Οι εκδόσεις «Μένανδρος» παρουσιάζουν τη νέα άκρως αποκαλυπτική έκδοση του συγγραφέα και Αρχιπλοιάρχου ε.α. Αντώνη Ναξάκη με τίτλο «ΟΤΖΑΛΑΝ- Η παράδοση ενός Συμμάχου».

«…Αγνόησα επιδεικτικά τη διαταγή του Ρώσου Κυβερνητικού και εφόσον το αεροπλάνο δεν είχε πρόβλημα με την επάρκεια των καυσίμων του, είπα στον πιλότο Πεχλιβανίδη να αγνοήσει την προκλητική εντολή και να πετάξουμε απευθείας στην Αθήνα. Έτσι απέφυγα κατά κάποιον τρόπο την πρώτη παγίδα που μου είχαν στήσει…»

Ο Αντώνης Ναξάκης, ο άνθρωπος που στάθηκε αληθινός σύντροφος και πιστός φίλος του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, παραδίδει ένα μοναδικό χρονογράφημα, στο οποίο με απλή και αφηγηματική γλώσσα καταθέτει όλα όσα ο ίδιος βίωσε, από την πρώτη του γνωριμία με τον Κούρδο ηγέτη, το χρονικό της προσπάθειας προστασίας και φυγάδευσής του, μέχρι και λίγο πριν την παράδοσή του.

Στο έργο καταγράφονται όλες οι συγκλονιστικές μαρτυρίες, τα επίσημα και ανεπίσημα έγγραφα, οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και οι «άνωθεν» εντολές, που φέρνουν στο φως την πραγματική εικόνα των όσων διαδραματίστηκαν, καθώς και την ανατροπή του κατά τα άλλα, τόσο καλά οργανωμένου σχεδίου για τη διάσωση του Κούρδου ηγέτη.

Ο  συγγραφέας περιγράφει επίσης, το πορτρέτο του  Οτζαλάν, ως ανθρώπου, αρχηγού, οραματιστή και αγωνιστή μιας ελεύθερης Κουρδικής πατρίδας. Τον αγώνα των Κούρδων καθώς και τη φιλική-συμμαχική στάση τους προς τους Έλληνες .

Τα κείμενα συνοδεύονται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, μέρος του οποίου προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα.

Μία έκδοση στην οποία παρατίθεται όλο το προσκήνιο, αλλά και το παρασκήνιο και παρουσιάζονται για πρώτη φορά απροκάλυπτα τα πραγματικά γεγονότα ως έχουν.

 

0