Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από το θάνατο της Σοφίας Βέμπο που έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαρτίου 1978. Δείτε αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ στην κορυφαία ερμηνεύτρια που συνέδεσε το όνομά της με το Έπος του ’40 και έμεινε γνωστή ως «τραγουδίστρια της Νίκης» για τον εμψυχωτικό ρόλο των τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

 

Σειρά εκπομπών στην οποία ο δημοσιογράφος Φρέντυ Γερμανός, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση, παρουσιάζει μια ανθολογία από τις παλαιότερες εκπομπές του.

 

Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη Σοφία Βέμπο (γεν. 1910), μέσα από την παλαιότερη εκπομπή της σειράς «Πορτραίτο της Πέμπτης» (1976-77) και τη συνέντευξη που είχε δώσει στον Φρέντυ Γερμανό. Η σπουδαία τραγουδίστρια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που πραγματοποιείται στο σπίτι της τον Οκτώβριο του 1976, ξεφυλλίζει τις σελίδες της ιστορίας και μιλάει για την καλλιτεχνική της πορεία. Οι τότε στρατιώτες Γιώργος Νάκος, Γιώργος Χριστοδούλου, Μένιος Μανωλιτσάκης μιλούν για τις παραστάσεις της Βέμπο στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, τα πατριωτικά τραγούδια και τη συμβολή της στην εμψύχωση των στρατευμάτων, ενώ για την Σοφία Βέμπο μιλά ακόμη ο σύντροφός της Μίμης Τραϊφόρος. Τέλος, η Βέμπο ερμηνεύει, πλαισιωμένη από μια ομάδα μαθητών Γυμνασίου που ήρθαν να της ζητήσουν να τραγουδήσει στη σχολική τους γιορτή, κάποια από τα γνωστά τραγούδια («Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός», «Χωριάτα» και «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του»).

 

Η εκπομπή εμπλουτίζεται με αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940, την απελευθέρωση της Αθήνας το 1944, φωτογραφίες του θιάσου της Βέμπο, καθώς και φωτογραφίες από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ ακούγονται ακόμα τραγούδια που είχε ερμηνεύσει.

 

Έτος παραγωγής: 1993

 

Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράπτης

 

Δείτε περισσότερα στο   http://archive.ert.gr

 

Πηγή

 

2