Η Ιαπωνική πολιτιστική δραστηριότητα που κάνει το γύρο του κόσμου.

 

Τα τελευταία χρόνια, ο ψηφιακός μικρόκοσμος έχει κατακλυστεί από λάτρεις του ιαπωνικού τσαγιού Matcha. Εκτός από την παραδοσιακή μορφή του ζεστού ροφήματος, το Matcha επιλέγεται ως συστατικό σε ποτά, αλμυρά φαγητά και γλυκές συνταγές.

Η προώθηση των πλεονεκτημάτων αυτής της μορφής τσαγιού συνέβαλε σημαντικά στην αναγνώριση των οφελών του και στην αύξηση της κατανάλωσης του. Τόσο πολύ που, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Technavio, αναμένεται να σημειώσει αθροιστικό ετήσιο ποσοστό αύξησης (CARG) της τάξης του 9%  για το χρονικό διάστημα 2018 – 2020.

 

Κάτι παραπάνω από τσάι

 Για όσους δε γνωρίζουν, το  Matcha είναι μια ποικιλία πράσινου τσαγιού μεγάλης αξίας. Πρόκειται για μια πολύ λεπτή, πράσινη πούδρα η οποία προκύπτει μετά το άλεσμα των φύλλων. Η δε διαδικασία της προετοιμασίας των φύλλων είναι αυτή που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πριν τη συγκομιδή του φυτού, το σκεπάζουν με υφάσματα για τρεις εβδομάδες περίπου με σκοπό να μειώσει το ρυθμό ανάπτυξή του και να ενισχύσει τα επίπεδα χλωροφύλλης. Εκεί οφείλεται το σκούρο πράσινο χρώμα καθώς και η παραγωγή αμινοξέων. Στη συνέχεια, μαζεύουν με το χέρι ένα-ένα τα φύλλα, τα μαγειρεύουν στον ατμό, αφαιρούν τις φλέβες και το κοτσάνι και τελικώς τα αποξηραίνουν.

Το Matcha, όμως, δεν είναι απλά ένα πράσινο τσάι. Έχοντας τις ρίζες του στην Κίνα, η χρήση του γινόταν για θεραπευτικούς λόγους και ύστερα για απόλαυση. Ως τελετουργία συστήθηκε στην Ιαπωνία από τον μοναχό Eisai περί τα τέλη του 12ου αιώνα, επιστρέφοντας ο ίδιος από την Κίνα. Η προετοιμασία και η κατανάλωση του τσαγιού μετατράπηκε σε νοοτροπία και εισήγαγε ως κεντρικά στοιχεία τις αρχές της αρμονίας, του σεβασμού και της ηρεμίας. Εξελίχθηκε δηλαδή σε ολόκληρη φιλοσοφία που επηρεάζει μέχρι σήμερα πολλούς τομείς της ζωής.

 

 

Πράσινο τσάι vs Τσάι Matcha

Ίσως θα αναρωτιέστε σε τι διαφέρει το τσάι Matcha από το πράσινο τσάι. Η βασική διαφορά τους λοιπόν είναι ότι με το Matcha προσλαμβάνουμε τα φύλλα τσαγιού στο μέγιστο καθώς, όπως προαναφέρθηκε, αλέθονται ολόκληρα τα φύλλα. Με το παραδοσιακό τσάι ουσιαστικά πίνουμε εκχυλισμένο βραστό νερό. Μελέτες έχουν δείξει πως ένα ποτήρι Matcha ισούται με δέκα ποτήρια πράσινου και άρα είναι 15 φορές πιο θρεπτικό. Σε καμία περίπτωση δε μειώνεται η αξία της κατανάλωσης του πράσινου τσαγιού. Άλλωστε είναι γνωστή η συνεισφορά του στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και στην καύση του λίπους ανάμεσα σε άλλα. Μιλώντας, ωστόσο, για το Matcha οφείλουμε να τονίσουμε όσα υποστηρίζει ότι προσφέρει.

Για τους λάτρεις του καφέ ήρθε η εναλλακτική που περιμένατε. Μια εναλλακτική χωρίς τρέμουλο, μια εναλλακτική χωρίς νεύρα. Μπορεί να είναι πιο πράσινη από ότι φανταζόσασταν αλλά δεν παύει να δίνει ενέργεια και να ενισχύει τη διάθεση. Αυτό οφείλεται στα αμινοξέα που περιέχει και κυρίως της L-θεανίνης, στοιχείο που βελτιώνει τη συγκέντρωση και προωθεί τη χαλάρωση, δίχως να προκαλεί υπνηλία.

