Το τρίτο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη «Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα»  (κυκλοφόρησε το 1984) είναι η πρόταση του thelook.gr γι’ αυτό το Σ/Κ.

«Το καλοκαίρι του 1962 είναι πια πολύ μακριά. Είναι ανάμνηση. Είναι εκδορά στη μνήμη μου. Και η μνήμη μου είναι πληγή. Και την ευχαριστώ που αποκατέστησε τα φαντάσματα της περιόδου εκείνης, έτσι όπως τα περιεργάζομαι και τα περιγράφω στην ιστορία του βιβλίου…». Από τις πρώτες προτάσεις του προλόγου του βιβλίου καταλάβαινουμε ότι η ιστορία που θα ακολουθήσει είναι καταλυτική για τον ίδιο τον συγγραφέα «…δεν είμαι φυσικά σε θέση να προσδιορίσω τον εαυτό μου μες στην ιστορία…είμαι απ’ αυτούς που επέζησαν του θανατικού και του έρωτα εκείνου του φοβερού καλοκαιριού».

Το έργο τοποθετείται στη σειρά εκείνη των μυθιστορημάτων, αρκετά μεγάλη στη σύγχρονη πεζογραφία, με θέμα αναμνήσεις από την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Η Ντάλια Βεντάλια μια καθηγήτρια που νοικιάζει ένα δωμάτιο στο σπίτι που ήδη συναθροίζονται η θεία Αλκιβιάδα, ο αφηγητής, ο αδερφός του αφηγητή με την μνηστή του και ο ομοφυλόφιλος θείος Μπατίστα, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη γνωριμία του αφηγητή με τον πόθο και το φόβο.. Ο φίλος του ο Θοδωρής είναι το στήριγμα του και σε αυτόν εκμυστηρεύεται αισθήματα, όνειρα, ελπίδες, απογοητεύσεις, μαζί σκέφτονται, μαζί κολυμπάνε, μαζί επιστρέφουν το φθινόπωρο στο σχολείο.

«Ένιωθα πως θα πέθαινα. Πως οι παλμοί αυτής της κατεστραμμένης καρδιάς θα ‘πέφταν πάνω μου σαν σιδερένια σύννεφα για να με συνθλίψουν. Μες στην απόγνωση μου είδα τον Θόδωρο ντυμένο με το λευκό του κουστούμι να τρέχει ξένοιαστος μες στα σπήλαια των πνευμόνων της καθηγήτριας με τους κόκκινους σταλακτίτες…όλα αυτά μες στο φέουδο της Ντάλιας Βεντάλιας, όπως ήταν ο ύπνος μου το καλοκαίρι του 1962.»

Ένα βιβλίο που όταν κυκλοφόρησε προκάλεσε με την “γλώσσα” του, μια γλώσσα απροκάλυπτη και παράλληλα τόσο ζωντανή και αληθινή για έναν αφηγητή-έφηβο. Ακόμη μέσα από τις σελίδες του περνούν έμμεσα η κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του ’60.

….Και το καλοκαίρι χάθηκε στο χειμώνα, όπως η ζωή χάνεται μες στην αιωνιότητα

Καλό Σαββατοκύριακο!

Το βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη “Το καλοκαίρι που χάθηκε στο χειμώνα” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Λίγα βιογραφικά για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Ξανθούλης γεννήθηκε το 1947 στην Αλεξανδρούπολη. Εκτός από μυθιστορήματα, έγραψε βιβλία και θεατρικά έργα για παιδιά, καθώς και θέατρο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος (είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ) σε εφημερίδες και στο ραδιό­φωνο. Οι  πωλήσεις των βιβλίων του υπερβαίνουν τα 1,5 εκ. αντίτυπα. Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη και τη μικρή οθόνη και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.