που μου εμπιστεύτηκε την ερμηνεία των τραγουδιών του , νοιώθω χαρούμενη και τυχερή .Φρόντισε με ιδιαίτερο ζήλο και τα τραγούδια και εμένα ως ερμηνεύτρια τους , με αληθινό αίσθημα αγάπης και ευγένειας . Στάθηκε όπως ένας φιλόξενος οικοδεσπότης .

 

 

 1. Δύο ενδιαφέροντα τραγούδια ντύνονται με τους στίχους τριών ποιητών του Τίτου Πατρίκιου, του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και του Ρίλκε. Κατά καιρούς έχετε ερμηνεύσει μελοποιημένα ποιήματα. Πόση δύναμη ασκεί πάνω σας η Ποίηση;

  Η ποίηση είναι κάτι διαφορετικό από την στιχουργική . Κατά την προσωπική μου αίσθηση η ποίηση είναι πιο δύσκολο να μελοποιηθεί . Η στιχουργική εσωκλείει μέσα της την μουσική . Η ποίηση όχι κατ’ ανάγκη .  Από μικρή αγαπούσα την τέχνη του λόγου , συνεπώς και την ποίηση . Με κέρδιζε όμως πάντα η στιχουργική , προφανώς λόγο της σχέσης μου με το τραγούδι . Τα δύο συγκεκριμένα τραγούδια όπως και του Ρώμου Φιλύρα το ‘’Δεν είχα γόητρο’’ είναι από τα αγαπημένα μου .

 

 

 1. Τη δεκαετία του ’90, κυρίως, μαίνονταν ο πόλεμος εμπορικών και έντεχνων. Τα τελευταία χρόνια έχει καταλαγιάσει αυτό το μένος. Εσείς πιστεύετε σε αυτές τις ταμπέλες; Ποια η άποψη σας;

  Γενικά δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες , άλλα όσον αφορά τον ‘’πόλεμο’’ με δυσαρεστεί περισσότερο οποιαδήποτε υποψία εμπορικά έντεχνης συμφιλίωσης . Ο μη ‘’πόλεμος’’ δεν σημαίνει στα σίγουρα ειρήνη και μάλιστα γόνιμη και δημιουργική .

 

 

 1. Έχετε μια 24χρονη σχεδόν δισκογραφική παρουσία. Αισθάνεστε ότι έχετε αδικηθεί σε κάποιες φάσεις της; 

  Θα μπορούσα να νοιώθω και έτσι , αν εκτιμούσα τα πράγματα χωρίς να λαμβάνω υπόψη την διαμορφωμένη πραγματικότητα της εποχής που διένυσα την πορεία μου . Δεν νοιώθω όμως έτσι , αντιθέτως , εκτιμώντας τα δεδομένα της εποχής μου νοιώθω τυχερή , δικαιωμένη και ευγνώμων για το πώς βίωσα την διαδρομή αυτή ως καλλιτέχνις  , και για το έργο που αξιώθηκα μέχρι στιγμής .

 

 

 1. Νιώσατε ποτέ την ανάγκη να απομακρυνθείτε από τον χώρο; Κι αν ναι κάτω από ποιες ασφαλείς δικλείδες παραμείνατε;

  Είναι στη φύση νομίζω του καλλιτέχνη να συγκρούεται μέσα του , το επαγγελματικό με το ερασιτεχνικό πεδίο . Πάντα ένοιωθα στην κόψη του ξυραφιού ως προς την ανάγκη μου να απομακρύνομαι ή να παραμένω .

Ακόμα νοιώθω έτσι . Συνήθως όμως τελικά το χρεώνω αυτή την ανάγκη σε αυτήν την ίδια την καλλιτεχνική φύση , που προανέφερα , γιατί καταλαβαίνω πως όποιες και να είναι κάθε φορά οι αντικειμενικές συνθήκες που σε κάνουν να θες να απομακρυνθείς , η σοβαρότερη αιτία γι αυτό είναι ο δραπέτης εαυτός . Αυτός που τόσο ωραία περιγράφει ο Ορφέας στο τραγούδι ‘’Φεύγω’’ . Τελικά παρέμεινα μέχρι στιγμής , χωρίς ασφαλείς δικλείδες , με μόνη αιτία την ανάγκη μου  να ζω με το τραγούδι .

 

 

 1. Πόση ανάγκη έχουμε στη ζωή μας τα ξωτικά; Ποιες άγνωστες, ίσως, πτυχές μας αποκαλύπτουν;

  Δεν ξέρω τι είναι τα ξωτικά ή πως τα αντιλαμβάνεται ο καθένας . Γνωρίζω ότι είναι δανεισμένα από την μυθολογία των βόρειων και δυτικών ευρωπαικών παραδόσεων .

Για μένα είναι από μια πρόχειρη , προσωπική , ετυμολογική προσέγγιση ‘’εξωτικά’’ , δηλαδή πλάσματα της φαντασίας που συμβολίζουν αυτά που δεν βλέπουμε και είναι έξω από το πεδίο της λογικής μας . Σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα ότι τα έχουμε ανάγκη ή ότι μας αποκαλύπτουν κάτι .

 

 

 1. Τα τελευταία χρόνια καλλιτέχνες της «έντεχνης» σκηνής συνεργάζονται με αυτούς της απέναντι. Θα σκεφτόσασταν μια τέτοια προοπτική;

  Είμαι ανοιχτή σε κάθε τι μπορεί να με εμπνεύσει ή συγκινήσει , έξω από ταμπέλες , είμαι όμως  αντίθετη στο να προκύψει κάτι τέτοιο από άκομψες εμπορικές σκοπιμότητες .

