Το κρουαζιερόπλοιο Viking Sky, το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου το Σάββατο έπειτα από μηχανική βλάβη την ώρα που έπλεε σε επικίνδυνα νερά στ΄ανοιχτά της Νορβηγίας , ρυμουλκείται πλέον σε ασφαλές λιμάνι, μετά την επαναλειτουργία τριών μηχανών του.

 

 

Οι ομάδες διάσωσης αποφάσισαν τη διακοπή της επιχείρησης εκκένωσης του κρουαζιερόπλοιου κατά την διάρκεια των ελιγμών για τη ρυμούλκηση του πλοίου, έχοντας ήδη μεταφέρει νωρίτερα με ελικόπτερα στη στεριά 479 ανθρώπους. Ανεπιβεβαίωτες αρχικά πληροφορίες έκαναν λόγω για 1300 επιβάτες, ενώ τελικά στο Viking Sky επέβαιναν 915 επιβάτες και 458 μέλη πληρώματος. Το κρουαζιερόπλοιο υπέστη μηχανική βλάβη ενώ έπλεε σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες- τα κύματα σύμφωνα με μαρτυρίες ξεπερνούσαν ακόμα και τα 8 μέτρα – σε περιοχή με επικίνδυνα νερά και πλήθος υφάλων, ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νορβηγίας.

 

 

Αρχικά το κρουαζιερόπλοιο ισορρόπησε χάρη στην επαναλειτουργία ενός εκ των μηχανών του και σταθεροποιήθηκε αγκυροβολώντας σε περιοχή σχεδόν δύο χιλιόμετρα από την παραλία. Αμέσως, οι αρχές ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου και μεταφοράς των επιβατών με πέντε ελικόπτερα, ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα μέσα σε αυτές τις κακές καιρικές συνθήκες, αλλά και με δεδομένο πως πολλοί επιβάτες είναι ηλικιωμένοι.

 

Το πρωί της Κυριακής, τέθηκε αρχικά σε λειτουργία η μία από τις τις τέσσερις μηχανές του Viking Sky, ενώ αργότερα τμηματικά τέθηκαν σε λειτουργία και οι άλλες δύο. Το Viking Sky  το οποίο άρχισε να πλέει αργά προς το λιμάνι του Μόλντε, ενώ συνεχιζόταν η εκκένωση.

 

Εντυπωσιακές εικόνες που ελήφθησαν από το εσωτερικό του «Viking Sky» δείχνουν ότι το πλοίο έπαιρνε κλίση πολύ γρήγορα. Σε άλλο βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, διακρίνονται δεκάδες επιβάτες να περιμένουν φορώντας σωσίβια γιλέκα.

 

 

Οι επιβάτες περίμεναν υπομονετικά να επιβιβαστούν στα ελικόπτερα, έχοντας ζήσει τις προηγούμενες ώρες στιγμές που σοκάρουν, καθώς το πλοίο όταν υπέστη τη βλάβη πήρε κλίση, τα έπιπλα και οι γλάστρες έπεφταν από τη μια μεριά στην άλλη, ενώ πάνω στους επιβάτες έπεφταν φώτα, κομμάτια ψευδοροφών και διακοσμητικά από την οροφή.

 

Πλέον, δύο ρυμουλκά- ένα μπροστά και το άλλο πίσω- ρυμουλκούν το κρουαζιερόπλοιο προς το λιμάνι του Μόλντε. Σύμφωνα με τους διασώστες, το κρουαζιερόπλοιο πρέπει να διανύσει σχεδόν 60 χλμ. πριν συναντήσει ήρεμα νερά.

 

«Τώρα έχουμε διακοπή της επιχείρησης εκκένωσης του πλοίου. Ο καπετάνιος ζήτησε να μην γίνει καμιά μεταφορά όσο το πλοίο ρυμουλκείται. Μόλις ολοκληρωθεί η ρυμούλκηση, ο καπετάνιος θα εκτιμήσει την κατάσταση για τυχόν επανάληψη της επιχείρησης μεταφοράς», δήλωσε εκπρόσωπος του κέντρου διάσωσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

 

«Ηρθε το τέλος μας!»

 

Οι περισσότεροι επιβάτες είναι Βρετανοί και Αμερικανοί. ‘Οσοι μεταφέρθηκαν με το ελικόπτερο οδηγήθηκαν σε κέντρο υποδοχής.

 

«Η καλύτερη λέξη, φαντάζομαι που μπορώ να πω είναι “σουρεαλιστικό”», είπε ένας από τους διασωθέντες επιβάτες, ο Ρόντνεϊ Χόργκεν, για να περιγράψει αυτά που έζησε μέσα στο πλοίο. Μιλώντας για την περιπέτεια αυτή που του θύμισε το ναυάγιο του Τιτανικού, περιέγραψε πώς ένα τεράστιο κύμα έσπασε ένα γυάλινο τοίχωμα και έφθασε στο εσωτερικό του πλοίου.

 

«Αυτό πήρε μαζί του τραπέζια, καρέκλες, σπασμένα τζάμια, όπως και 20 με 30 επιβάτες που ήταν μπροστά μου. Εγώ στεκόμουν όρθιος, η γυναίκα μου καθόταν μπροστά μου και ξαφνικά, ούτε εκείνη δεν ήταν πια εκεί. Σκέφτηκα ότι είχε έρθει το τέλος», δήλωσε αναστατωμένος στο τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

 

 

Οι νοσοκομειακές αρχές ανέφεραν ότι χθες βράδυ δέχτηκαν δέκα ανθρώπους: έξι γυναίκες και τέσσερις άντρες. Τρεις από αυτές, μια 90χρονη και δύο 70χρονες φέρουν σοβαρά κατάγματα.

 

Η Δανία ανακοίνωσε την αποστολή ελικόπτερου για να παράσχει βοήθεια στις νορβηγικές ομάδες διάσωσης.

 

 

Το «Viking Sky», το οποίο διαχειρίζεται η νορβηγική εταιρία Viking Ocean Cruises, είναι ένα σύγχρονο πλοίο που άρχισε να ταξιδεύει το 2017 και μπορεί να μεταφέρει 930 επιβάτες. Αναχώρησε από το Τρόμσο (βόρεια) και είχε προορισμό το Σταβάνγκερ όταν υπέστη τη βλάβη.

 

Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε την ξενάγηση – παρουσίαση στους υπερπολιτελείς χώρους του πλοίου 

 

 

 

 

 

0