ATHENS SUITCASE FESTIVAL ~ Αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμα ~ Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

 

ATHENS SUITCASE

THEATRE FESTIVAL 2018

[15-30 Σεπτεμβρίου]

Αναλυτικό πρόγραμμα

Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου

 

 θέατρο OLVIO

 

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου

21:00 | Τελετή Έναρξης / Δωρεάν είσοδος

21:30 | Θεία Κωμωδία – Πέτρος Σκαρμέας / Δωρεάν

22:00 | Pietà – Chromatic Sequence

 

 

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου

21:30 | Pietà – Chromatic Sequence

 

Θεία Κωμωδία – Πέτρος Σκαρμέας (εκτός διαγωνιστικού μέρους): διάρκεια Παράτασης 17’

Ο άνθρωπος πέρα από τους έκδηλους ηγέτες που ανακηρύσσει στη ζωή του, τους επιδιώκει ή τους ανέχεται ή τους θρέφει ακόμα και στις προσωπικές του σχέσεις. Θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε <<Ηγέτες της καθημερινότητας του>>. Αναζητά τον πατέρα που δεν είχε, τον μέντορα, το είδωλο των πλαστών φιλοδοξιών του, τον καθοδηγητή των ανεπαρκειών του. Εκεί δημιουργείται η αφετηρία υποδούλωσης πνεύματος και σώματος. Πάνω σ’ αυτή τη σκέψη άρχισε να γράφεται ο μονόλογος »Θεία Κωμωδία» στηριζόμενος στα γεγονότα της ζωής του Χριστού και των »μαθητών» του. Μια μυθοπλασία πάνω σε μια άλλη μυθοπλασία. Η ίδια ιστορία από άλλη οπτική γωνία…η οπτική αλλάζει οπότε αλλάζουν τα ερωτήματα και τα νοήματα αυτού του μύθου. Η αναζήτηση των απόκρυφων ευαγγελίων ισχυροποίησε και βοήθησε τη σύνθεση αυτού του κειμένου.

Πιστεύω σ’ έναν Θεό, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητή σκλάβιάς και πολέμου.

 

Ο Πέτρος Σκαρμέας είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών (Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών) καθώς και απόφοιτος της Δραματικής Σχολής ”Ίασμος” του Βασίλη Διαμαντόπουλου (επιτυχών στις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού). Έχει παρακολουθήσει κύκλους σεμιναρίων πάνω στο θέατρο ενηλίκων όσο και παιδιών με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, Νίκο Καραγέωργο, Θωμά Μοσχόπουλο, Ελένη Σκότη, Richard Nieoczym, Περικλή Μουστάκη, Φρόσω Κόρρου και Ακύλλα Καραζήση. Το 2008 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη του Νίκου Καραγέωργου στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην παράσταση <<Με Τη Σιωπή>> που πρωταγωνίστησε η Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Έχει σκηνοθετήσει και παίξει σε παράστασεις στο θέατρο Rabbithole, στο θέατρο Άρτι και στο θέατρο Cartel. Το 2015 ίδρυσε την ομάδα θεατρικών παιδικών παραστάσεων ”Ο Μαγικός Λωτός” σκηνοθετώντας και διασκευάζοντας για παιδιά τις παραστάσεις ”Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη, καθώς και το ”Νησί Των Συναισθημάτων” του Χόρχε Μπουκάι. Από το 2016 εργάζεται ως θεατρολόγος (νηπιαγωγείου – δημοτικού) στα εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Σχολή Αυγουλέα – Λιναρδάτου.

Το 2007 πρωταγωνίστησε στην μικρού μήκους ταινία ”Μαργαρίτα”, σκηνοθεσία Κατερίνα Πιλάβη (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας) και στην ταινία ”Queue”, σκηνοθεσία Νίκος Καραγέωργος.

 

Pietà – Chromatic Sequence / Διάρκεια Παράστασης 50’

Pietà – μια παράσταση που πραγματεύεται την απώλεια. Αυτό το βαθύ, ριζικό συναίσθημα που βιώνεται όταν ο άνθρωπος χάνει τον άνθρωπο, τη ζωή, την αξιοπρέπεια.

Μέσα από μια παλλόμενη, αγαλμάτινη ακινησία δυο ερμηνεύτριες (μια ηθοποιός και μια σοπράνο) αποτυπώνουν τρεις βιβλικές γυναικείες μορφές. Οι μορφές αυτές κραυγάζουν, ψιθυρίζουν και τραγουδούν τη ζωή τους όπως την έζησαν και την έχασαν συνδυάζοντας το συμβολικό τους λόγο με ιστορίες που ακούγονται off και αναβλύζουν από το αίμα και την άβυσσο του 20ου αιώνα (Άουσβιτς, Αμμόχωστος, Νανκίν) – μια ζωή σκληρή, απρόβλεπτη, εφιαλτική, μοναδική. Τα σύμβολα άλλωστε γεννιούνται από την πραγματικότητα.

