Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το τελευταίο βιβλίο του Όλιβερ Σακς “Το Ποτάµι της συνείδησης” σε μετάφραση Ουρανίας Παπακωνσταντοπούλου.

 

 

Το βιβλίο

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Συγγραφέας: OLIVER SACKS

Μετάφραση: ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ 

ISBN: 978-960-16-8291-4

ΣΧΗΜΑ: 14×21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 320

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15,50 €

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2019

 

 

Δύο εβδοµάδες πριν από τον θάνατό του το 2015, ο Όλιβερ Σακς παρουσίασε τα περιεχόµενα από “Το Ποτάµι της συνείδησης”, το τελευταίο του βιβλίο. Ο Σακς είναι διάσηµος για τις διαφωτιστικές µελέτες του σε ανθρώπους που ζουν µε νευρολογικές διαταραχές στα απώτατα όρια της ανθρώπινης εµπειρίας.

Ωστόσο, το πεδίο των επιστηµονικών ενδιαφερόντων του δεν περιοριζόταν στον χώρο της νευροεπιστήµης και της ιατρικής· τον γοήτευαν ζητήµατα, ιδέες και ερωτήµατα όλων των επιστηµονικών πεδίων. Η ευρύτητα των γνώσεών του και το πάθος του αντικατοπτρίζονται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, στο οποίο πραγµατεύεται τη φύση όχι µόνο της ανθρώπινης εµπειρίας, αλλά και της ζωής στο σύνολό της.

Στο Ποτάµι της συνείδησης ο δρ Σακς καταπιάνεται µε την εξέλιξη, τη βοτανολογία, τη χηµεία, την ιατρική, τη νευροεπιστήµη και τις τέχνες, ασχολείται µε τα σφάλµατα της µνήµης, την έννοια της δηµιουργικότητας και του χρόνου, τη φύση της συνείδησης και συνοµιλεί µε τους µεγάλους ήρωές του –κυρίως τον Δαρβίνο, τον Φρόυντ και τον Γουίλλιαµ Τζέιµς–, που υπήρξαν σύντροφοι και συνοδοιπόροι του από την πολύ νεαρή του ηλικία.

 

“Το Ποτάµι της συνείδησης” αποκαλύπτει την αστείρευτη αγάπη και δίψα του Σακς για γνώση και την ακατάπαυστη, διαχρονική προσπάθειά του να κατανοήσει την ανθρώπινη κατάσταση.

 

 

«Ο Σακς ακολουθεί τη µεγάλη συγγραφική παράδοση των ιατρών-λογοτεχνών. Είναι νηφάλιος, γεµάτος χαρά και ανθρωπιά και πάντα έτοιµος να απολαύσει µια ωραία ιστορία». Spectator

 

«Ο Όλιβερ Σακς είναι ένας νευρολόγος γεµάτος ανθρωπιά και ειλικρίνεια, ένας χαρισµατικός και µεταδοτικός αφηγητής». Observer

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο ΟΛΙΒΕΡ ΣΑΚΣ γεννήθηκε το 1933 στο Λονδίνο και σπούδασε στο Queen’s College της Οξφόρδης. Ολοκλήρωσε την ιατρική του ειδικότητα στο νοσοκοµείο Mount Zion του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και στο UCLA, προτού εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, όπου πολύ σύντοµα ήρθε σε επαφή µε τους ασθενείς τους οποίους περιέγραψε στο βιβλίο του Ξυπνήµατα.

Εργάστηκε για σχεδόν πενήντα χρόνια ως νευρολόγος και έγραψε πολλά βιβλία, στα οποία πραγµατεύεται τις ασυνήθιστες νευρολογικές διαταραχές και παθήσεις των ασθενών του. Στη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του έλαβε πλήθος βραβεία, µεταξύ των οποίων τιµητικές διακρίσεις από το Ίδρυµα Γκούγκενχαϊµ, το Εθνικό Ίδρυµα Επιστηµών, την Αµερικανική Ακαδηµία Τεχνών και Γραµµάτων και το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών.

Το 2008 αναγορεύτηκε «Commander της Βρετανικής Αυτοκρατορίας». Πέθανε το 2015. Το 2017 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του Ευγνωµοσύνη, µια συλλογή τεσσάρων δοκιµίων που έγραψε τους τελευταίους µήνες της ζωής του, τα οποία προκαλούν συγκίνηση καθώς διερευνούν τα συναισθήµατά του για την ολοκλήρωση της ζωής του και τη συµφιλίωση µε τον ίδιο του τον θάνατο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.oliversacks.com

 

 

 

 

0