Αλαζόνας και επικίνδυνος ο Ερντογάν: Απειλεί θεούς και δαίμονες, αλλά ζητάει «δώρα» από την ΕΕ

 

Με αξιώσεις «σουλτάνου» ως προς την κυπριακή ΑΟΖ μεταβαίνει στην ευρωτουρκική συνάντηση της Βάρνας ο Τούρκος πρόεδρος – Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών – Κρίσιμη η αυριανή ημέρα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

 

Σε ρόλο που παραπέμπει σε φυσιογνωμία στυγνού δικτάτορα και θυμίζει τα πλέον «μαύρα» καθεστώτα που στιγμάτισαν με τις αποφάσεις και τις ενέργειές τους τον εικοστό αιώνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκει με απροκάλυπτο τρόπο να επαναφέρει τον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό, με απειλές, τελεσίγραφα και φωνές, μα πάνω απ’ όλα με σκληρές απαιτήσεις.

 

Παρά το αυστηρό μήνυμα που του έστειλε την Παρασκευή (23/03) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και παρά τις αυστηρές συστάσεις των ΗΠΑ προς την Άγκυρα να εγκαταλείψει την οδό των προκλήσεων, ο «σουλτάνος» επιμένει να βάλλει κατά πάντων, απειλώντας ακόμη και με αιματοκύλισμα στο όνομα της «Μεγάλης Τουρκίας»!

 

Υπό το βαρύ αυτό κλίμα, πραγματοποιείται τη Δευτέρα (26/03) στη Βάρνα της Βουλγαρίας η ευρωτουρκική συνάντηση, με τον Τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται, κατά πληροφορίες, έτοιμος να απαιτήσει με περίσσεια υπεροψία και νέα «μπαξίσια» από την Ευρώπη των 27.

 

Θα ζητήσει και τα… ρέστα από τις Βρυξέλλες!

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο κ. Ερντογάν, για λόγους τακτικής αλλά και ουσίας, δεν αναμένεται να υποχωρήσει από τις προκλητικές θέσεις που εξέφραζε όλο το τελευταίο διάστημα και προτίθεται να απαντήσει σε σκληρή γλώσσα, στις επικριτικές αναφορές της ΕΕ όπως καταγράφηκαν στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, για τις τουρκικές προκλήσεις.

 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η ίδια πηγή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει έγγραφο με τέσσερις δήθεν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις των Βρυξελλών προς την Άγκυρα προκειμένου να ασκήσει πιέσεις σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει οδικό χάρτη υλοποίησής τους.

 

Ειδικότερα, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να κάνει λόγο για «νόμιμες διεκδικήσεις» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και επί τούτου θα έχει στη διάθεσή του συντεταγμένες που αναφέρονται σε περιοχή από την Πάφο, πλησίον του Ακάμα – στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα, θα διεκδικήσει διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

 

Ο «υπόκωφος» εκβιασμός

 

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Ερντογάν αναμένεται να παίξει, όπως είναι αναμενόμενο, το «χαρτί» ενός ιδιόμορφου εκβιασμού απέναντι στην ΕΕ: Με απλά λόγια, θα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης το προσφυγικό, κάτι που ούτως ή άλλως φαίνεται και από το έγγραφο εργασίας του τουρκικού ΥΠΕΞ.

 

Οι Τούρκοι απαιτούν, ειδικότερα, τα εξής:

 

  •     Επανενεργοποίηση της ενταξιακής της πορείας με ξεπάγωμα / άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Στο έγγραφο σημειώνει ότι ο Γιούνγκερ είναι δεσμευθεί στην τουρκική κυβέρνηση για προώθηση έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.
  •     Εφαρμογή των επτά ανεκπλήρωτων προαπαιτούμενων από σύνολο 72 κριτηρίων, για να αρθούν οι διατυπώσεις έκδοσης ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη.
  •     Προώθηση και αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.
  •     Επίσπευση των διαδικασιών προς εκταμίευσης των κονδυλίων του δευτέρου πακέτου της βοήθειας ύψους 3 δις. ευρώ προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες με μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εμπλοκή της Άγκυρας.

 

Με απλά λόγια, τα αιτήματα της Άγκυρας προς την ΕΕ υποκρύπτουν ένα άτυπο απειλητικό τελεσίγραφο, το οποίο αποκρυστάλλωνεται στην εξής φράση: «Ικανοποιήστε εδώ και τώρα τις αξιώσεις μας, αλλιώς ανοίγουμε διάπλατα την προσφυγική/μεταναστευτική “κάνουλα”»!