Είναι πλούσιο σε ίνες και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Αποτελεί μια αντιοξειδωτική υπερδύναμη, ενώ βοηθά στο φυσικό τρόπο απώλειας βάρους, μιας και ενισχύει τον μεταβολισμό. Στα οφέλη του τσαγιού Matcha συγκαταλέγεται ακόμη η βελτίωση της λειτουργίας των επιθηλιακών κυττάρων και το γεγονός ότι εμποδίζει το φραγμό των αρτηριών.

Παρά τα σπουδαία οφέλη το τσάι δεν αποτελεί τη μοναδική λύση σε όλα τα προβλήματα. Ειδικά όσον αφορά θέματα υγείας, δεν αντικαθιστά την συχνή εξέταση, πρόληψη και άσκηση.

 

Ώρα για ένα τσάι!

Με μια μικρή έρευνα θα δείτε πως το συγκεκριμένο τσάι είναι από τα ακριβότερα. Η υψηλή ποιότητα είναι λογικό να έχει και ανάλογα υψηλό κόστος. Το χαρακτηριστικό αυτό εξυπηρετεί στο διαχωρισμό κακής ποιότητας Matcha, το οποίο φυσικά δε θέλετε. Θα πρέπει επιπλέον να έχετε στο νου σας πως το πράσινο τσάι μπορεί να εκτίθεται στη ρύπανση και να περιέχει μόλυβδο. Επειδή με το Matcha γίνεται κατανάλωση ολόκληρου του φύλλου, είναι λογικό να περιέχει υψηλές ποσότητες του μετάλλου. Ως εκ τούτου, προτείνεται να πίνετε μόνο ένα φλυτζάνι την ημέρα και να αποφύγετε να δώσετε στα παιδιά.

Το τσάι Matcha διαθέτει τρεις βαθμούς: το τελετουργικό (ceremonial) χρησιμοποιείται στις τελετές και τους ναούς των Βουδιστών, το κλασσικό (premium) εξίσου υψηλής ποιότητας με το τελετουργικό, το οποίο είναι κατάλληλο για καθημερινή κατανάλωση και το μαγειρικό (culinary) που διαθέτει ένα αρωματικό προφίλ πιο κατάλληλο για χρήση σε τρόφιμα απ’ ό,τι για πόση. Μάλιστα, έρευνες υποστηρίζουν πως το μαγειρικό Matcha θα ξεπεράσει σε κατανάλωση τα άλλα δύο είδη.

Η παραδοσιακή προετοιμασία για μια πρόσκληση σε ένα πάρτι τσάι περιλαμβάνει ωραίες χορογραφίες και κομψές κινήσεις χεριών. Η ίδια διαδικασία είναι πολύωρη και χρειάζεται πολλή εξάσκηση. Ενδιαφέρον είναι και ο εξοπλισμός, ο οποίος αποτελείται από πέντε εργαλεία. Αρχικά, υπάρχει το natsume, ένα δοχείο που τοποθετείται μέσα το τσάι. Δεν πωλείται χύμα καθώς οξειδώνεται από τον αέρα. Ακολουθεί το chawan, το μπολ τσαγιού δηλαδή όπου θα γίνει το ανακάτεμα με το ζεστό νερό και μετέπειτα η πόση του. Διατίθεται σε διάφορα μεγέθη και στυλ, ενώ το ξεχωριστό σε αυτό είναι πως προτιμάται ακόμα και αν έχει κάποιο ελάττωμα. Βλέπετε στη φιλοσοφία του Matcha η ατέλεια και οτιδήποτε ασυνήθιστο εκτιμάται και επευφημείται!

Τα επόμενα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι ένα κουτάλι είτε από μπαμπού είτε από ελεφαντόδοντο ή ξύλο, το λεγόμενο chashaku αλλά και το σύρμα από μπαμπού, chasen, για να αναμείξετε τη σκόνη. Τέλος, παραδοσιακά θεωρείται απαραίτητο και ένα ορθογώνιο, λινό, άσπρο ύφασμα, το chakin, για να καθαρίσει κανείς το μπολ κατά τη διάρκεια της τελετής.

Όλα αυτά βέβαια δεν είναι απαραίτητο να τα κάνετε εσείς, εάν επιλέξετε να δοκιμάσετε το τσάι. Τα μόνα πράγματα που χρειάζεστε είναι ένα κατάλληλο μπολ για το ανακάτεμα και το σύρμα από μπαμπού, προϊόντα που βρίσκεται αρκετά εύκολα στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η προσήλωση στην λεπτομέρεια και τη σημασία των πραγμάτων δείχνει την αγνότητα, τη συγκέντρωση στο τώρα και στα όσα έχουν ουσία, ιδέες που εκπροσωπεί το Matcha ως πολιτιστική δραστηριότητα!