“Η Αρχόντισσα κι ο Αλήτης” υπήρξε μια ταινία ορόσημο στην κινηματογραφική καριέρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, καθώς επιστρέφει με αυτήν στη Φίνος Φιλμ, έπειτα από μια τετράχρονη περιπλάνηση στους κινηματογραφικούς οργανισμούς Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης και Καραγιάννης – Καρατζόπουλος.

 

Η αμοιβή της για το συγκεκριμένο φιλμ αγγίζει το ένα εκατομμύριο, καθώς ο Φίνος τη θέλει στην εταιρεία του πληρώνοντας όσο και αν του ζητούσε. Εισπρακτικά η “Αρχόντισσα” σπάει τα ταμεία και σήμερα θεωρείται η δεύτερη εμπορικότερη ταινία από καταβολής του Ελληνικού κινηματογράφου.

Εκείνο που ελάχιστοι γνωρίζουν για το συγκεκριμένο φιλμ είναι ότι το ονοματεπώνυμο της κεντρικής ηρωίδας Ρένας Κατσαρού, το εμπνεύστηκαν ο Λάκης Μιχαηλίδης και ο Ντίνος Δημόπουλος από δύο διάσημους Κερκυραίους. Την ηθοποιό Ρένα Βλαχοπούλου και το μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό. Από το συνδυασμό των δύο ονομάτων “γεννήθηκε” η Αρχόντισσα Ρένα Κατσαρού.

 

 

Επίσης το όνομα του κεντρικού ήρωα “Λευτέρης”, που υποδυόταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αρχικά δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή καθώς η λογοκρισία της Χούντας δεν επέτρεπε τη χρήση ονομάτων που να παραπέμπουν στη λέξη “Ελευθερία”.

 

 

4