Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2015 και 2016 (που καλύπτουν την εκδοτική παραγωγή του 2014 και του 2015) απονεμήθηκαν την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Υποδεχόμενη τους βραβευμένους συγγραφείς, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου σημείωσε πως τα βραβεία είναι ενδεικτικά της συγγραφικής δύναμης και πολυφωνίας που εκδηλώνεται στο πεδίο, τόσο της λογοτεχνίας όσο και του θεάτρου: «Οι πνευματικές μας δυνάμεις ανταποκρίνονται με γόνιμο τρόπο στο δημιουργικό έναυσμα της “κρίσης”, αποτυπώνοντας μια κοινωνία στο μεταίχμιο της ανανέωσής της. Ο ζωντανός διάλογος που εκπορεύεται από τη λογοτεχνία και το θέατρο δίνει σχήματα στα ερωτήματα τα οποία μας απασχολούν και διαμορφώνει τις σχετικές απαντήσεις. Η επιλογή των νικητών ήταν δύσκολη και προβλημάτισε ευχάριστα τα μέλη των κριτικών επιτροπών. Στόχος μας, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι να δώσουμε στον θεσμό των κρατικών βραβείων ένα μέρος από την ενάργειά του, παράλληλα με τον ορισμό των μελών νέων επιτροπών. Η Απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων θα επανέλθει στην αμέσως επόμενη χρονιά από το έτος έκδοσης των βιβλίων. Παράλληλα σχεδιάζουμε καινοτομίες με βάση τις προτάσεις που έχει υποβάλει η ομάδα εργασίας για το βιβλίο την οποία έχει συγκροτήσει το υπουργείο Πολιτισμού».

 

Η υπουργός έδωσε τα συγχαρητήριά της στους βραβευμένους και ευχήθηκε τα καλύτερα για τη συνέχιση του έργου τους, μιλώντας και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει το υπουργείο σε σχέση με το θέατρο: από την επανενεργοποίηση των επιχορηγήσεων, το άνοιγμα ειδικού σχετικού λογαριασμού στον κρατικό προϋπολογισμό και την υποστήριξη νέων θεατρικών σχημάτων μέχρι τον επαναπροσδιορισμό του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ, την προώθηση της έρευνας για το αρχαίο δράμα, την οριστική λύση για την εγκατάσταση του Θεατρικού Μουσείου και τη θεατρική και μουσική συνεργασία με την Κίνα και την Ιταλία.

 

«Όσοι έλαβαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας μέρος στη διαδικασία των κρίσεων, έκαναν μεγάλη προσπάθεια να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» παρατήρησε ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων για το 2015 και το 2016, συμπληρώνοντας ότι έχει επέλθει το πλήρωμα του χρόνου για την εισδοχή νέων μελών στις τάξεις των επιτροπών.

Παραλαμβάνοντας το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το 2015, ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, που δεν μπόρεσε λόγω ασθένειας να παραστεί στην τελετή της απονομής, το αφιέρωσε στους «πατέρες της διηγηματογραφίας μας παράδοσης, που μας χάρισαν ατέλειωτες ώρες αναγνωστικής απόλαυσης και παραμυθίας».

Παραλαμβάνοντας το ίδιο βραβείο για το 2016, ο Βασίλης Βασιλικός ζήτησε «να προχωρήσουμε μπροστά με τα βραβεία», συμβάλλοντας στην ανανέωση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Τα λογοτεχνικά βραβεία για το 2015 παρέλαβαν οι:

Χρήστος Χωμενίδης: Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος  για το έργο του με τίτλο «Νίκη» εκδόσεις Πατάκη.

Ανδρέας Μήτσου: Κρατικό βραβείο διηγήματος-νουβέλας για το έργο του με τίτλο «Η εξαίσια γυναίκα και τα ψάρια», εκδόσεις Καστανιώτη.

Ζέφη Δαράκη: Κρατικό βραβείο ποίησης  για το έργο της με τίτλο «Η σπηλιά με τα βεγγαλικά», εκδόσεις Νεφέλη.

Κατερίνα Σχινά: Κρατικό βραβείο δοκιμίου -κριτικής για το έργο της “Καλή και ανάποδη. Οι πολιτισμός του πλεκτού”, εκδόσεις Κίχλη

Νίκος Μπακουνάκης: Κρατικό βραβείο μαρτυρίας-βιογραφίας-χρονικού-ταξιδιωτικής λογοτεχνίας για το έργο του με τίτλο “δημοσιογράφος ή ρεπόρτερ”, εκδόσεις Πόλις

Χρίστος Κριθεώτης κ Μαρία Φίλη: Κρατικό βραβείο πρωτοεμφανιόμενου συγγραφέα για τα βιβλία “Μια χαρά”, εκδόσεις Πατάκη και αντίστοιχα “Το πιο παράξενο απόκτημα των εντόμων”, εκδόσεις Μελάνι.

Ρίκα Μπενβενίστε: Κρατικό βραβείο σε λογοτέχνη που το βιβλίο του προάγει σημαντικά το διάλογο σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα  για το έργο της με τίτλο  “Αυτοί που επέζησαν. Αντίσταση, εκτόπιση, επιστροφή. Θεσσαλονικείς Εβραίοι στη δεκαετία του 1940”,  εκδόσεις Πόλις.

 

 

Τα λογοτεχνικά βραβεία για το 2016 παρέλαβαν οι:

 

Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος

Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Θεόδωρο Γρηγοριάδη, για το έργο του με τίτλο  «Ζωή μεθόρια», εκδόσεις Πατάκη.

 

Κρατικό Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας

Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Ηλία Παπαμόσχο για το έργο του με τίτλο «Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες», εκδόσεις Κίχλη.

 

Κρατικό Βραβείο Ποίησης

Απονεμήθηκε ομόφωνα εξ ημισείας στον Δημήτρη Αγγελή για το έργο του με τίτλο «Ένα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου», εκδόσεις Πόλις και στη Σοφία Κολοτούρου για το έργο της με τίτλο «Η τρίτη γενιά», εκδόσεις Τυπωθήτω.

 

Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου – Κριτικής

Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Σταύρο Ζουμπουλάκη για το έργο του με τίτλο «Υπό το φως του μυθιστορήματος», εκδόσεις Πόλις.

 

Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας – Βιογραφίας – Χρονικού – Ταξιδιωτικής

Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Βέη για το έργο του  με τίτλο «Παντού. Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις», εκδόσεις Κέδρος.

 

Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα

Απονεμήθηκε εξ ημισείας στην Γεωργίου Βασιλεία για το έργο της με τίτλο «Η έκτη μέρα», εκδόσεις Γαβριηλίδης και στον  Χρήστο Κολτσίδα για το έργο του με τίτλο «Τα ορεινά», εκδόσεις Μελάνι.

 

Κρατικό Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα

Απονεμήθηκε ομόφωνα στην Σοφία Νικολαΐδου για το έργο της με τίτλο «Καλά και σήμερα», εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0