Το The Look.Gr προτείνει γι’ αυτο το σαββατοκύριακο μια συλλογή αφηγημάτων του Θωμά Κοροβίνη με τίτλο “Τι πάθος ατέλειωτο…και άλλες ιστορίες” που κυκλοφόρησε το 2014.

Το βιβλίο αποτελείται από 25 αφηγηματικά κείμενα που διαφέρουν τόσο στο ύφος όσο και στο περιέχομενο.

 

Σκυφτοπερπατούσε στην άκρη της παραλίας, συνήθως προς το μεσημεράκι, πάντα ολομόναχος, με μαύρη ρεπούμπλικα σήμα κατατεθέν τα τελευταία χρόνια, το μελανί αμπέχονο συχνά χιονισμένο, κυρίως στα πέτα, από ψιλές νιφάδες πιτυρίδας, σαν κομφετί, και το μούσι αντάρτικο, βυθισμένος σε σκέψεις αβυσσαλέες. Τι θεσπέσιος μονόλυκος! Πόσες αγέλες κάνει η πάρτη του!

ΝΑ Μ’ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΤΩΡΑ

-Μνήμη Μανώλη Ρασούλη- 

 

Οι ιστορίες διαδραματίζονται σε Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και Μυτιλήνη και από τα κείμενα περνούν προσωπικότητες της καλλιτεχνικής ιστορίας του τόπου, ανθρώπων των γραμμάτων αλλά ακόμη και της καθημερινότητας που άγγιξαν τον συγγραφέα και απέκτησαν μυθικές διαστάσεις.

 

Μπασμένοι χωροφύλακοι την έχουν ζωσμένη. Ο ένας από δω, ο άλλος από κει, λίγο πιο πίσω. Διακριτικά. Όχι ασφυκτικό αγκαζέ, ως ειωθός κατά τη συνοδεία συλληφθέντων προς την ανάκριση. Του παλιού καιρού χωροφύλακοι, άχρωμοι και άοσμοι…Η προσαγόμενη φοράει μακριά κατάμαυρη φούστα ως τον αστράγαλο…Μια ολόθερμη Μεγαλονησιώτισσα, πρώην μοναχή, ανεβαίνει κολασμένη τον Γολγοθά της προς το δικαστικό μέγαρο της Νεάπολης.

ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

-στη Ρέα Γαλανάκη-

 

Αφορμή για το παραπάνω κείμενο, που αποτελεί απόσπασμα από το αφήγημα “Σχόλια πάνω σε μια φωτογραφία” είναι μια φωτογραφία του 1957 (φωτογραφία και εξωφύλλου) που εικονίζει μια υπόδικη πρώην μοναχή.

Μέσα από το βιβλίο θα παρελάσουν σημαντικά πρόσωπα-σημεία αναφοράς, όπως η Νένα Μεντή, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Ζυράννα Ζατέλη, η Πόλυ Πάνου, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Κώστας Ταχτσής, ο Μάρκος Βαμβακάρης και πολλοί άλλοι.

Τα κείμενα του Θωμά Κοροβίνη “αποτελούν ατόφια κομμάτια αυθεντικής ζωής μετουσιωμένα σε πεζά”, ένας λογοτεχνικός   συγκερασμός  διηγήματος  – δοκιμίου που οφείλεται στην μοναδική μαεστρία που έχει ο ίδιος ο Κοροβίνης να δημιουργεί πρωτότυπα κείμενα.

Καλό Σαββατοκύριακο!

 

 

Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη “Τι πάθος ατέλειωτο και άλλες ιστορίες” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

 

Λίγα βιογραφικά για τον συγγραφέα

Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης.  Έγραψε τα βιβλία: “Τουρκικές παροιμίες”, “Κανάλ ντ’ Αμούρ”, “Τα πρόσωπα της Σωτηρίας Μπέλλου”, “Φαχισέ Τσίκα”, “Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες”, “Κωνσταντινούπολη, λογοτεχνική ανθολογία: Τούρκοι ποιητές υμνούν την Κωνσταντινούπολη”, “Ο Μάρκος στο χαρέμι”, “Το χτικιό της Άνω Τούμπας”, “Οι ασίκηδες”, “Οι ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας”, “Όμορφη νύχτα”, “Σμύρνη: μια πόλη στη λογοτεχνία”, “Ο γύρος του θανάτου”, “Το αγγελόκρουσμα”, κ.ά. Το 1995 βραβεύτηκε με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί. Το 2011 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του “Ο γύρος του θανάτου”, με θέμα την υπόθεση του “Δράκου του Σέιχ-Σου”, Αριστείδη Παγκρατίδη. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Είναι επίσης συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών.

 

1