Το φιλοσοφικό αριστούργημα του Φρειδερίκου Νίτσε (Friedrich Nietzsche) «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», που θεωρείται ως το σημαντικότερο έργο του σπουδαίου Γερμανού φιλόσοφου, παρουσιάζει η Μαρία Ξενουδάκη (σκηνοθεσία-ερμηνεία) από 22 Νοεμβρίου 2021, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00 μμ στο θέατρο «Αλεξάνδρεια».

 

 

Η Ανθρωπότητα έχει καθήκον να τοποθετεί τον σκοπό της, πιο πέρα από τον εαυτό της

 

Ο Ζαρατούστρα είναι ο ίδιος ο Νίτσε, ο ασκητής, ο ερημίτης, ο οραματιστής, ο αναχωρητής, ο Προφήτης, που προφητεύει ένα μέλλον απροσδιόριστο. Ο Ζαρατούστρα θέλει να ελευθερώσει τον άνθρωπο από το απατηλό ονειροπόλημα των αισθήσεων.

Δεν ήρθαν ακόμη οι καιροί, παρά το γεγονός ότι τα λευκά περιστέρια χαϊδεύουν τώρα πια τα κάτασπρα μαλλιά του προφήτη και ο Λέων αναπαύει ανάμεσα στα χέρια του το κουρασμένο του μουσούδι.

Σε λίγο θα σβήσει η πιο περίεργη μορφή στο στερέωμα της σκέψης των νεώτερων χρόνων, παίρνοντας μαζί του στον τάφο πολλά από τα μυστικά της κοσμοθεωρίας του.

«Την ζωή και το έργο μου στην τέχνη την αφιερώνω στον αγαπημένο μου φιλόσοφο Νίτσε και στην Μητέρα μου», σημειώνει η σκηνοθέτρια και ηθοποιός της παράστασης Μαρία Ξενουδάκη, «τους δυο παιδαγωγούς της εσωτερικής λευτεριάς μου, που σμίλεψαν με σπουδή την εύθραυστη ισορροπία μου, ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο.

Αυτοί που μου έδειξαν την πληρότητα της ζωής, μέσα από την αγωνία της γέννησης της ύπαρξης έως τη βίαιη προσέγγιση ενός επικείμενου τέλους. Η ανθρωπότητα οφείλει να γνωρίζει το ανώτερο μέτρο της, μέσα από τέτοιες τραγικές φύσεις που οδήγησαν ατέρμονα τον εαυτό τους, μέσα από τη μοναξιά της απάρνησης των πάντων μακριά από την μονοτονία της ηθικής σ’ ένα ατέλειωτο γίγνεσθαι». Μ.Ξ.

Αποσπάσματα από τις σκέψεις και την φιλοσοφική θεωρία του Νίτσε

Δεν πρέπει ο Άνθρωπος να ξεπερνάει μόνο τα κακά ένστικτα. Πρέπει να σβήνει και τα καλά και να ξαναθυσιάζει.

Ο άνθρωπος μπορεί να κάνει μια πράξη πολύτιμη, ποτέ όμως η πράξη δεν μπορεί να κάνει πολύτιμο τον άνθρωπο.

Δεν πρέπει να ζητάμε μόνο τις απολαύσεις από την ζωή, αυτό δείχνει την έλλειψη από τη ζωή, αυτό δείχνει την έλλειψη κάθε ευγένειας και αρετής.

Οι αρετές, οι νίκες πάνω στον ίδιο τον εαυτό μας, έχουν σημασία, γιατί προετοιμάζουμε τον εαυτό μας, για την μεγάλη νίκη του πνεύματος!

Η Ανθρωπότητα έχει καθήκον να τοποθετεί τον σκοπό της, πιο πέρα από τον εαυτό της. Όχι σαν κόσμο της φαντασίας. Διαίσθηση είναι να προβλέπεις την θέληση του μέλλοντος. Αυτό το μεγάλο γεγονός.

Η γέννηση του μεγάλου πνευματικού ανθρώπου, του Υπερανθρώπου, που δεν θα σώσει τον άνθρωπο, αλλά θα τον ωθήσει να σώσει μόνος του τον εαυτό του, με τα δικά του εργαλεία, που είναι η Αρετή, το θάρρος και η Αγνότητα.

 

 

Ταυτότητα της παράστασης

Τάδε Έφη Ζαρατούστρα

 

Συγγραφέας: Φρειδερίκος Νίτσε

Μετάφραση: Εμμ. Ανδρουλιδάκη

Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Μαρία Ξενουδάκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Ειρήνη Πετράκη

Φωτισμοί: Στηβ Μαργαρίτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κορομβόκη

Φωτογραφίες: Κώστας Βολιώτης

INFO

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00 μμ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 12 €, 10 € (φοιτητικό), 8 € (άνεργοι)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: τηλ. 212-1007079, 6944-898482

Θέατρο Αλεξάνδρεια

Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, 11252 ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 212-1007079, 6944-898482

EMAIL: alexandreia.theatro@gmail.com

https://www.facebook.com/AlexandreiaPolychorosTechnes

Ο χώρος λειτουργεί ως COVID FREE και τηρεί όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Σύντομα θα ανακοινωθεί η on line αγορά εισιτηρίων

Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου

 

1