Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί σε νέα έκδοση το μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα “Ο Ωραίος Λοχαγός”.

 

Το βιβλίο

 

ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ

“Ο ΩΡΑΙΟΣ ΛΟΧΑΓΟΣ”

ΣΕΙΡΑ: ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ISBN: 978-960-16-6728-7

ΣΧΗΜΑ: 14×21

ΣΕΛΙ∆ΕΣ: 352

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚ∆ΟΣΗΣ: 18,80

ΠΡΩΤΗ ΕΚ∆ΟΣΗ: ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

 

 

H πορεία ενός νεαρού αξιωματικού από τους σκοτεινούς διαδρόμους του στρατιωτικού παρακράτους στους φωτεινούς διαδρόμους του Συμβουλίου της Επικρατείας για να βρει τη δικαίωσή του. Μια περίεργη σχέση φιλίας ενώνει τον νεαρό Λοχαγό με τον ηλικιωμένο δικαστή του. Μια περιπέτεια στηριγμένη σε πραγματικά περιστατικά, που από προσωπική περίπτωση καταλήγει συλλογική, τραυματίζοντας τα δημοκρατικά ιδεώδη της χώρας αλλά και την ίδια την έννοια της ομορφιάς.

Ο «Ωραίος Λοχαγός» κινείται στην τροχιά της «Βιοτεχνίας Υαλικών», της «Κυρίας Κούλας», του «Κουρείου» και αποτελεί, νομίζω, το απόγειο σημείο της. Ανακεφαλαιώνει τις κατακτήσεις του συγγραφέα κατά την τελευταία δεκαετία και τις συμπυκνώνει στην καθαρότερη και εντελέστερη μορφή τους.

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΝΙΑΣ

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Μένης Κουμανταρέας (Αθήνα 1931-2014) πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1961, μεταφράζοντας για το περιοδικό «Ο Ταχυδρόμος» πεζά των HEMINGWAY, JOYCE και MORAVIA. Το 1962 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Τα μηχανάκια».

Βραβεύτηκε για τα βιβλία του «Το αρμένισμα» (Β ́ Κρατικό Βραβείο ∆ιηγήματος, 1967), «Βιοτεχνίαυαλικών (Α ́ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, 1976) «Η μυρωδιά τους με κάνει και κλαίω» (Α ́ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, 2002). Το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο BLUE BOOK για το μυθιστόρημα «Ο ωραίος Λοχαγός» και το 2008 με το βραβείο του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

 

 

 

1