Το The Look.Gr προτείνει γι αυτό το μήνα το συναρπαστικό βιβλίο του Σκωτσέζου Graeme Macrae Burnet “Το ματωμένο του έργο” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

“Το ματωμένο του έργο” είναι ένα βιβλίο που αναπαριστά μια ολόκληρη εποχή, τον 19ο αιώνα σε ένα χωριό μιας επαρχιακής πόλης της Σκωτίας. Τα απομνημονεύματα του Ρόντερικ Μακρέι είναι το υλικό για την δημιουργία αυτού του εξαιρετικού έργου που συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το βραβείο Booker. Η ζωντάνια που αποπνέει το κείμενο συνίσταται καταρχήν στον τρόπο με τον οποίο είναι γραμμένο το βιβλίο. Το αυτοβιογραφικό κείμενο του ίδιου του Ρόντερικ καλύπτει το μισό βιβλίο. Τις σελίδες επίσης διατρέχουν  οι καταθέσεις γειτόνων, του δασκάλου, του αιδεσιμότατου και ενός εξαδέλφου του θύματος. Ένα μεγάλο τμήμα καλύπτουν οι σημειώσεις από την εξέταση του δράστη του τακτικού γιατρού Τζέιμς Μπρους Τόμσον των φυλακών του Περθ της Σκωτίας  και τέλος η δίκη και η απόφαση. 

“Γράφω αυτό το κείμενο κατόπιν επιθυμίας του δικηγόρου μου κυρίου Άντριου Σίνκλερ, ο οποίος από τότε που φυλακίστηκα εδώ στο Ινβερνές μου φέρεται με περισσότερη ευγένεια απ’ όση αξίζω και δικαιούμαι…”

Ο ήρωας μας, όπως μας αφηγείται ο ίδιος τη ζωή του, είναι ένας δεκαεπτάχρονος καλλιεργητής που ζει στο Κολντούι, ένα συνοικισμό 9 σπιτιών που ανήκει στην επαρχία Άπλκρος και έχει ελάχιστη επαφή με τον έξω κόσμο. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι φτωχικές, αν κι ο ίδιος ο Ρόντερικ δεν παραπονιέται γι’ αυτό,  το δέχεται ως μια γενικότερη συνθήκη που αφορά όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Στο εξομολογητικό του κείμενο περνούν η οικογενειακή του κατάσταση, τα χρόνια του σχολείου κι η ενασχόληση του με βαριές εργασίες από τη μικρή του ηλικία. Σ’ αυτά τα  περιστατικά της σύντομης ζωής του μέχρι τις άγριες δολοφονίες και τον εγκλεισμό του,  3 κομβικά σημεία είναι που προεξοφλούν το τέλος: ο δύστροπος χαρακτήρας του πατέρα, η άγρια φύση του θύματος που αποτέλεσε την αιτία των αιματηρών γεγονότων και η πρόωρη απουσία της μητέρας του που ήταν το βαρόμετρο για την ομαλή λειτουργία του σπιτικού τους. Αλλά είναι αρκετά αυτά για να οδηγηθεί ένας 17χρονος σε 3 αποτροπιαστικά εγκλήματα; 

Ο Ρόντερικ δεν έχει το προφίλ ενός δολοφόνου κι ο Macrae το καταδεικνύει σε κάθε σελίδα είτε μέσω του εξομολογητικού του κειμένου είτε ακόμα και στην γνωμάτευση του στρυφνού κυρίου Τόμσον

“Ήταν προφανές ότι ο Ρ-Μ- δεν ήταν ο μανιακός που παραληρεί, ο τρελός της λαϊκής φαντασίας…αναμφίβολα, απο όσα έχω παρατηρήσει ως τώρα, ο Ρ-Μ- εμφάνιζε κάποιο βαθμό ευφυϊας…”

Ο Graeme Macrae Burnet γράφει ένα ιστορικό μυθιστόρημα γεμάτο ζωντάνια, αναπαριστά μια εποχή άγνωστη σε μας και θέτει μέσα από τις σελίδες του πέρα από τα καθαυτό ιστορικά, και ζητήματα κοινωνικά,  όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο επεισόδιο με την ακρόαση στον επιστάτη του Ρόντερικ και  του πατέρα του μετά κι από τις νέες κυρώσεις που τους επέβαλε ο χωροφύλακας Λάχαν (το επικείμενο θύμα του Ρόντερικ)…

“Ο λόγος που δεν μπορείς να “δεις” τους κανονισμούς είναι επειδή δεν υπάρχουν κανονισμοί, τουλάχιστον όπως φαίνεται να πιστεύεις. Είναι σαν να ζητάς να δεις τον αέρα που αναπνέουμε. Φυσικά, υπάρχουν κανονισμοί, αλλά δεν μπορείς να τους δεις. Οι κανονισμοί υπάρχουν επειδή αποδεχόμαστε την ύπαρξή τους και επειδή χωρίς αυτούς θα επικρατούσε αναρχία.” 

Στις 400 σχεδόν σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα γνωρίσει τη ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων μιας άλλης κι άγνωστης, στα καθ’ ημάς, εποχής αλλά  και τον τρόπο σκέψης τους (όπως η διαφορετική οπτική των πραγμάτων από τον παπά της ενορίας και τον δάσκαλο), θα γοητευτεί από τις λυρικές αφηγήσεις του συγγραφέα και θα τον συνεπάρει η εξέλιξη της ιστορίας με την αγωνία για την τύχη του ήρωα που αγγίζει τα όρια του θρίλερ. Αλλά επειδή ένα ευφάνταστο βιβλίο δεν εξαντλείται μόνο σε αυτά, και εδώ μπαίνει η συμβολή του συγγραφέα στο κείμενο, θα διατυπωθούν γνώμες/απόψεις (όπως παραπάνω για την τάξη των πραγμάτων) για την ανθρώπινη φύση και τα ένστικτα. 

“Αναρωτήθηκα αν υπήρχε πράγματι κάποια τυχαία αλήθεια στο σχόλιο του αγρότη, για την δυσκολία να καταλάβει κανείς τι έχει στο μυαλό του ένας άλλος άνθρωπος. Φυσικά, όταν ένας άνθρωπος έχει τα λογικά του, μπορεί κανείς να τον ρωτήσει απλώς και, υποθέτωντας ότι οι απαντήσεις του είναι αληθείς, να αποδεχτεί την αφήγηση του για το τι μπορεί να σκεφτεί την τάδε ή τη δείνα στιγμή. Το πρόβλημα αρχίζει όταν ασχολείσαι με εκείνους που ζουν στις παραμεθορίους της παράνοιας και οι οποίοι εξ ορισμού, δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο του δικούς τους μυαλού”.    

Ένα μυθιστόρημα που η τρέλα προσκρούει στα στενά όρια της λογικής δημιουργώντας ένα σκηνικό μυστηρίου. 

Θα κλείσω με μια μαγική φράση του ήρωα την ώρα που συναντά τυχαία το κορίτσι που έκανε την καρδιά του να χτυπά δυνατά: “…διασχίζαμε έναν κόσμο ο οποίος είχε αφήσει προς στιγμή τα εργαλεία του να ξεκουραστεί”

Καλή Ανάγνωση!

Το βιβλίο “Το ματωμένο του έργο” του Graeme Macrae Burnet κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

 

 

 

0