 

 

 1. «Ας είχα ένα αμπέλι στην άκρη της Κνωσού». Πόσο υπέροχη εικόνα! Σε ποιο τόπο κρύβεται ο δικός σας παράδεισος;

  Στην κοινωνία κάθε καθαρής καρδιάς με κάθε τι αληθινό που απηχεί την ανάλογη καθαρότητα.

 

 

 1. Ένα τραγούδι που ξεχωρίζει από το νέο σας δίσκο στιχουργικά και μουσικά και δένει με την υπέροχη σας ερμηνεία, είναι η «Επίχαρης». Μιλήστε μας για την ιστορία και τα μηνύματα του συγκεκριμένου τραγουδιού.

Δεν θα τολμούσα να κάνω ανάλυση .Η  Επίχαρης όπως πληροφορήθηκα είναι ιστορικό πρόσωπο και κατά την γνώμη μου ο Γιώργος Σιδερής σκιαγράφησε με τους στίχους του την διαχρονικού ενδιαφέροντος προσωπικότητα της με τρόπο μοναδικό , δυνατό και άμεσο . Δεν μπορώ να βρω καλύτερα λόγια για να περιγράψω την ιστορία της και το μήνυμα που έκφρασε με την ζωή και τον θάνατο της . Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το αίσθημα ελευθερίας , τιμιότητας και θάρρους αυτής της γυναίκας , όπως φαίνεται μέσα από τους στίχους , δίνει την δυνατότητα  στον καθένα που συγκινείται από αυτού του είδους την ποιότητα , να ταυτιστεί μαζί της .

 

 

 1. Όταν γράφετε στίχους ποια ανάγκη του εαυτού σας ικανοποιείτε; Θεωρείτε την στιχουργική μια ακόμη καλλιτεχνική διέξοδο;

  Το να γράφω στίχους είναι για μένα μια διαδικασία έκφρασης και ευχάριστης επικοινωνίας σχεδόν όπως είναι το να κουβεντιάζω εκ βαθέων με έναν καλό φίλο . Δεν έχω στο νου μου την στιγμή που γράφω την αίσθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας . Τους περισσότερους στίχους μου  , δεν τους χρησιμοποιώ στην δισκογραφία μου . Είναι το παιχνίδι μου , η εξομολόγηση μου ,  η εξωτερίκευση των συναισθημάτων μου , που τυχαίνει να με βοηθάει ο ρυθμός να την πραγματοποιώ με αυτόν τον τρόπο . Γι’ αυτο λοιπόν συνήθως θεωρώ τους στίχους μου όχι κατάλληλους για τραγούδια . Ωστόσο χάρηκα την ευτυχή συγκυρία όσες φορές έτυχε κάποιοι στίχοι μου να γίνουν τραγούδια .

 

 

 1. Έχετε προγραμματίσει κάποιες εμφανίσεις; Τι περιλαμβάνει η μουσική σας ατζέντα;

  Προς το παρόν δεν έχω να ανακοινώσω κάτι προγραμματισμένο . Ο προγραμματισμός είναι σε εξέλιξη . Σε αυτή τη φάση απολαμβάνω το αίσθημα ολοκλήρωσης της δημιουργίας του καινούργιου άλμπουμ ‘’Εν Φλύα’’ . Είμαι άνθρωπος αργών ταχυτήτων στον επαγγελματικό στίβο . Ίσως γι’ αυτό και επέστρεψα στην γενέτειρα μου την Θεσσαλονίκη που πανελληνίως είναι γνωστή  με το αστείο σύνθημα : Χαλλλαρά !

 

 

 1. Με μια τόση ακριβή αποσκευή όπως ο τελευταίος σας δίσκος, αισθάνεστε έτοιμη για επόμενες μουσικές αναζητήσεις; Είστε άνθρωπος που δεν εφησυχάζει δημιουργικά ή απολαμβάνετε τους κόπους πριν επόμενη μουσική ανακάλυψη;

  Νοιώθω δημιουργικός άνθρωπος αλλά όχι κατ’ ανάγκη μόνο στο πεδίο του επαγγέλματος μου . Με ενδιαφέρει εξίσου η αναζήτηση και η απόλαυση . Από ότι διαπίστωσα και η ίδια δεν δισκογραφώ πολύ συχνά , ίσως και γιατί είμαι πολύ απαιτητική  σε ότι αφορά την μουσική μου πρόταση στο ευρύ κοινό . Χωρίς αμφιβολία , όπως είπατε ο τελευταίος μου δίσκος είναι όντως μια ακριβή , πολύτιμη θα έλεγα αποσκευή , ταυτόχρονα όμως νοιώθω πως είναι ο,τι χρειάζεται για να πάω μαζί της παντού και να είμαι ευχαριστημένη , περήφανη , και ανάλαφρη στην επικοινωνία μου με τον κόσμο μέσα από ένα τέτοιο ρεπερτόριο . 

               

                                                                           

-Κα Καλημέρη σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη. Το να συζητάς με ανθρώπους και σε μάγεψαν και που σε στιγμάτισαν μουσικά από την εφηβεία είναι μια εξαιρετική τιμή. Να ευχηθώ καλοτάξιδος να είναι ο νέος σας υπέροχος δίσκος και προσωπική ευτυχία να εξουσιάζει τη ζωή σας.

 

–  Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία στην σελίδα σας και την ευκαιρία να συστηθώ και να επικοινωνήσω με εσάς και με τον κόσμο άλλη μια φορά , ιδιαίτερα με αφορμή τον αγαπημένο μου δίσκο ‘’Εν Φλύα’’ και την ευτυχή συνάντηση μου με τον ξεχωριστό Ορφέα Περίδη .

 

   Γρηγόρης Δανιήλ, για το TheLook.Gr  

 

 

4