, Συνέντευξη Μάρα Σωτηροπούλου: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»

Δυνατή, ανεξάρτητη κι αεικίνητη στον επαγγελματικό τομέα.  Με χαμόγελο, αυθορμητισμό και χιούμορ ως άνθρωπος κι ως γυναίκα.

 

Η Μάρα Σωτηροπούλου, με κλασσικές σπουδές και σπουδές marketing,  είναι μια γυναίκα που σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει διαδραματίσει μια σημαντική πορεία μέσα από νευραλγικές θέσεις στο χώρο του επιχειρείν.

 

Μια συζήτηση που ξετυλίγει σκέψεις και συναισθήματα αποκλειστικά στο The Look.Gr

 

 

Επιμέλεια: Γρηγόρης Δανιήλ
Φωτογραφίες: Γιάννης Σκαντζός

 

– Καλώς ήρθες στη παρέα του The Look.Gr, Μάρα

̶ Αγαπητέ μου Γρηγόρη ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 

 

 1. Αν σου ζητούσα με 5 επίθετα να παρουσιάσεις την προσωπικότητα της Μάρας Σωτηροπούλου, ποια θα ήταν αυτά;

Μάλιστα… στα δύσκολα από την πρώτη ερώτηση… να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου (γέλια)… λοιπόν… θα έλεγα τελειομανής, ενθουσιώδης, πεισματάρα (στους στόχους μου), αισιόδοξη και ίσως παλιομοδίτισα…

 

, Συνέντευξη Μάρα Σωτηροπούλου: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»

 

 1. Έκανες σπουδές στη θεολογική σχολή και αργότερα στο marketing και στις δημόσιες σχέσεις… δύο τελείως διαφορετικά αντικείμενα… τι σε οδήγησε σ’ αυτή την επιλογή;

 

Η θεολογική σχολή δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή, αλλά πάντα την έβρισκα ενδιαφέρουσα ως επιστήμη. Και είναι πράγματι! Όμως, στην πορεία κατάλαβα ότι το να διδάξω στη μέση εκπαίδευση δεν ήταν κάτι που με συγκινούσε ιδιαίτερα. Ήθελα κάτι πιο δραστήριο, πιο δημιουργικό. Την ίδια περίοδο, είχα ξεκινήσει να εργάζομαι στις «Εκδόσεις Γραφίδα». Εκεί, μού τράβηξε πολύ το ενδιαφέρον η διαδικασία τόσο της παραγωγής μίας έκδοσης, όσο και οι τρόποι προβολής και διοχέτευσης στην αγορά. Τότε έγινε και το «κλικ»… κάπως έτσι πήρα την απόφαση για σπουδές στο marketing.

 

 

, Συνέντευξη Μάρα Σωτηροπούλου: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»

 

 

 1. Τα τελευταία χρόνια είσαι στις Εκδόσεις Μένανδρος επαγγελματικά πως και σε κράτησε ο χώρος του βιβλίου; Ή δραστηριοποιείσαι και σε άλλο αντικείμενο;

Και μάλιστα με κράτησε για τα καλά θα έλεγα! Όσο για τις εκδόσεις Μένανδρος, νιώθω τυχερή γι’ αυτή τη συνεργασία. Είναι μία εταιρεία που παράγει πολύ ποιοτικές εκδόσεις και οι ιδιοκτήτες είναι εξαιρετικοί ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες. 

Κοίταξε, αγαπώ πολύ το βιβλίο αυτός ήταν ο λόγος που παρέμεινα τόσα χρόνια. Θεωρώ ότι το βιβλίο ήταν, είναι και θα παραμείνει ο πιο σημαντικός δίαυλος γνώσης. Μέσω internet, φυσικά και όλοι αντλούμε πλέον άμεσα και γρήγορα πληροφορίες… με τίποτα όμως αυτό δεν αντικαθιστά τη μελέτη ενός βιβλίου.

Οι κύριες εργασίες μου ήταν πάντα στον εκδοτικό χώρο. Bέβαια, ταυτόχρονα, υπήρχαν και υπάρχουν και κάποιες  συνεργασίες με εταιρείες διαφορετικού αντικειμένου.

