Το The Look.Gr προτείνει γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο το βιβλίο της πολυβραβευμένης Μάρως Δούκα “Η Πλωτή Πόλη” που κυκλοφόρησε το 1983.

 

O Mάρκος, σαραντάρης κοινωνιολόγος με ακαδημαϊκή καριέρα και συγγραφική δράση, νυμφευμένος στο Παρίσι, με δύο παιδιά, συναντά την 28χρονη Όλγα, ανερχόμενη ηθοποιό που, ύστερα από έναν αποτυχημένο γάμο, ζει μόνη στην Aθήνα, και περνούν μαζί ένα αλησμόνητο δεκαήμερο.

Έκτοτε, οι δύο ήρωες αρχίζουν να ακροβατούν επικίνδυνα στα σχοινιά της επιθυμίας που οι ίδιοι τεντώνουν: εκείνος πάντα με δίχτυ ασφαλείας, εκείνη αδιάκοπα φλερτάροντας με τη σκοτεινή γοητεία του κενού.

 

Το βιβλίο της Μάρως Δούκα δοκιμάζει τα στεγανά της λογοτεχνίας. Μια ερωτική ιστορία δοσμένη με τέτοιο τρόπο που να προξενεί εκκωφαντικούς, σε καλαισθησία γραφής, κραδασμούς. Το βιβλίο τιμήθηκε την επόμενη χρονιά με το β’ κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, αλλά η πραγματική αξία του είναι αλλού.

Η Δούκα δημιουργεί μια ηρωίδα που αφού διαβεί όλα τα στάδια της συναισθηματικής κλίμακας, θα απογυμνωθεί από το ανθρώπινό της περίβλημα. Η Όλγα από ένα σημείο και μετά ζει στο κόσμο των σκιών. Κι αν η πλατωνική αλληγορία του σπηλαίου υποκρύπτει μια φιλοσοφική αλήθεια, ο κόσμος της ψυχικά άρρωστης Όλγας φανερώνει μια αλήθεια: στο ερωτικό παιχνίδι ο χαμένος είναι και στην πραγματικότητα νεκρός.  Δεν θα υπάρξει αναγέννηση, η επανένταξη της Όλγας στο κοινωνικό της περιβάλλον σηματοδοτεί ουσιαστικά την επανεμφάνιση ενός άλλου ανθρώπου μετά την τελική αναμέτρηση με τον προηγούμενο εαυτό της.

Ένα μυθιστόρημα με πραγματική δύναμη γραφής, από τα σημαντικότερα και πιο αξιόλογα κείμενα της Δούκα που κατορθώνει να κωδικοποιήσει με λέξεις συναισθήματα που ταλανίζουν την ύπαρξη μας. Όλη η αγωνία κι η ένταση του έργου αφήνει στο τέλος ένα αδιόρατο χαμόγελο για τη νίκη! Του ανθρώπου; Αυτός που τελικά νικάει δεν είναι ο άνθρωπος, αλλά ο ίδιος ο Αγώνας που κάνει ο άνθρωπος. Η Αξια του μάχεσθαι για να κερδηθεί κάτι που στον συναισθηματικό στίβο, όντας ευάλωτοι, είναι εύκολο να χαθεί.

Ένα βιβλίο ωδή στον έρωτα και τους επικίνδυνους λαβυρίνθους του. Ένα βιβλίο που αξίζει να συνταράξει και να πάλλει τις καρδιες των υποψιασμένων αναγνωστών.

 

Το βιβλίο της Μάρως Δούκα “Η Πλωτή πόλη” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

 

Καλό Σαββατοκύριακο!

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Γεννήθηκε στα Χανιά το 1947 και ανήκει στην λογοτεχνική γενιά του ’70. Ξεκίνησε με την νουβέλα της «Πηγάδα» και μέχρι σήμερα έχει γράψει συνολικά 17 βιβλία. Έχει ευρύ πεδίο λογοτεχνικής δράσης όπως διηγήματα, μυθιστορήματα, πεζογραφήματα, κριτικές και μελέτες. Για το βιβλίο της «Αρχαία σκουριά» έχει τιμηθεί με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης από το δήμο Ηρακλείου. Επίσης για το μυθιστόρημα της «Πλωτή πόλη» με το β’ κρατικό βραβείο μυθιστορήματος (1983) και το 2005 με το βραβείο πεζογραφίας Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα της «Αθώοι και φταίχτες». Αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική μορφή της λογοτεχνίας μας.

 

3