Μια νέα ιστορική σειρά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη δημόσια ιστορία και στον διάλογο για τον χαρακτήρα και τις μορφές της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων.

 

Η Ελληνική Επανάσταση κατατάσσεται δικαιολογημένα στις μεγάλες επαναστάσεις που σφράγισαν την εποχή της νεωτερικότητας. Η συμπλήρωση 200 ετών από την έκρηξή της έχει εύλογα κορυφώσει το ενδιαφέρον προκειμένου να πληροφορηθούμε τα βασικά χαρακτηριστικά της. Καθώς βαδίζουμε προς αυτή την πανηγυρική επέτειο, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ εγκαινιάζουν μια σειρά βιβλίων με τίτλο «Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση: Οι πρωταγωνιστές – Τα καθοριστικά ζητήματα». Υπεύθυνος της σειράς είναι ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης. Στη σειρά εντάσσονται πέντε βιβλία με τους Πρωταγωνιστές και ακόμα πέντε με τα Καθοριστικά ζητήματα της Επανάστασης.

Φιλοτεχνώντας επομένως τα πορτρέτα πέντε εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ιωάννης Καποδίστριας, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Ρήγας Φεραίος, Μπουμπουλίνα) και αναλύοντας πέντε από τα καθοριστικά ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν (Η προετοιμασία μιας Επανάστασης, Τα συντάγματα του Αγώνα, Εσωτερικές έριδες και διενέξεις, Από τη Σφαγή της Χίου στην Έξοδο του Μεσολογγίου, Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων στην Επανάσταση) η σειρά φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη δημόσια ιστορία και στον διάλογο για τον χαρακτήρα και τις μορφές της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων. Τους τόμους της σειράς υπογράφουν διακεκριμένοι ιστορικοί και ειδικοί επιστήμονες ακολουθώντας τους κανόνες της επιστημονικής έρευνας.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 θα κυκλοφορήσουν τρία βιβλία στην υποσειρά των πρωταγωνιστών και ένα βιβλίο με καθοριστικά ζητήματα. 

 

Δείτε αναλυτικά παρακάτω:

 

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: Ο στρατιωτικός ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη

 

Κυκλοφορεί στις 29 Οκτωβρίου 2020

 

Από το πλήθος των σκληροτράχηλων οπλαρχηγών που πρωταγωνίστησαν στην Ελληνική Επανάσταση ξεχωρίζει, δίχως αμφιβολία, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Θρύλος για τους συντρόφους του και φόβητρο για τους εχθρούς του, ο Γέρος του Μοριά αναδείχθηκε στην εμβληματικότερη προσωπικότητα της Παλιγγενεσίας. Ηγήθηκε της Επανάστασης στον Μοριά, οργάνωσε και υλοποίησε τις μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες εναντίον των Τούρκων, ενώ, όταν χρειάστηκε, διέσωσε και εγγυήθηκε με το κύρος του την ενότητα των Ελλήνων. Στο βιβλίο του ο Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο, δίχως εξωραϊσμούς και αποσιωπήσεις, το πορτρέτο του ανθρώπου που συνέδεσε το όνομά του με την κορυφαία στιγμή του Νεότερου Ελληνισμού. Μέσα από τις φλόγες του Αγώνα, ο θρυλικός Κλέφτης της εποχής της Τουρκοκρατίας μεταμορφώθηκε στον αδιαμφισβήτητο στρατιωτικό ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης. Ίσως γι’ αυτό το όνομά του έγινε σύμβολο μιας εποχής, αποτυπώθηκε στα Απομνημονεύματα και τις Αναμνήσεις των δεκάδων Φιλελλήνων που προσέτρεξαν στην ελληνική χερσόνησο για να βοηθήσουν τους επαναστατημένους Έλληνες, ενώ κυριάρχησε στη συλλογική μνήμη της σύγχρονης Ελλάδας.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο The Book.Gr πατώντας εδώ

 

 

 

0