Κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ
«The Big Wind»

ή
Όσα φέρνει ο άνεμος

Ο άνεμος της ανανέωσης, ο άνεμος της αλλαγής, ο άνεμος της καταστροφής, ο άνεμος της μουσικής. Με τη σαρωτική του δύναμη, τη θυελλώδη και ακατάπαυστη ορμή του που συγκλονίζει και συνεπαίρνει. Όπως και η μουσική, που ταξιδεύει με απίστευτη ταχύτητα, που άλλοτε καταλαγιάζει και άλλοτε πάλι ξεχύνεται ορμητικά σε ένα αέναο ταξίδι.
 
Κάπως έτσι φτάνει στα μέρη μας ο τραγουδοποιός Luke Elliot με το νέο του άλμπουμ του, «The Big Wind». Η έμπνευση έρχεται από το μοιραίο 1839, όταν ξέσπασε μια καταστροφική θύελλα στις 6 Ιανουαρίου στην Ιρλανδία που έχει μείνει (στην ποίηση και την πεζογραφία) γνωστή ως, The Night of the Big Wind. Κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν η καταστροφικότερη θύελλα που είχε χτυπήσει την Ιρλανδία για 300 χρόνια.

 
Πολλοί είναι αυτοί που κυνηγούν θύελλες, κυνηγούν… το αδιανόητο, θέλουν να συλλάβουν τις μυστηριακές δυνάμεις της φύσης, την ικανότητά της να μεταμορφώνεται, να αλλάζει συνεχώς, να αλλάζει ακόμα και βίαια, να υποτάσσει αλλά να μην υποτάσσεται. Κάποιοι στην προσπάθεια τους αυτή βγαίνουν τραυματισμένοι αλλά σοφότεροι. Έτσι και ο Luke Elliot ο οποίος πρόσφατα, βρέθηκε να «κυνηγά καταιγίδες», να μάχεται για να ισορροπήσει μέσα στον ανεμοστρόβιλο της προσωπικής του ζωής από τη μία και του φρενήρους δημιουργικού του οίστρου από την άλλη. Και μέσα σε όλα αυτά, γεννήθηκε το καινούργιο του άλμπουμThe Big Wind.
 
Επιλέξτε ΕΔΩ την πλατφόρμα που θέλετε να ακούσετε το album:
https://lukeelliot.lnk.to/TheBigWind_AlbumAf?fbclid=IwAR3AGRMbNX9mkOQeG76XcJSCmsUT2bCENjMC7PKUPVc8bHim_QfcCM4BgBA
 
 
Το γαλλικό Rolling Stone επέλεξε ήδη το «The Big Wind» ως άλμπουμ του μήνα και αναφέρθηκε στον Luke ως «αναμφισβήτητο ταλέντο σε συνδυασμό με μια πραγματικά εκπληκτική φωνή».

Οι κριτικοί συγκρίνουν τον Luke Elliot με καλλιτέχνες της folk και rock μουσικής, σαν τους Hank Williams, Big Joe Turner, Bob Dylan, Elmore James, PJ Harvey και Nick Cave.
«Αν ο Jerry Lee Lewis και ο Bob Dylan είχαν ένα παιδί και τότε το παιδί είχε ένα παιδί με τον Tom Waits, θα μπορούσε να μεγαλώσει για να ακούγεται όπως ο Luke Elliot …»: Popdose

Πρόκειται για έναν σκοτεινό crooner, που τραγουδά με μία φωνή μελωδική και μελαγχολική ταυτόχρονα. Η μουσικότητα της φωνής του μετατρέπει τον ήχο σε εικόνες, γεμίζει το χώρο με στιγμιότυπα, όπως το σάουντρακ κινηματογραφικής ταινίας, είναι σύγχρονη, κομψή, «γήινη» και σημερινή, οι στίχοι του είναι ποιητικοί, γεμάτη συναισθηματικότητα, οι ιστορίες τους στοιχειώνουν το μυαλό και την ψυχή. Η φωνή του Luke Elliot είναι η φωνή ενός άνδρα ώριμου, έμπειρου, που ο τραυματικός χρόνος άφησε το σημάδι του πάνω του αλλά που ο ίδιος δεν έχασε την ευαισθησία και την αισθαντικότητά του.
 