 

Στο τραπέζι της Βάρνας και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

 

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς στη Βάρνα εστιάζεται στα όσα θα πουν οι Ευρωπαίοι εταίροι στον Τούρκο πρόεδρο, αναφορικά με την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, του υπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, που παραμένουν εδώ και 24 ημέρες κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

 

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες ημέρες είχαν ενταθεί τα μηνύματα τόσο από πλευράς Ουάσιγκτον όσο και από τις Βρυξέλλες, για την άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στην χώρα.

 

Απειλές και ύβρεις

 

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο (24/03) και χωρίς την παραμικρή διάθεση να ρίξει τους τόνους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε για μία ακόμη φορά ρητορική μίσους και ακραίου φανατισμού, δίνοντας ρεσιτάλ παραληρήματος δίχως τέλος και προς πάσα κατεύθυνση – Υπό τον πλήρη έλεγχο του τουρκικού στρατού το Αφρίν

 

Μιλώντας λοιπόν στη Σαμψούντα, μπροστά σε συγκεντρωμένο πλήθος που παραληρούσε, ο «Σουλτάνος» έκανε επίδειξη της μεγαλομανίας του, κάνοντας λόγιο για «μεγάλη και ισχυρή Τουρκία» που «για να οικοδομήσουμε, αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές ή θα πάρουμε ζωές».

 

Παράλληλα, ο Ερντογάν, μετά την κατάληψη του Αφρίν, δεν δίστασε να απειλήσει ξανά με νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια να ακουστούν οι ιαχές πολέμου ως τα πέρατα της Δύσης. Το όραμά του μάλιστα για τη μεγάλη, όπως την ονειρεύεται Τουρκία, απαιτεί… αιματοκύλισμα.

 

«Τη μεγάλη (ισχυρή) Τουρκία οπωσδήποτε θα την οικοδομήσουμε. Αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές μας. Αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές!», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος λίγες μόλις ώρες μετά την καταδίκη της ΕΕ για τις ενέργειές του σε Συρία και… Ελλάδα, ορμώμενος από την πρόσφατη κατάληψη της περιοχής του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους συμμάχους τους, Σύρους αντάρτες.

 

«Δεν θα ξεχάσουμε τις πληγές που άνοιξαν στην καρδιά μας τα τεχνητά σύνορα που χάραξαν. Μετά το Αφρίν ξεκινά η ανάσταση», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, για να καταλήξει:

 

«Αυτοί που πιστεύουν πως οι παρατηρήσεις μου είναι μπλόφες ή άδεια ρητορική θα δουν πως το λάθος τους είναι θανάσιμο. Οι δηλώσεις μου αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, τις πολιτικές του κράτους και τα αισθήματα του λαού. Θα τα καταφέρουμε ή θα σκοτωθούμε».

 

 

Υπό τον πλήρη έλεγχο του τουρκικού στρατού το Αφρίν

 

Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους Σύροι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, όπως διαβεβαίωσε πηγή του τουρκικού στρατού, την ώρα που εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής μοίραζαν τρόφιμα στους κατοίκους.

 

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι μαχητές εισέβαλαν στην πόλη Αφρίν την περασμένη Κυριακή, μετά από οκτώ εβδομάδες μαχών, για να εκδιώξουν τους Κούρδους των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

 

Μια στρατιωτική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι και οι τελευταίες κοινότητες τέθηκαν υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Οι έρευνες συνεχίζονται ώστε οι ντόπιοι να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους», είπε.

 

Μια παρόμοια πληροφορία μετέδωσε και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

 

Στην πόλη Αφρίν, πολλοί κάτοικοι περίμεναν στην ουρά για να πάρουν το συσσίτιο που μοίραζε η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, ενώ οι Τούρκοι στρατιώτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους με θωρακισμένα οχήματα.

 

«Προσπαθούμε να επαναφέρουμε τη ζωή στους φυσιολογικούς ρυθμούς της το συντομότερο δυνατόν. Οι κινητές κουζίνες μας είναι εδώ και οι ομάδες μας πήγαν στα χωριά», είπε ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στην Τουρκία, Κερέμ Κινίκ.

 

Πηγή

 

0