 

 

Pietà – μια παράσταση εμπνευσμένη από το αριστούργημα του Μικελάντζελο, και τις διδαχές των μεγάλων μυστών. Πάντα η Τέχνη και το Θείο, με αφορμή τον άφατο πόνο, μιλούν για τον Εαυτό, για την Ύπαρξη μακριά και πέρα από κάθε δόγμα, θεωρία ή άποψη.

Pietà σημαίνει Έλεος. Αυτό το είδος του ελέους που Τρυπά, Ξεσκίζει, Ανοίγει τα μάτια, Βλέπει.

 

 

Η Pietà αποτελεί το πρώτο μέρος του τρίπτυχου “Pietà – Verità – Libertà”, που στο σύνολό του εξερευνά την αιώνια αναζήτησή της μιας αλήθειας που οδηγεί τον άνθρωπο στην ελευθερία.

 

Συντελεστές:

Κείμενο, Σκηνοθεσία, Μουσική: Γιώργος Στεφανακίδης

Ερμηνεία: Εβελίνα Αραπίδη

Σοπράνο: Μάιρα Μηλολιδάκη

 

Οι Chromatic Sequence είναι μια καλλιτεχνική ομάδα, η οποία δημιουργήθηκε το 2007 και έκτοτε παρουσιάζει μια σειρά πονημάτων με κύριο άξονα τη μουσική και το θέατρο. Ιδρυτής είναι ο συνθέτης – συγγραφέας και σκηνοθέτης Γιώργος Στεφανακίδης. Μέσα από πρωτότυπα (στο μεγαλύτερο ποσοστό) κείμενα και μουσικές και με τη σύμπραξη καταξιωμένων καλλιτεχνών απο το χώρο της μουσικής και του θεάτρου η ομάδα των CS δημιουργεί παραστάσεις επιχειρώντας να επικοινωνήσει με το κοινό, τις αναζητήσεις της και να διερευνήσει ξανά τι σημαίνουν στην εποχή που όλα μπαίνουν στο μικροσκόπιο και αμφισβητούνται, αξίες παγκόσμιες και πανανθρώπινες όπως η ελευθερία, η αλήθεια, η αγάπη.

Σημείο εκκίνησης της έρευνας και κατ’επέκταση των παραστάσεων των CS, σε συνδυασμό με τα πρωτότυπα κείμενα & την πρωτότυπη μουσική, είναι τα εκφραστικά μέσα των ερμηνευτών – performer & οι περιοχές της ερμηνείας τους. Με τα εργαλεία τους, σώμα & φωνή, εξερευνούν τα μουσικά & θεατρικά κείμενα δίνοντας στις παραστάσεις τους το μέγιστο δυναμικό τους…

 

 

Το φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Θα δοθούν 8 Βραβεία από την Επιτροπή του Φεστιβάλ που αντιστοιχούν στις παρακάτω κατηγορίες:

  1. Καλύτερης Παράστασης.
  2. Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Τιμητικό)
  3. Ανδρικού Ρόλου (Τιμητικό)
  4. Γυναικείου Ρόλου (Τιμητικό)
  5. Βραβείο Κοινού (Τιμητικό)
  6. Βραβείο Σκηνογραφίας (Τιμητικό) “χωράει σε μια βαλίτσα”.
  7. Βραβείο των διοργανωτών. (Surprise)
  8. Βραβείο θα παραλάβουν και ΟΛΟΙ οι θεατές που θα παρακολουθήσουν ΟΛΕΣ τις παραστάσεις του φεστιβάλ και αντιστοιχεί σε ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ σε ΟΛΕΣ τις παραστάσεις του θεάτρου OLVIO, για την περίοδο 2018-2019.

 

 

FACEBOOK PAGE: Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας / Athens Suitcase Festival

 

INFO

Θέατρο OLVIO

– Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίου 7, Βοτανικός (σταθμός μετρό: Κεραμεικός)

– Τηλ. 210 3414118, ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17:00 – 21:00

– www.olviotheater.gr

 

Προπώληση Εισιτηρίων: VIVA.GR

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος €10, Προπώληση €9, Φοιτ.- ανεργ.- ΑΜΕΑ €8

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χατζηπαπάς

Δημόσιες Σχέσεις-Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Οργάνωση Παραγωγής: Καλλιτεχνική Εταιρεία Labillusions – θέατρο OLVIO

 

 

0