Επιμένουμε με θεατρικές παραστάσεις που μας προτείνονται έστω διαδικτυακά, ειδικά τις δύσκολες αυτές μέρες που μας κρατάνε μακριά από τον πραγματικό τους χώρο που είναι το θέατρο. Σας μεταφέρω λοιπόν στον κόσμο του Χάρολντ Πίντερ με το έργο του «Τέφρα και σκιά» που μόλις είδα, με την σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Καραντζά. Ένα δύσκολο πραγματικά έργο, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο συγγραφέας, είναι στη διάθεσή σας και την κρίση σας μέχρι το βράδυ στη 01.00.

 

 

Ένα έργο που αποτελεί μια κρυπτογραφημένη παραβολή για την αποδοχή της βίας, την υπακοή στη δύναμη εκείνου που την ασκεί και την ατομική ευθύνη εκείνου που συναινεί.

 

 

Ένα έργο στο οποίο συναντά κανείς έντονα τη σύζευξη ανάμεσα στις προσωπικές μνήμες και το συλλογικό ασυνείδητο, τη σύμπλευση των βιωμάτων της παγκόσμιας ιστορίας με τον προσωπικό μικρόκοσμο των χαρακτήρων.

 

 

Στο Tέφρα και Σκιά δεν αναφέρομαι μόνο στους ναζί: μιλάω για μας και τις αντιλήψεις μας για το παρελθόν και την ιστορία μας, και για το πώς μας επηρεάζουν σήμερα”, μας λέει ο νομπελίστας συγγραφέας.

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιλέγει τον Χρήστο Λούλη και την Εύα Σαουλίδου να επωμιστούν τους ρόλους του Ντέβλιν και της Ρεββέκας, δύο διαφορετικών χαρακτήρων, τοποθετώντας τους σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό, έντεχνα φωτισμένο, να αναμετρηθούν σε μια λεκτική διαμάχη, όπου εναλλάσσονται το πραγματικό και η μυθοπλασία και αφήνει τον θεατή να ενώσει τα κάποια κομμάτια του κατά την κρίση του, μέσα από τους φαινομενικά ασύνδετους διαλόγους του Πίντερ, απόμακρους ήχους, φέρνοντάς τους σε μια αντιπαράθεση βίας και εξουσίας;…

 

Δείτε την παράσταση

 

Συντελεστές : Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς Σκηνογραφία, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου Ηχητική δραματουργία: Ανρί Κεργκομάρ Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Επιμέλεια σκηνογραφίας: Αδριανός Ζαχαριάς Βοηθός ενδυματολόγου: Βασιλική Σουρρή Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιάννης Κλίνης, Ελίνα Ρίζου Ερμηνευτές: Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου Από το Θέατρο Ροές , 2015-16

 

 

 

0