Υπάρχει μια λέξη που όλοι οι σκύλοι μισούν. Αυτή η λέξη είναι το «μπάνιο». Στην περίπτωση της Μερέντας, η λέξη που μισεί παραπάνω είναι το «κούρεμα».

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας πω ότι η Μερέντα είναι κόκερ οπότε ανήκει στους σχετικά μακρύτριχους άρα η πλούσια χαίτη της χρειάζεται φροντίδα. Φροντίδα δηλαδή, χτένισμα, συχνό μπάνιο (τους καλοκαιρινούς μήνες) και κούρεμα τουλάχιστον μια φορά το 6μηνο.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή…. Η Μερέντα σαν άξιο δείγμα της  φυλής της λατρεύει το νερό. Όχι απλά το λατρεύει, ΠΕΘΑΙΝΕΙ για το νερό. Είναι αλήθεια ότι όπου βρει λίγο νερό (τύπου λακουβίτσα), αμέσως με χαρά τσαλαπατάει. Ας μην μιλήσουμε για τα μακροβούτια και τις απλωτές που κάνει στη θάλασσα. Αλλά αυτό ας το αφήσουμε για ένα άλλο άρθρο.

Η Μερέντα λοιπόν, είναι ο σκύλος που κατά το μπάνιο της όχι απλά χαίρεται αλλά είναι ικανή να πιει και όλο το νερό από την μπανιέρα ( και τις σαπουνάδες). Άρα αγαπάμε το μπάνιο, δεν αγαπάμε όμως το «μετά». Δηλαδή το μπιστολάκι, το χτένισμα και το ξεκόμπιασμα. Είναι μια διαδικασία δύσκολη και χρονοβόρα. Όμως όσο και να βαριέται, κουράζεται ή ταλαιπωρείται εκείνη ως σωστή λαίδη δεν βγάζει άχνα. Και βέβαια δύσκολο είναι το κούρεμα. Εσείς ξέρετε πολλούς σκύλους που μπορούν να κάτσουν ήσυχα να κουρευτούν; Εδώ δεν κάθονται τα παιδιά.

Η Μερέντα επίσης μισεί το πιστολάκι. Ο ήχος την ενοχλεί τόσο πολύ. Δεν αντέχει τόσο που ακόμα και στο άκουσμα, φεύγει τρέχοντας. Όμως αναγκαίο κακό και αυτό. Καημένα μου σκυλάκια τι τραβάτε και εσείς. Όμως ο καλλωπισμός και η φροντίδα του τριχώματος του σκύλου είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους ίδιους τους σκύλους.

Πόσο σημαντικός είναι ο καλλωπισμός;

Αν αφήσουμε απεριποίητο το τρίχωμα ενός σκύλου σαν της Μερέντας, τότε αυτό θα γεμίσει κόμπους. Οι κόμποι «τραβούν» το δέρμα του σκύλου, πράγμα που μπορεί να το κάνουν μερικές φορές και οδυνηρό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε δερματίτιδα ή άλλες παθήσεις του δέρματος.

Το συχνό (συχνό όποτε πρέπει ανάλογα με την φυλή του σκύλου πάντα) κούρεμα του σκύλου, κάνει καλό και σε εμάς. Με τον τρόπο αυτό, ο σκύλος δεν χάνει τόσες τρίχες. Τρίχες που θα γεμίσει το σπίτι μας.

Το μπάνιο επίσης είναι πολύ σημαντικό καθώς το δέρμα του σκύλου χρειάζεται ενυδάτωση. Κυρίως του θερινούς μήνες και ειδικά αν ο σκύλος μας κάνει μπάνιο στη θάλασσα. Το αλάτι κάνει πολύ κακό στο δέρμα του σκύλου, αν δεν το ξεβγάλουμε.

Και γενικά όσο καλύτερα είναι τρίχωμα του σκύλου, τόσο πιο χαρούμενος είναι και σκύλος.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • Στο μπάνιο χρησιμοποιούμε μόνο προϊόντα για σκύλους. Το ph του δέρματος του είναι πολύ ευαίσθητο και τα ανθρώπινα προϊόντα πολύ «βαριά».
  • Βρείτε ένα κομμωτή (groomer) που πραγματικά να αγαπάει αυτό που κάνει. Κανένας σκύλος δεν τρελαίνεται για κούρεμα αλλά μην του κάνετε ακόμα πιο δύσκολο και τραυματικό. Ένας καλός κομμωτής, θα φερθεί με το σωστό τρόπο στον σκύλο σας.
  • Και τέλος, μην επιτρέπετε σε κανέναν να δώσει «χαλαρωτικό» χαπάκι στον σκύλο σας, για να τον κουρεύει. Αλήθεια τώρα, πάμε καλά; Θα γεμίσω χημικά τον σκύλο μου για ένα κούρεμα; Μεγάλη προσοχή σ αυτό.