Ο Στάθης Αρτινός παντρεύει τις ρίζες της μουσικής παράδοσης με τα ένταχνα στοιχεία της σημερινής μουσικής σκηνής. Ένας άνθρωπος γεμάτος οραματισμό και βιώματα ξεδιπλώνει τον εσωτερικό του κόσμο στο The Look.Gr . Φιλικός και γεμάτος ζωντάνια μας συνεπήρε στην όμορφη κουβέντα που είχαμε.

 

1. Μετά από 14 χρόνια δισκογραφία ο Στάθης νιώθει μουσικά ώριμος; Εννοώντας  ως ωριμότητα την κατάκτηση.

Όσο περνάει ο καιρός και “γράφεις χιλιόμετρα” στην μουσική ωριμάζεις. Σημασία έχει να μη μένεις στάσιμος.

 

2. Σε αυτά τα χρόνια της μουσικής πορείας έχετε κάνει αληθινές φιλίες μέσα από το χώρο;

Έχω την χαρά να έχω φίλους από το χώρο, ανθρώπους αληθινούς που όσος καιρός και να περάσει δε χανόμαστε  ποτέ.

 

3. «Οι άγγελοι μαθαίνουν να πετάνε», πείτε μας την ιστορία λίγο της μεγάλης αυτής επιτυχίας. Πώς γεννήθηκε;

Ήταν ένα ξέσπασμα απέναντι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που βίωνα. Μια στιγμή στην ουσία που θες να χαθείς από όλους και όλα και έγινε τραγούδι ως προσωπική λύτρωση.

 

4. Μιλήστε μας λίγο για την τελευταία σας  δισκογραφική δουλειά που μόλις κυκλοφόρησε «Ο Κύκλος», τι να περιμένει ο ακροατής;

Μια συλλογή τραγουδιών που μεγάλωσαν όσο μεγάλωσα κι εγώ έχοντας αρκετές μουσικές επιρροές από την παράδοση και το εναλλακτικό τραγούδι. Στιγμές για αρκετές καταστάσεις που βίωσα ή βιώνω στα 35 μου σχεδόν, είτε αφορά την προσωπική μου ζωή είτε την κοινωνία γενικότερα.

 

 

5. 2018 μια ακόμα χρονιά της κρίσης. Τελικά  η κρίση τι επέφερε στην ελληνική μουσική; Έφερε θετικό ή αρνητικό πρόσημο όσον αφορά την μουσική καθαυτή;

Ζούμε σε μια εποχή αυτοχρηματοδότησης στη μουσική με εξαίρεση την κλασσική βιομηχανία παραγωγής βραχύβιων σουξέ για άμεση κατανάλωση. Συνεπώς πολλοί καλλιτέχνες που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια είτε χάνονται είτε δεν ακούγονται όσο θα έπρεπε. Ευτυχώς υπάρχει και η τεχνολογία που έχει βοηθήσει σε ένα μεγάλο βαθμό να ακούγονται εξαιρετικοί μουσικοί και οι μουσικές τους σε διάφορα είδη.

 

6. Η ελληνική μουσική παράδοση έντονη στους δίσκους σας, βιώματα και επιρροές σας ή απλά τρόπος έκφρασης;

Όλα μαζί. Η Ελλάδα έχει ένα απίστευτο μουσικό πλούτο και  αυτό βοηθά στην αναζήτηση κατάλληλου «ενδύματος» για το σώμα των στίχων.

 

7. Σε παλιότερή σας συνέντευξη μιλήσατε  για σάπιο σύστημα εύρεσης και προώθησης των νέων ανθρώπων. Σήμερα ο Στάθης πως βλέπει την δήλωση του αυτή;

Υπάρχουν αρκετές προσπάθειες ανεξάρτητης δισκογραφίας σε πολλά είδη μουσικής. Παρόλα αυτά υπάρχει ο βραχνάς της βιομηχανίας σουξέ που προανέφερα σε τέτοιο βαθμό όπου καλύπτει το αυτί του ακροατή από την παραγωγή έως τα playlist του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης. Αυτό που άλλαξε είναι η χρήση της τεχνολογίας κι έτσι όποιος ψάχνει βρίσκει.

 

8. Όλοι μιλάνε για την έλλειψη κοινωνικών τραγουδιών στην σύγχρονη μουσική σκηνή και στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε. Αντίθετα βλέπουμε προσπάθειες να γίνονται όχι συντονισμένα κι όχι ολοκληρωμένες αλλά μεμονωμένα σε δίσκους. Ποια η τοποθέτησή σας.

Κάθε δημιουργός προφανώς δημιουργεί με βάση τα βιώματά του και την φαντασία του. Υπάρχουν εξαιρετικά τραγούδια που περιγράφουν κοινωνικοπολιτικά θέματα ναι μεν όχι συντονισμένα αλλά υπάρχουν και αυτό είναι το σημαντικό.

 

 

9. Στην μουσική σας  διαδρομή υπήρξε συνεργασία που δεν ευωδόθηκε ή να χάλασε στο παραπέντε εξαιτίας δυσμενών παραγόντων; Θα θέλατε  να μοιραστείτε  μαζί μας κάποιες εμπειρίες σας  σε αυτό;

Υπήρξαν και τέτοιες στιγμές. Είναι πολλές φορές στη ζωή μας που η μοίρα τα φέρνει με τέτοιο τρόπο και κάποια πράγματα απλά δεν συμβαίνουν για διάφορους λόγους. Δε θα ήθελα να πω για κάτι συγκεκριμένο γιατί η ζωή προχωρά μπροστά.

 

10. Τελειώνοντας και παρατηρώντας τα όσα γίνονται σε εθνικό επίπεδο θα ήθελα να μας πείτε  τι εύχεστε  για τους αναγνώστες του The Look.Gr και γενικότερα τον κόσμο.

Υγεία να έχουμε και σεβασμό στον συνάνθρωπο και την  ανθρώπινη ύπαρξη ανεξάρτητα από όσα μπορεί να μας «χωρίζουν» είτε αυτά είναι υπαρκτά είτε δημιουργήματα κάποιων που έχουν κέρδος από τέτοιος διαχωρισμούς.

 

 

0