Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Francis Iles «Εκ προμελέτης» σε μετάφραση της Εύης Μπαξεβάνη είναι η πρόταση του thelook.gr γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Κυκλοφόρησε το 1931 σπάζοντας τα καλούπια της μέχρι τότε μυθοπλασίας και αποτέλεσε πρόδρομος του σύγχρονου ψυχολογικού μυθιστορήματος.

«Αρκετές βδομάδες πέρασαν μέχρι ο δόκτωρ Μπίκλεϋ να δράσει προς την κατεύθυνση της δολοφονίας της συζύγου του, αφού πήρε την απόφαση να την σκοτώσει….». Αυτή η φράση στην αρχή του 1ου κεφαλαίου του βιβλίου τάραξε μέχρι και την Αγκάθα Κρίστι, γιατί είναι η 1η φορά που ο ένοχος και τα κίνητρα του για τον φόνο τίθενται εξαρχής.

Ένας απλός γιατρός παντρεμένος με μια δύστροπη αλλά πλούσια γυναίκα. Μια αγαθή φύση και η μετάλλαξη της σε δαιμόνια και ραδιούργα εξαιτίας του πάθούς με μια αινιγματική γυναίκα που μόνο της σκοπό έχει να καταστρέφει τους γύρω της.

Όλα ξεκινούν στο ετήσιο τένις πάρτυ των Μπίκλεϋς στην αγγλική κομητεία Ντέβονσηρ όπου έχει μαζευτεί όλη η τοπική αφρόκρεμα. Η τέχνη της απιστίας αποτελεί και το πιο δημοκρατικό σπορ στο μικρό, αλλά ξεχωριστό οικισμό του Γουάιβερν Κρος. Ο μικροκαμωμένος οικοδεσπότης δόκτωρ Έντμουντ Μπίκλεϋ προσπαθεί να κρύψει τις δύο εμμονές του: το βασανιστικό του πάθος για την Γουίντφριντ Ράττερυ και την απόφαση του να δολοφονήσει την γυναίκα του…

«Η Τζούλια άρχισε να παραπονιέται για το κεφάλι της προς το τέλος του δείπνου. Σχεδόν αμέσως αφού σέρβιρισε τον καφέ στο γραφείο σηκώθηκε με αστάθεια στα πόδια της, έκανε μερικά βήματα και κατέρρευσε στο χαλί λιπόθυμη. Η λιποθυμία της διήρκησε μόνον 2 με 3 λεπτά, αλλά ο δόκτωρ Μπίκλεϋ πραγματικά τρομοκρατήθηκε. Της είχε δώσει υπερβολική δόση…όταν συνήλθε μούγκριζε από τον πόνο. Ιδρώνοντας από ενοχή, αναζήτησε βιαστικά τη σύριγγα του και της χορήγησε άμεσα την μορφίνη…την ανακούφισε αμέσως κι εκείνος την βοήθησε ν’ ανέβει τις σκάλες. Δεν αγαπούσε την Τζούλια, αλλά ήταν άδικο να υποφέρει, επειδή απλώς δεν έπρεπε να μάθει»

Και ο πρώτος φόνος είναι η αρχή προς την καταστροφή γιατί γεννά αισθήματα που μέχρι τότε δεν είχε ο ήρωας μας. Οι υποψίες φέρνουν επιφυλακτικότητα και μίσος που του οπλίζουν το χέρι για την συνέχεια

«Ο δόκτωρ Μπίκλευ δεν είχε μέχρι τότε νιώσει μίσος στη ζωή του. Τώρα μισούσε δύο ανθρώπους, τον Τσάντφορντ και την Μάντλην- τον Τσάντφορντ πιο λυσσαλέα, αλλά την Μαντλήν πιο βαθιά , με μια αρρωστημένη απέχθεια…Η Μαντλήν είχε πάρει τα πιο ιερά του συναισθήματα, τα πιο αυθεντικά, έντιμα συναισθήματα που είχε εκείνος ποτέ, και τα είχε ποδοπατήσει. Είχε εκμεταλλευτεί κάθε μόριο της ψυχής του…αποφάσισε να δράσει προς την κατεύθυνση της δολοφονίας του Τσάντφορντ και της Μαντλήν»

Το βιβλίο συγκινεί με τις συχνές ανατροπές, και σε κρατά «αιχμάλωτο» μέχρι την τελευταία του περάγραφο. Στριφνές συμπεριφορές αποδεικνύονται με αγγελικές προθέσεις και οι αγαθές υποκρύπτουν σκοτεινά κίνητρα. Ένα βιβλίο που ρέει απίστευτα γρήγορα.

Το βιβλίο « Εκ προμελέτης» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις opus Magnum – σειρά : classic crime

Καλό Σαββατοκύριακο!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Το Francis Iles είναι ένα από τα διάφορα ψευδώνυμα του δημοσιογράφου και κριτικού Antony Berkeley Cox. Γεννημένος το 1893 στο Watford του Hertfordshire ιδρύει μαζί με άλλους συγγραφείς μυστηρίου όπως η Dorothy Sayers την «Λέσχη Αστυνομικών Συγγραφέων». Βιβλία του έχουν γίνει γνωστές ταινίες όπως το «Υποψίες» από τον μετρ Άλφρεντ Χίτσκοκ.

0