 

 

, Συνέντευξη Μάρα Σωτηροπούλου: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»

 

 

 1. Μίλησε μας για τις πρώτες στιγμές της σταδιοδρομίας σου. Υπήρξαν διακυμάνσεις, που στη συνέχεια σε πτόησαν ή σε έκαναν να μετανιώσεις γι’ αυτή την επιλογή;

 Όλα ξεκίνησαν ομαλά.. στην αρχή μάθαινα δουλεύοντας και Δόξα τω Θεώ μέχρι στιγμής τα πράγματα έχουν πάει πολύ καλά! Ξέρεις πιστεύω πολύ στην εργατικότητα, στη συνεχή επιμόρφωση, στη θέληση και κυρίως στην αγάπη σε αυτό που κάνεις. Κι αυτό ισχύει σε οποιοδήποτε επάγγελμα ή μιλώντας  για το marketing καθαυτό σε οποιοδήποτε αντικείμενο. Όχι ποτέ δεν μετάνιωσα… άσχημες στιγμές επαγγελματικά υπήρξαν …τις καλωσόρισα έμαθα απ’ αυτές… κάπως έτσι πιστεύω γινόμαστε και καλύτεροι. 

 

 

 1. Δημόσιες σχέσεις, marketing και οργάνωση εκδηλώσεων. Πως είναι η καθημερινότητά σου;

Δημόσιες σχέσεις… καθόλου απλή υπόθεση… γρήγοροι ρυθμοί συνεχής γραπτή ή προφορική επικοινωνία, ΜΜΕ, συντονισμός συνεργασιών κλπ. Οργάνωση εκδηλώσεων είπες; Η προετοιμασία ημέρες τρέλας! Αλλά, επίσης ένα πολύ δημιουργικό και ενδιαφέρον κομμάτι. Θέλει ταχύτητα, απολύτως σωστό προγραμματισμό, συντονισμό όσων συμμετέχουν, και προσοχή ακόμα και στη λεπτομέρεια.

 Όσο για το marketing, εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Χωρίς νευραλγία, σχεδιάζεις και υλοποιείς, αλλά έχεις πάνω από το κεφάλι σου ως “Δαμόκλειο Σπάθη” την επίτευξη του στόχου και να αποδείξεις παράλληλα ότι οι στρατηγικές και οι μέθοδοί σου ήταν οι σωστές.

 

 

, Συνέντευξη Μάρα Σωτηροπούλου: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»

 

 

 1. Η επαγγελματική σου δραστηριότητα τι σου έχει παράσχει αφειδώς και τι σου έχει υφαρπάξει;

Έχω πάρει πάρα πολλά!… και δεν εννοώ μόνο σε υλικό επίπεδο.  Ένα από τα πιο σημαντικά πιστεύω είναι η γνωριμία μου με σημαντικούς ανθρώπους των επιστημών, των τεχνών και του επιχειρηματικού χώρου. Ξέρεις, μέσα από μία συνεργασία, προκύπτουν πάντα διάφορες συζητήσεις, απ’ τις οποίες αποκομίζεις πολλά και σημαντικά… αυτό διευρύνει πολύ τους πνευματικούς σου ορίζοντες. Η δουλειά μου μού έμαθε επίσης να ψυχολογώ και να καταλαβαίνω τους ανθρώπους, ανεξάρτητα αν ηθελημένα κάποιες φορές “δείχνω πως  αγοράζω αυτό που θέλουν να μου πουλήσουν”

Τι μου έχει υφαρπάξει; …. χρόνο. Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι, θα ήθελα περισσότερο χρόνο για πράγματα που αγαπώ και δεν προλαβαίνω να κάνω.

