Οι «ζωγραφιές» επί του εδάφους, τα λεγόμενα γεωγλυφικά, του πολιτισμού Νάσκα στο Περού είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της καλλιτεχνικής δραστηριότητας – ή μήπως δεν ήταν καλλιτεχνική; – στην ιστορία του ανθρώπινου είδους.

Έχουν ειπωθεί πολλά στην προσπάθεια να τους δοθεί μια ερμηνεία, ακόμη και το ότι είναι σημάδια που άφησε ανώτερος πολιτισμός εξωγήινων σε παλαιότερη επίσκεψή του στον πλανήτη μας. Τώρα, όπως αναφέρει το National Geographic, με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών Περουβιανοί επιστήμονες εντόπισαν στην κοντινή επαρχία Πάλπα, στην έρημο του νότιου Περού, 50 καινούργια γεωγλυφικά, τα οποία οι δορυφόροι δεν είχαν έως σήμερα καταγράψει.

 

Κάποια από αυτά ανήκουν στον πολιτισμό των Νάσκα, ο οποίος άνθησε στην περιοχή από το 200 έως το 700 μ.Χ. Αν και οι αρχαιολόγοι υποπτεύονται ότι οι άνθρωποι που δημιούργησαν τους προγενέστερους πολιτισμούς Παράκας και Τοπαρά μπορεί να ήταν εκείνοι που φιλοτέχνησαν κάποια από αυτά τα έργα, μεταξύ του 500 π.Χ. και του 200 μ.Χ.

Εντοπίστηκαν με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Οι έρευνες ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν μέλη της Greenpeace βανδάλισαν και κατέστρεψαν κάποιες από τις «γραμμές» του πολιτισμού Νάσκα. Η κυβέρνηση Ομπάμα παρείχε οικονομική βοήθεια για την αποκατάσταση και, σε αυτό το πλαίσιο, ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον πρώην υφυπουργό Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Περού, Λουίς Χάιμε Καστίγιο, εντόπισε καινούργιες «γραμμές».

 

Ο εντοπισμός έγινε με τη βοήθεια δεδομένων από την πρωτοβουλία GlobalXplorer –είναι πρωτοβουλία τύπου «πολίτης-επιστήμων»– της εξερευνήτριας του National Geographic, Σάρα Πάρκακ. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «είδαν» αυτό που οι δορυφόροι δεν μπορούσαν να «δουν», καθώς πολλές από τις γραμμές ήταν πολύ λεπτές. Και ίσως εντοπιστούν και άλλες, καθώς η έρευνα συνεχίζεται.

 

Η ανακάλυψη αυτή ενδέχεται να βοηθήσει τους ερευνητές να καταλάβουν καλύτερα σε τι αποσκοπούσαν αυτές οι γραμμές, όπως επεσήμανε η δημοσιογράφος για θέματα αρχαιολογίας στο National Geographic, Κρίστιν Ρόμεϊ. Και πρόσθεσε ότι δείχνει, επιπλέον, το πώς η τεχνολογική πρόοδος βοηθά στην εξερεύνηση της Γης. «Πραγματικά, είναι μια καινούργια εποχή εξερεύνησης» τόνισε η Ρόμεϊ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