Συγγραφέας, ηθοποιός, στιχουργός και σκηνοθέτης ο Νότης Περγιάλης ήταν μια πολυσχιδής και πολυτάλαντη προσωπικότητα, που πρόσφερε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο στην Ελλάδα.

 

Αν και στο πλατύ κοινό έγινε γνωστός σαν ηθοποιός του κινηματογράφου, στον οποίο ξεχώρισε σε σύνθετους δεύτερους ρόλους, ήταν ένας σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας και όχι μόνο.

 

Από την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου “Οι Εχθροί”.

 

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1953 στην ταινία «Το Κλειδί της Ευτυχίας» ενώ με τη Φίνος Φιλμ ξεκίνησε τη συνεργασία του το 1962 με την «Ηλέκτρα» του Κακογιάννη, και τελείωσε το 1975 με την ταινία «Οι Βάσεις και η Βασούλα». Από τις 20 αξιόλογες ταινίες που έπαιξε συνολικά στην καριέρα του, οι 13 ήταν της Φίνος Φιλμ. Ξεχωρίζουν: “Οι εχθροί”, “Το Ταξίδι”, “Αγάπη για Πάντα”, “Εκείνος κι Εκείνη”, “Αστερισμός της Παρθένου”.

 

Ένας δίσκος – διαμάντι, από τις ιδιωτικές εκδόσεις του Ηλία Τάσκου

Η ηχογράφηση που σας παραθέτω είναι ένα πραγματικό ντοκουμέντο, καθώς ο κορυφαίος ηθοποιός διαβάζει ποιήματα του επίσης σπουδαίου Νίκου Καββαδία. Την ανάγνωση συνοδεύει η μουσική του Άκη Λυμούρη. Η ηχογράφηση έγινε το 1969 και αποτελεί την πρώτη παρουσία του ποιητή στην ελληνική δισκογραφία. 

 

 

 

2