 

 

, Συνέντευξη Μάρα Σωτηροπούλου: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»

 

 

 1. Την τελευταία δεκαετία ο εκδοτικός χώρος  κλυδωνίστηκε πολύ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ποιοι ήταν οι λόγοι κατά τη γνώμη σου; Και ποιες είναι οι  επιτακτικές λύσεις που θα δώσουν ανάσα στη συγκεκριμένη αγορά;

Ως γνωστόν,  η οικονομική κρίση ήρθε ως ντόμινο και παρέσυρε  όλη την αγορά. Δεν θα μπορούσε  να μείνει αλώβητος ο χώρος των εκδόσεων. Δοκιμάστηκε και συνεχίζει να δοκιμάζεται. Πολλές εκδοτικές εταιρείες μάλιστα έκλεισαν. Φαινόμενο που είδαμε να συμβαίνει και σε άλλα είδη επιχειρήσεων και ανεξαρτήτως κύκλου εργασιών. Στον εκδοτικό χώρο παρέμειναν εταιρείες οι οποίες είχαν ένα συγκρατημένο σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο στηριζόταν κυρίως  σε υπαρκτά κεφάλαια. Και συνεχίζουν να έχουν μία καλή πορεία τηρουμένων των αναλογιών.

Οι λόγοι.. χωρίς οικονομικούς όρους σε απλή γλώσσα θα σου φέρω παραδείγματα όπως η φορολογία, η εισαγωγή πρώτης ύλης π.χ. το χαρτί που εισάγεται  χωρίς τη δυνατότητα πίστωσης για την ελληνική επιχείρηση από το capital control και μετά. Να φτάσω που; σε πράγματα γνωστά… αυτά που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο επιχειρηματικός χώρος.

Από την άλλη, το βιβλίο φτάνει στον καταναλωτή σε πολύ καλή τιμή,  αλλά σε μία Ελλάδα που η αγοραστική της δύναμη κατατάσσεται στη χαμηλότερη κλίμακα της Ευρώπης.  

Η ανάσα, όπως είπες ή οι ανάσες αφορούν γενικά στην ελληνική οικονομία  και πίστεψέ με  δεν είμαι εγώ το κατάλληλο πρόσωπο για να σου πω τις επιτακτικές λύσεις…

 

 

, Συνέντευξη Μάρα Σωτηροπούλου: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»

 

 

 1. Εκτός από επιτυχημένη γυναίκα στον επαγγελματικό στίβο είσαι και μητέρα. Ποιες είναι οι αγωνίες σου για ένα παιδί που οσονούπω βγαίνει στη κοινωνία των ενηλίκων; Ποια εφόδια πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας έφηβος για να αντιπαλέψει τις πρώτες δυσκολίες που θα του παρουσιαστούν;

Οι αγωνίες μου είναι πολύ συγκεκριμένες… πρώτα απ’ όλα θέλω να είναι υγιής και να αποκτήσει ουσιαστική παιδεία. Τι θα ήθελα;… να μάθει να είναι αυτόνομος και να επιλέξει να ασχοληθεί επαγγελματικά με κάτι που πραγματικά αγαπά. Αυτά προσπαθώ να του μεταφέρω ως γονιός εδώ και χρόνια.

Όσον αφορά στα εφόδια… από την παιδεία απορρέουν πολλά, όπως η αυτογνωσία, η σωστή διαχείριση των διαπροσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων. Απ’ την άλλη η αυτονομία… δεν υπάρχει χειρότερο φαινόμενο από «τα παιδιά της γυάλας», όπως λέω. Στα παιδιά μας, από μία ηλικία και μετά, πρέπει να δίνουμε αρμοδιότητες και ανάληψη μικρών ευθυνών καθημερινά κι ας μην τα κάνουν όλα σωστά. Όπως επίσης να είμαστε δίπλα τους όταν σκοντάψουν… να τους πούμε να σηκωθούν, να ξεσκονιστούν και να συνεχίσουν.

 

 

 1. Η αγάπη…ο έρωτας… πόσο σημαντικά θεωρείς ότι είναι στη ζωή του ανθρώπου;

Αγάπη ή έρωτας; Με ρωτάς για δύο διαφορετικά πράγματα… ο έρωτας είναι ένα αλητάκι, ένα κακομαθημένο που διεκδικεί και τα θέλει όλα δικά του. Τυχερός και άτυχος όποιος ερωτεύτηκε. Απ’ την άλλη η αγάπη είναι μία αρχόντισσα,  μακρόθυμη που τα δίνει όλα με αλτρουισμό και τυχερός πολύ αυτός που αγάπησε και αγαπήθηκε…

Ναι είναι σημαντικά πολύ και τα δύο! Όποιος ερωτευτεί πραγματικά θα νιώσει ζωντανός! Και όποιος αγαπήσει πραγματικά θα νιώσει πλούσιος!

