Quinoa – Κινόα αλά ελληνικά!

Είναι μια τροφή ελαφριά και εύπεπτη, ιδανική για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη, βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και επιπλέον έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

 

 

Υλικά

250 γρ. κινόα

1 μεγάλο ματσάκι φρέσκια μέντα

10 κλαδάκια από φρέσκο θυμάρι

1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό

2 Λαϊμ

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια

300 γρ. ώριμες ντομάτες

1 αγγουράκι

200 γρ. ελιές τις αρεσκείας σας 

240 γρ. φέτα

1/2 κ.γ. ρίγανη τριμμένη

κόκκινο ξίδι

 

Εκτέλεση

  • Ρίξτε την κινόα μέσα σε ένα τηγάνι με 450ml βραστό νερό και λίγα κλαράκια  μέντας ,τα μισά κλαράκια θυμάρι και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
  • Κλείστε το μάτι και αφήστε τους κόκκους να μουσκέψουν με όσο νερό έχει μείνει. Αμέσως μετά μεταφέρετε την κινόα σε ένα μπολ -αφαιρώντας τα μυρωδικά που είχαμε προσθέσει στο βρασμό- και αφήστε τη να κρυώσει.
  • Μόλις κρυώσει, προσθέστε το ξύσμα και τον χυμό του ενός Λαϊμ μαζί με μια μικρή κουταλιά ελαιόλαδο και μια πρέζα αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  • Για τα σαλατικά τώρα…
  • Ξεφλουδίστε το κρεμμύδι και κόψτε το σε πολύ λεπτές λωρίδες, ψιλοκόψτε επίσης τις ντομάτες και το αγγουράκι, αφού όμως πρώτα έχετε αφαιρέσει τους σπόρους και τα έχετε πλύνει πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό.
  • Λιώστε τις ελιές με το χέρι σας για να αφαιρέσετε το κουκούτσι και ρίξτε τις σε ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το αγγούρι, τη φέτα το θυμάρι και την ρίγανη.
  • Προσθέστε το ξύσμα και τον χυμό του άλλου Λαϊμ, ένα γερό ράντισμα από ξίδι και ένα ακόμη κουταλάκι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Πάρτε τα υπόλοιπα φύλλα από την μέντα, καθαρίστε και τα υπόλοιπα κλαράκια από το θυμάρι και ψιλοκόψτε τα, κρατώντας μερικά για το τέλος, και ρίξτε τα μέσα στη σαλάτα.
  • Στη συνέχεια πάρτε λίγο χαρτί κουζίνας και τσαλακώστε το στα χέρια σας. Ανοίξτε το ξανά, λαδώστε το με λίγο λάδι στην άκρη και «περάστε» με αυτό τον πάτο ενός γυάλινου μπολ (1,5 lt)
  • Πάρτε το 1/3 της κινόα και βάλτε το μέσα στο μπολ. Επάνω από αυτό, βάλτε το μισό της ελληνικής σαλάτας και πάνω από αυτό ακόμη 1/3 της κινόα. Με ένα κουτάλι, πιέστε τα υλικά ώστε να γίνουν πιο συμπαγή και συμπληρώστε με το υπόλοιπο μισό της σαλάτας και το τελευταίο τρίτο της κινόα.
  • Αφού τα ξαναπατήσετε για να γίνουν συμπαγή, πάρτε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας και σκεπάστε το μείγμα ενώ πάνω από αυτό, βάλτε ένα μικρό πιάτο κουζίνας και πάνω από αυτό κάτι βαρύ (πχ ένα βάζο μαρμελάδα) για να το κρατήσετε σταθερό.
  • Βάλτε το στο ψυγείο και αφήστε το για περίπου 2 ώρες.
  • Όταν θέλετε να σερβίρετε, αναποδογυρίστε προσεκτικά το μπολ σε μια πιατέλα, ραντίστε με ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα φύλλα μέντας και θυμάρι και είναι έτοιμο για να το σερβίρετε .

 

Καλή όρεξη!

 

 

1