 
Ο Luke Elliot γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϋ, αλλά, ως καλλιτέχνης, διαμορφώθηκε ζώντας ανάμεσα στις τρεις πολιτείες της Νέας Υόρκης, Κονέκτικατ και Νιου Τζέρσεϋ και αυτήν την εποχή κατοικεί στη Νορβηγία.

Το The Big Wind, είναι το δεύτερο άλμπουμ του Luke Elliot και κυκλοφόρησε στις 8 Μαΐου με 10 τραγούδια. Το άλμπουμ ανοίγει με το «All On Board» που με την πανέμορφη ορχηστρική ευαισθησία και την περιπετειώδη μουσικότητά του θέτει τον τόνο για ολόκληρο το άλμπουμ, και φυσικά εκφράζει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την επιθυμία του να διαφοροποιηθεί αισθητικά από το προηγούμενο. Είναι ένα γλυκόπικρο ποπ τραγούδι με μία αξέχαστη μελωδία στο οποίο πρωταγωνιστεί η μοναδική φωνή του Elliot.

«Όταν το τραγούδι ήταν έτοιμο, ήταν και το υπόλοιπο άλμπουμ. Η όλη διαδικασία σηματοδοτήθηκε από αυτό το τραγούδι, ξεκίνησε και τελείωσε με αυτό το κομμάτι», δηλώνει.
 
 
Το The Big Wind, είναι ένα τολμηρό, καθηλωτικό άλμπουμ που αυθόρμητα ξυπνά μνήμες από τη νουάρ αισθητική των τραγουδιών, ή καλύτερα των ποιημάτων, του Tom Waits και του Nick Cave. Ο Elliot γράφει εικονοπλαστικούς στίχους που διηγούνται μία ολοκληρωμένη ιστορία από μόνες τους, οι μεμονωμένες σκηνές διαδέχονται η μία την άλλη δημιουργώντας αβίαστα μια ενιαία οπτικο-ακουστική σύνθεση, κομψή και γήινη.
 
Τα φωνητικά απλά υπογραμμίζουν την εσωτερική ένταση του καλλιτέχνη, το τρωτό της ύπαρξής μας. Οι ποιητικοί του στίχοι διηγούνται στοιχειωμένα, επικά παραμύθια. Θα λέγε κανείς πως μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο δημιουργό που, το έργο του οποίου κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις.
 
 
Η πρώτη γεύση από το The Big Wind, δόθηκε με το «Somebody’s Man» όπου ο Luke Elliot τραγουδά με τον Sivert Høyem. Ένας διάλογος μεταξύ δυο ανδρών, μεταξύ δυο φίλων που συνομιλούν μουσικά μεταξύ τους – ένα «τραγούδι δρόμου», ύμνος στην αγάπη και τον αποχαιρετισμό. Σε αυτό το τραγούδι ο Luke Elliot πειραματίστηκε για πρώτη φορά με τα βαρύτονα φωνητικά. Και του άρεσε.
 
 
 
Αυτή η νέα μουσική κατεύθυνση του πρόσφερε την συναισθηματική κάλυψη που ο ίδιος χρειαζόταν για να εκφραστεί το εσωτερικό βάθος που πηγάζει από τους στίχους του και την ψυχική του διάθεση. Ακολούθησαν το «Carolyn», το «τραγούδι – επαναστάτης» του άλμπουμ και το «All On Board», που με την πανέμορφη ενορχηστρωτική ευαισθησία του και την περιπετειώδη μουσικότητα του δίνει τον τόνο σε ολόκληρο το άλμπουμ, και φυσικά σηματοδοτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη διαφοροποίηση από το προηγούμενο. Και πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε και το lyric video του The Big Wind, του τραγουδιού που δίνει και το όνομα του στο άλμπουμ.
 
Luke Elliot
Κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ,
The Big Wind

Γνωρίστε καλύτερα τον Luke Elliot από τις σελίδες του
facebook | youtube | instagram | spotify | twitter
 
 
0