Στην τόσο δύσκολη συνθήκη που βιώνουμε όλοι, το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, ένα από τα πλέον ιστορικά θέατρα ρεπερτορίου της πρωτεύουσας, με μία διαδρομή που μετρά σχεδόν τριανταπέντε χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, δίνει τη δυνατότητα στο θεατρόφιλο κοινό, αλλά και σε φοιτητές θεατρολογίας και σπουδαστές σχολών υποκριτικής τέχνης, να παρακολουθήσουν σε έξι διαφορετικές ημερομηνίες, έξι παραστάσεις “σταθμούς” από το διεθνές δραματολόγιο & μία από την ελληνική λογοτεχνία.

 

Πρόκειται για έξι εμβληματικές παραστάσεις, που αγαπήθηκαν από το κοινό και υμνήθηκαν από τους κριτικούς σε σκηνοθεσίες των Λευτέρη Βογιατζή, Στάθη Λιβαθινού, Μίνου Βολανάκη, Δημήτρη Καραντζά και Νίκου Μαστοράκη.

 

Μείνετε σπίτι, μπείτε στο www.theatroodoukefallinias.gr και δείτε:

 

Σάββατο 4 Απριλίου από τις 11.00πμ έως τις 11.00πμ της επομένης :

Oι δούλες, του Ζαν Ζενέ, σκηνοθεσία Λευτέρης Βογιατζής

 

Πρώτη δημοσίευση του έργου στο περιοδικό L’ Arbalete, το Μάη του 1947.

 

Δύο υπηρέτριες καταστρώνουν την εξόντωση της λατρεμένης αλλά και απόλυτα μισητής τους Κυρίας. Τα αφελή σχέδια τους αποτυγχάνουν και στρέφονται εναντίον τους.

 

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το έργο του Ζενέ να ανεβαίνει τόσο συχνά στην παγκόσμια σκηνή από το 1947 που γράφτηκε μέχρι τις μέρες μας; Σίγουρα: “Δεν πρόκειται για ένα έργο που θέλει να υπερασπιστεί τη μοίρα της τάξης των υπηρετών. Υπάρχει συνδικάτο που ασχολείται με τα ζητήματα αυτών των ανθρώπων. Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία…» διευκρινίζει ο ίδιος ο Ζενέ.

 

 

Κυριακή 5/4 από τις 11.00πμ έως τις 11.00πμ της επομένης :

Η Φόνισσα, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σκηνοθεσία Στάθης Λιβαθινός

Έργο οριακό. Μοναδικό στα ελληνικά γράμματα. Ψυχογράφημα και καταγγελία. Συγκαλυμμένη εξομολόγηση. Βιωματική κατάθεση κάτω από το προσωπείο του «κοινωνικού» αφηγήματος. Εδώ, η έκφραση του Παπαδιαμάντη στη σημαντικότερη στιγμή της σε μια παράσταση που απέσπασε πλήθος βραβείων από το περιοδικό Αθηνόραμα και χάρισε στην Μπέττυ Αρβανίτη το βραβείο ερμηνείας «Κάρολος Κουν» και στον Στάθη Λιβαθινό το αντίστοιχο βραβείο σκηνοθεσίας.

 

Με συγκρατημένη την ατμοσφαιρική διάθεση και την υποβολή, εστιάζει στην ουσία, ειρωνικά, σαρκαστικά, απεγνωσμένα, σκληρά, βαθιά ανθρώπινα. Η «θεατρικότητά» του (γλώσσα-ομιλία, γλώσσα-δράση) ενσαρκώνει τον πιο αινιγματικό αλλά και εμβληματικό ψυχικό χαρακτήρα των ελληνικών γραμμάτων: την Φραγκογιαννού, πρόσωπο διόλου γραφικό, ανοιχτό σε πολλές, ακόμα και ακραίες, σκηνικές και μη, αναγνώσεις.

 

Θεατρική περίοδος 2011-2012 (Πρώτη Παράσταση: 9/11/2011)

Η παράσταση επαναλήφθηκε την περίοδο 2012-2013

 

Με τους Μπέττυ Αρβανίτη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λίλλυ Μέλεμε, Παναγιώτη Παναγόπουλο, Χάρη Χαραλάμπους.

 

Δευτέρα 6 Απριλίου από τις 11.00πμ έως τις 11.00 της επομένης

H κυρία από τη θάλασσα, του Χένρικ Ιψεν, σκηνοθεσία Μίνως Βολανάκης

Η Ελίντα, παγιδευμένη σε ένα γάμο χωρίς έρωτα με το γιατρό Βάνγκελ, μοιάζει κλεισμένη στον εαυτό της και έλκεται ακατανίκητα από τη θάλασσα. Η εμφάνιση ενός μυστηριώδους ξένου από το παρελθόν, με τον οποίο τη δένει ένα τρομερό μυστικό, αφυπνίζει τον ανεκπλήρωτο πόθο της και φέρνει σε σύγκρουση την επιθυμία της για ελευθερία με το κοινωνικό της καθήκον.

 

Όλα τα χαρακτηριστικά της μοναδικής γραφής του μεγάλου Νορβηγού ρεαλιστή συγκεντρώνονται σ’ αυτό το κείμενο: διεξοδική ανάλυση της ψυχής και της σκέψης των ηρώων, επιβλητική ατμόσφαιρα, διαχρονικά ερωτήματα για τις ανθρώπινες σχέσεις.

