Δεν είναι όλες οι πόλεις ιδανικές για να τις εξερευνήσει κανείς χωρίς αυτοκίνητο, ωστόσο εάν προτιμάτε να χαζεύετε από κοντά τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα τουριστικά αξιοθέατα, οι ακόλουθοι προορισμοί είναι ιδανικοί.

Η ευχαρίστηση μιας απλής βόλτας, ιδιαίτερα όταν αυτή γίνεται για πρώτη φορά και σε ένα άγνωστο μέρος, είναι ασύγκριτη. Και μιας και μιλάμε για άγνωστα μέρη, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χαθεί κανείς, αλλά οι εφαρμογές χαρτογράφησης στο διαδίκτυο βοηθούν ώστε κανείς να μη στέκεται με αμηχανία σε μια γωνιά του δρόμου, προσπαθώντας να επιλέξει το σωστό δρόμο.

 

Νέα Υόρκη, Αμερική

 

Η Νέα Υόρκη έχει χαρακτηριστεί ως «η πιο περιζήτητη πόλη της Αμερικής» αρκετές φορές. Οι περισσότεροι ντόπιοι και σχεδόν όλοι οι επισκέπτες δεν φτάνουν ποτέ σε αυτή την πόλη με αυτοκίνητο. Το σύστημα του μετρό και των λεωφορείων είναι αρκετά εξελιγμένο και οι εφαρμογές πλοήγησης μπορούν να κάνουν τη βόλτα σας ακόμα ευκολότερη.

Σημαντικές τουριστικές τοποθεσίες όπως η Times Square και το Broadway έχουν γίνει φιλικές προς τους πεζούς ενώ και τα πεζοδρόμια σχεδιάζονται να είναι ακόμα μεγαλύτερα ώστε να αποτελέσουν έναν «παράδεισο περιπατητών».

 

 

Βαρκελώνη, Ισπανία

 

Η Βαρκελώνη είναι μια πολυσύχναστη πόλη που έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Πέρυσι, η καταλανική πρωτεύουσα είδε 32 εκατομμύρια τουρίστες να καταφτάνουν στην περιοχή.

 Τα μεγαλύτερα αξιοθέατα είναι οι πεζόδρομοι της, όπως η La Rambla, ένας δρόμος ιδανικός για περιπάτους χωρίς αυτοκίνητα και γεμάτος από καταστήματα, καφετέριες, περίπτερα και καλλιτέχνες του δρόμου.

Η Βαρκελώνη θέλει να κάνει περαιτέρω βελτιώσεις σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα επίπεδα μόλυνσης. Για αυτό σχεδιάζει τη δημιουργία «superblocks» με πεζοδρομημένες και ποδηλατικές διαδρομές, με την  κυκλοφορία των οχημάτων να περιορίζεται στις κύριες αρτηρίες μόνο.

 

 

Χονγκ Κονγκ, Κίνα

 

Όπως και η Βαρκελώνη έτσι και το Χονγκ Κονγκ είναι γεμάτο πεζοδρόμια. Αν και αποτελεί μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γης δεν θα χρειαστεί σχεδόν ποτέ να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο για να μετακινηθείτε. Τα συστήματα του μετρό και των λεωφορείων είναι εξυπηρετικά και υπερσύγχρονα.

 

 

Ντουμπρόβνικ, Κροατία

 

Η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ χρονολογείται στον 13ο αιώνα, όταν αποτελούσε ένα σημαντικό κέντρο θαλάσσιου εμπορίου. Παρά τη μακρά ιστορία της, η πόλη της Δαλματίας έχει γίνει σχετικά πρόσφατα δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Η Παλιά Πόλη είναι φιλική προς τους πεζούς και σχετικά μικρή.

Στην πραγματικότητα, τα οχήματα δεν επιτρέπονται να κινούνται μέσα στην παλιά πόλη.

Το περιβάλλον είναι σίγουρα ατμοσφαιρικό και όλα τα τουριστικά αξιοθέατα, όπως και τα εστιατόρια και οι χώροι νυχτερινής διασκέδασης, βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις.

Πηγή

 

 

0