Από τις εκδόσεις Δωδώνη στη σειρά: Θέατρο για παιδιά και εφήβους, κυκλοφορεί το βιβλίο του Μπέρτολτ Μπρεχτ “Αυτός που λέει ναι, αυτός που λέει όχι”.

 

 

Το βιβλίο

Σειρά: ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΝΑΙ. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ

ΤΙΜΗ: 5,83 E      

ΣΕΛΙΔΕΣ: 52  

ISBN: 978-960-558-253-1

 

Πρόκειται για δύο όπερες για παιδιά, βασισμένες στο γιαπωνέζικο θεατρικό έργο ΤΑΝΙΚΟ. Οι δύο όπερες δεν αλληλοαποκλείονται, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται· γι’ αυτό, άλλωστε, παρατηρεί ο Μπέρτολτ Μπρεχτ «θα ’ταν σωστό τα δύο μικρά αυτά έργα να μην παίζονται το ένα δίχως το άλλο». 

 

Σε κάποια πόλη, ένας δάσκαλος σκοπεύει να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο ταξίδι πέρα από τα ψηλά βουνά, μαζί με τους φοιτητές του. Στην πόλη έχει ξεσπάσει επιδημία και θέλουν φάρμακα και ιατρική καθοδήγηση. Πριν ξεκινήσουν, ο δάσκαλος πηγαίνει στο σπίτι ενός μαθητή του, ορφανού από πατέρα, για να αποχαιρετήσει αυτόν και τη μητέρα του. Εκεί ο δάσκαλος πληροφορείται ότι η μητέρα είναι άρρωστη. Το παιδί τού ζητάει να τον πάρει μαζί του στο ταξίδι.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το αγόρι αρρωσταίνει και αδυνατεί να συνεχίσει την πορεία.  Στα μέλη της ομάδας κυριαρχεί η ανησυχία για την έκβαση της αποστολής, γι’ αυτό και σκέφτονται να συνεχίσουν χωρίς το αγόρι. Το παλαιό έθιμο ωστόσο απαιτεί να ερωτηθεί ο άρρωστος αν επιθυμεί να εγκαταλειφθεί και να πεθάνει ή όχι. Το αγόρι λέει Ναι, παράλληλα όμως ζητά να τον ρίξουν στο γκρεμό, επειδή φοβάται να πεθάνει μόνο. Είναι σαφής η προτεραιότητα του κοινωνικού συνόλου που επιβάλλει τη θυσία του αγοριού.

Στο Αυτός που λέει Όχι, το αγόρι αρνείται να θυσιαστεί προτάσσοντας τη λογική και την αμφισβήτηση του καθιερωμένου. Το μήνυμα είναι σαφές: Κανένα έθιμο, καμία εξουσία δεν έχει το δικαίωμα να ορίζει τη ζωή του ατόμου.

 

 

 

0