 

 

, Συνέντευξη Μάρα Σωτηροπούλου: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»

 

 

 1. Πιστεύεις στον Θεό;

Πιστεύω χωρίς καμία αμφιβολία! Αποδεικνύεται και η Ύπαρξή Του και τα Έργα Του και οι Σκοποί Του.

 

 

 1. Συχνά, παρακολουθούμε φαινόμενα, που ο θρησκευτικός φανατισμός επιφέρει χιλιάδες χαμένες ανθρώπινες ζωές και κράτη ερείπια, ποια η άποψή σου και τι συναισθήματα σου δημιουργεί;

 

Μεγάλη συζήτηση για συνέντευξη… με δύο λόγια όμως θα πω το εξής: Άλλο Δημιουργός και άλλο οι θρησκείες…. αυτές είναι δημιουργήματα των ανθρώπων. Εξυπηρετούν συμφέροντα που σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με τον Θεό, αλλά με την ανθρώπινη εξουσία. Αυτά τα φαινόμενα τι άλλο μπορούν να δημιουργούν, εκτός από τεράστια θλίψη για τη φύση του ανθρώπου;

 

 

 1. Έχεις κάποια αγαπημένα χόμπυ ή συνήθειες;

Αγαπώ τα ταξίδια ακόμα και τα επαγγελματικά… είναι οι εικόνες, οι άνθρωποι, η διαφορετική κουλτούρα, είναι εν γένει η αλλαγή των παραστάσεων… από τη διαδρομή ακόμα…

Δεν ζω λεπτό χωρίς μουσική (έστω και χαμηλά ακόμα και εν ώρα δουλειάς).  Ζω τελευταία χωρίς τον χορό (tango & latin)  που επίσης λατρεύω  λόγω έλλειψης χρόνου.

Πηγαίνω θέατρο. Δεν κοιμάμαι αν δεν διαβάσω έστω λίγες σελίδες από ένα βιβλίο.

 

 

, Συνέντευξη Μάρα Σωτηροπούλου: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»

 

 

 1. Αν σου ζητούσα κάποια ενσταντανέ που καθόρισαν τη μέχρι τώρα ζωή σου, ποια είναι αυτά;

 

Είναι αρκετά…τα πιο σημαντικά

Η στιγμή που ο γιατρός ακούμπησε στην αγκαλιά  μου τον γιο μου…όταν γέννησα…

Η ανάλυση του carpediem από την αγαπημένη καθηγήτριά μου, μέντορα και φίλη Μαρία Θάνου.

Όταν ο μπαμπάς μου μού έδειξε πως χρησιμοποιούμε το picup, οδηγώντας το χέρι μου ακουμπήσαμε μαζί τη βελόνα πάνω στο βινύλιο…γύριζε ένας δίσκος των Beatles θυμάμαι…

Τα πρώτα βήματα στο tango με τον παππού μου.

Πολλές υπέροχες συζητήσεις με την μητέρα μου από όταν ήμουν παιδί.

Όταν στο ξεκίνημά μου, ένας από τους πολύ σημαντικούς επιχειρηματίες του τόπου μας μού είπε…«Να θυμάσαι πάντα ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο αγαπητή μου…».  Αυτό το έχω κρατήσει ως “οδηγό ζωής”.

Τελικό και όχι τελευταίο…Όταν μου συστήθηκε ο έρωτας της ζωής μου… κι όταν συστηθήκαμε πάλι από την αρχή…

 

 

, Συνέντευξη Μάρα Σωτηροπούλου: «Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»

 

 

Η φωτογράφιση έγινε με την επιμέλεια του φωτογράφου Γιάννη Σκαντζού στα γραφεία των εκδόσεων Μένανδρος και έξω από το κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης

 

Γρηγόρης Δανιήλ, για το The Look.Gr

 

 

 

3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *