Το “Girl, Woman, Other”  της Bernardine Evaristo απέσπασε φέτος (εξ ημισείας μαζί με το The Testaments της Margaret Atwood) το βραβείο Booker 2019.

 

 

Ο εκδότης Κ. Δαρδανός σημειώνει

“Μετά τον Γαλατά της Anna Burns, άλλο ένα αουτσάιντερ κερδίζει το περίφημο βραβείο Booker! Το Girl, Woman, Other της Bernardine Evaristo απέσπασε φέτος (εξ ημισείας μαζί με το The Testaments της Margaret Atwood) την υψηλότερη διάκριση για την αγγλόφωνη λογοτεχνία.

Το Βραβείο Booker δεν απέκτησε τυχαία τη φήμη που το συνοδεύει. Ανέδειξε σημαντικές φωνές της σύγχρονης λογοτεχνίας, τίμησε γραφές πρωτότυπες και αντισυμβατικές και καταξίωσε –διάσημους πλέον– συγγραφείς που μέχρι τη βράβευσή τους δεν είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στο ευρύτερο κοινό.

Το έργο της Bernardine Evaristo χαρακτηρίστηκε από τον Peter Florence,  πρόεδρο της φετινής επιτροπής, πρωτοποριακό. Και, πράγματι, το μυθιστόρημα της Αγγλονιγηριανής συγγραφέως εντυπωσιάζει με την τολμηρή γραφή, την ιδιαίτερη φόρμα και τις δώδεκα αλησμόνητες ηρωίδες του. Γυναίκες οι οποίες ανήκουν σε διάφορες μειονοτικές ομάδες και έχουν βιώσει στο πετσί τους από μικρή ηλικία τις κοινωνικές διακρίσεις, τη ρατσιστική συμπεριφορά, τον πόνο του να παραμένεις αόρατη σε μια χαοτική και διαρκώς μεταβαλλόμενη κοινωνία.

   Με μεγάλη χαρά θα θέλαμε να σας ανακοινώσουμε ότι το Girl, Woman, Other της Bernandine Evaristo θα εκδοθεί το 2020 από τις εκδόσεις Gutenberg”.

 

 

 

 

 

1