 

Σε μια ευρηματική και υποδειγματική σκηνοθεσία μέσα από μια μετάφραση, που το διαπότισε με μια υπέροχη υγρασία, μια οργιώδη βλάστηση χρωμάτων, ήχων και διαθέσεων

Παίζουν: Γιάννης Βόγλης, Μπέττυ Αρβανίτη, Σοφοκλής Πέππας, Χρύσα Σπηλιώτη, Διονύσης Μανουσάκης, Δημήτρης Σίνης, Κίμων Ρηγόπουλος, Χριστίνα Παπαμίχου/ Βάσω Γουλιελμάκη

 

Τρίτη 7/4 από τις 11.00πμ έως τις 11.00πμ της επομένης :

Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας, του Φρήντριχ Ντύρενματ, σκηνοθεσία Στάθης Λιβαθινός

Ένα πολυπρόσωπο θεατρικό έργο, του Ελβετού συγγραφέα του οποίου η δράση εκτυλίσσεται στην μικρή, φτωχή πόλη Γκυλέν, όπου επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια, μια εκκεντρική και πολύ πλούσια ηλικιωμένη γυναίκα, η Κλαίρη Ζαχανασιάν. Για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της πόλης και των κατοίκων της, η Ζαχανασιάν προτίθεται να προβεί σε μια πολύ μεγάλη χρηματική δωρεά υπό έναν όρο. Ο όρος αυτός συνοψίζεται στο αίτημα της να δολοφονήσουν έναν συμπολίτη τους, τον Άλφρεντ Ιλ.

 

Κίνητρο της είναι η εκδίκηση για την παλιά ερωτική προδοσία του Άλφρεντ Ιλ, που οδήγησε στην επαίσχυντη εκδίωξη της και στην καταφυγή της στην πορνεία. Αρχικά, όλοι, ομόφωνα αρνούνται την προσφορά. Στην πορεία όμως, τα δεδομένα αλλάζουν, όταν η Ζαχανασιάν με όπλο της το χρήμα αρχίζει να διαβρώνει αρετές, να διαφθείρει συνειδήσεις, να θέτει αισθήματα υπό αμφισβήτηση και να κλονίζει ηθικές και κοινωνικές αρχές.

 

Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Γιάννης Φέρτης, Κώστας Γαλανάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Άκης Λυρής, Ηλίας Κουνέλας, Θανάσης Δήμου κ.α.

 

Τετάρτη 8/4 από τις 11.00πμ έως τις 11.00πμ της επομένης :

O Γυάλινος κόσμος, του Τενεσί Ουίλιαμς, σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς

Η Μπέττυ Αρβανίτη στην πρώτη της συνάντηση επί σκηνής με έναν από τους πλέον ταλαντούχους σκηνοθέτες της νέας γενιάς, το Δημήτρη Καραντζά, παρουσίασε τον Γυάλινο Κόσμο, του Τενεσί Ουίλιαμς τη θεατρική περίοδο 2018 – 2019. Το έργο γράφτηκε το 1944 και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά στο θέατρο Civic στο Σικάγο.

 

Αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Ουίλιαμς. Ο αμερικανός συγγραφέας σε πολλά από τα έργα του ενσωματώνει στοιχεία της δικής του προσωπικής ζωής κι εκείνης των παιδικών του χρόνων με την οικογένειά του. Ο Γυάλινος Κόσμος θεωρείται το πιο αυτοβιογραφικό του.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Καραντζάς σημείωνε στο σημείωμά του:

«Η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει εκτενώς αυτή ακριβώς τη διαδικασία, της ανάσυρσης που σημειώνει ο συγγραφέας στον πρόλογό του. Ο παρών χρόνος, ένας συγκεκριμένος χρόνος του παρελθόντος που επιστρέφουν τα πρόσωπα του έργου για να ξανά αντιμετωπίσουν το τραύμα τους και ένα ακόμα βαθύτερο -ευτυχέστερο- παρελθόν στο οποίο ανατρέχουν ως καταφύγιο».

Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Χάρης Φραγκούλης,Ελίνα Ρίζου, Έκτορας Λιάτσος

 

Πέμπτη 9/4 από τις 11.00πμ έως τις 11.00πμ της επομένης :

Πριν την αποχώρηση, του Τόμας Μπέρνχαρντ, σκηνοθεσία Νίκος Μαστοράκης

Ο δικαστής Χέλλερ, ένας πρώην ναζί που κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη και να αναλάβει ανώτατο κρατικό αξίωμα στη Γερμανία μετά τον πόλεμο, ζει με τις δύο αδελφές του προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση του ζοφερού παρελθόντος….

 

Στο «Πριν την αποχώρηση» ο Benrhard δίνει πολιτικές διαστάσεις σ΄ ένα ψυχολογικό οικογενειακό δράμα. Το έργο είναι μία πολιτική σάτιρα που αποκαλύπτει την «αρρώστια» του δυτικού πολιτισμού με γκροτέσκα διάθεση, είναι μία κωμωδία της γερμανικής ψυχής…

 

Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Περικλής Μουστάκης, Σμαράγδα Σμυρναίου

 

 

3