Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο “Η τράτα των παιδιών” σε μετάφραση Μαρίας Οικονομίδου.

 

Η τράτα βγαίνει στη θάλασσα σε αναζήτηση ψαριών που θα ξεγελαστούν απ’ το φως. Αυτή η τράτα βγαίνει στους δρόμους της Νάπολης να ψαρέψει ανθρώπους για να σκοτώσει.

 

 

Το βιβλίο

“Η τράτα των παιδιών”

Συγγραφέας: Ρομπέρτο Σαβιάνο

Μεταφραστής: Μαρία Οικονομίδου

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ 

ISBN: 978-960-16-8086-6

ΣΧΗΜΑ: 14Χ21

ΣΕΛΙΔΕΣ: 456

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 18,80€ 

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

 

Δέκα αγοράκια με σκούτερ τρέχουν σαν τρελά στο αντίθετο ρεύμα για να κατακτήσουν τη Νάπολη. Δεκαπεντάχρονα με ανώδυνα παρατσούκλια –Μαραζά, Πεσμένος, Δοντάκι, Λόλιποπ, Ντρόουν–, επώνυμα παπούτσια, κανονικές οικογένειες και το όνομα της κοπέλας τους σε τατουάζ.

 Έφηβοι που δεν έχουν αύριο, ούτε καν πιστεύουν σ’ αυτό. Που δε φοβούνται τη φυλακή ή τον θάνατο, γιατί ξέρουν ότι η μόνη τους ευκαιρία είναι τα παίξουν όλα για όλα, αμέσως. Που ξέρουν ότι «λεφτά έχει όποιος τα παίρνει». Οπότε, βουρ, στα μηχανάκια, για να πάνε να τα πάρουν: τα λεφτά, αλλά προπαντός την εξουσία.

Η Τράτα των παιδιών μιλάει για την αμφιλεγόμενη αναρρίχηση μιας τράτας –μιας ένοπλης συμμορίας συνδεδεμένης με την Καμόρρα– και για τον αρχηγό της, τον νεαρό Νίκολας Φιορίλλο.

Κουρνιασμένοι στις στέγες της πόλης, μαθαίνουν να πυροβολούν με ημιαυτόματα πιστόλια και ΑΚ-47, σημαδεύοντας δορυφορικά πιάτα και κεραίες, για να κατέβουν κατόπιν στους δρόμους και να σπείρουν τον τρόμο από τη σέλα των σκούτερ τους. Σιγά σιγά αποκτούν τον έλεγχο των συνοικιών, αποσπώντας τον απ’ τις αντίπαλες τράτες, συνάπτοντας συμμαχίες με παλιούς, ξεπεσμένους μπος.

Η τράτα βγαίνει στη θάλασσα σε αναζήτηση ψαριών που θα ξεγελαστούν απ’ το φως. Αυτή η τράτα βγαίνει στους δρόμους της Νάπολης να ψαρέψει ανθρώπους για να σκοτώσει.

Αυτό το βιβλίο μιλάει για αγοράκια που σπαρταράνε σαν τα ψάρια, για εφήβους που ξεγελιούνται απ’ το φως και για θανάτους που φέρνουν άλλους θανάτους.

 

 

«Με την ανοιχτόκαρδη ορμή που χαρακτηρίζει κάθε πραγματικό συγγραφέα, ο Σαβιάνο επιστρέφει για να αφηγηθεί την ιστορία της άγριας καρδιάς της Νάπολης».

Έλενα Φερράντε

 

«Ο Σαβιάνο, δέκα χρόνια μετά τα Γόμορρα, υπογράφει το πρώτο του μυθιστόρημα και πετυχαίνει τον στόχο του. Επιβλητικό!»

Le Monde

 

«Οι χαρακτήρες, οι διάλογοι, η ατμόσφαιρα είναι πρώτης γραμμής, αυτό όμως που ξεχωρίζει το βιβλίο αυτό (όπως και τα Γόμορρα, άλλωστε) είναι η σχεδόν ανθρωπολογική προσωπογραφία της μικροκοινωνίας, με ένα κράμα επιρροών που κυμαίνονται από το Call of Duty, τα πορνό και τις μαφιόζικες ταινίες ως τα τελετουργικά της Καθολικής Εκκλησίας».   

Sunday Times

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Ροµπέρτο Σαβιάνο γεννήθηκε το 1979 στη Νάπολη. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήµιο της Νάπολης. Συνεργάζεται µε εφηµερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσµο (La Repubblica, Τhe New York Times, El Paίs, Dagens Nyheter).

Το 2006 κυκλοφόρησε στην Ιταλία το βιβλίο του Γόµορρα, που έχει µεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες (Εκδ. Πατάκη, 2007). Eξαιτίας των αποκαλύψεων για την εγκληµατική δράση της Καµόρρα που περιέχονται στο βιβλίο, η ζωή του απειλείται και έκτοτε ο ίδιος ζει σε καθεστώς αστυνοµικής προστασίας.

Το 2009 κυκλοφόρησε το Αντίθετο του θανάτου (Εκδ. Πατάκη, 2009), το 2010 Η oµορφιά και η κόλαση (Εκδ. Πατάκη, 2011), που τιµήθηκε την ίδια χρονιά µε το Βραβείο Eυρωπαϊκού Bιβλίου (Le prix du livre européen), το 2011 Ο αγώνας συνεχίζεται (Εκδ. Πατάκη, 2013), το 2013 το ΜηδένΜηδένΜηδέν (Εκδ. Πατάκη, 2014).

Η Τράτα των παιδιών (La paranza dei bambini) είναι το πρώτο μυθιστόρημά του, κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 2016 και η κινηματογραφική του μεταφορά από τον Claudio Giovannesi απέσπασε την Αργυρή Άρκτο για το καλύτερο σενάριο στην Berlinare 2019, καθώς και το βραβείο της κριτικής επιτροπής του Festival international du Film Policier de Beaune 2019.

 

 

 

0