Πρωτοχρονιά του 1981: η Ελλάδα στην ΕΟΚ και αμέσως μετά την πανηγυρική τελετή ακολουθεί υπουργικό συμβούλιο με τον τότε Πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη να κάνει λόγο για προβολή της Δεξιάς Κουλτούρας. Όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο που θα ακολουθούσαν οι βουλευτικές εκλογές (Οκτώβριος 1981), που όμως θα φέρουν στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

 

 

 

Την εποχή εκείνη στις κινηματογραφικές αίθουσες προβάλλεται το ιστορικό φιλμ “Ο Άνθρωπος με το γαρύφαλλο”, μια ταινία με τεράστια εμπορική απήχηση. Άλλωστε με την έλευση της δεκαετίας του 80 παρατηρείται ένα έντονο πολιτικοποιημένο ρεύμα στις τέχνες και έτσι γυρίστηκε και αυτή η ταινία που ουσιαστικά ήταν ένας ύμνος στο Νίκο Μπελογιάννη, ηγετική μορφή του παράνομου τότε ΚΚΕ. Ο Γεώργιος Ράλλης σκεπτόμενος ότι έπρεπε το κόμμα του να μην περιοριστεί σε μια σειρά άρθρων που έκαναν λόγο για πολιτικά πάθη του παρελθόντος, αποφάσισε να απευθυνθεί στην Εθνική μας Σταρ να κατέβει στις εκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

 

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη φυσικά αρνήθηκε κάτι που είχε κάνει και στο παρελθόν απορρίπτοντας ανάλογες προτάσεις του Εθνάρχη Κων/νου Καραμανλή. Μάλιστα η κορυφαία ηθοποιός, σε επιστολή της στην εφημερίδα “Το Βήμα”, λίγο μετά την Πρωτοχρονιά του 1981, έκανε λόγο για τους “Ακομμάτιστους καλλιτέχνες”. Και συνεχίζει: “Δεν ανήκω στη δεξιά. Έχω το δικαίωμα και την υποχρέωση, όπως όλοι οι άνθρωποι, να έχω τις πολιτικές μου πεποιθήσεις, αλλά δεν έχω καμία υποχρέωση να ανακατεύομαι σε κομματικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις. Πιστεύω κι εγώ, όπως πολλοί άλλοι, ότι ο καλλιτέχνης οφείλει βέβαια να είναι πολιτικοποιημένος, όχι όμως απαραίτητα και κομματικοποιημένος. Η φιλελεύθερη, ανεξάρτητη, δυναμική προσωπικότητα του καλλιτέχνη δεν είναι δυνατόν να υποταχθεί στην αναγκαία, ψυχρή κομματική σκοπιμότητα.”(18 Ιανουαρίου 1981 – Εφημερίδα “Το Βήμα”).

Ανάλογη πρόταση είχε γίνει την εποχή εκείνη και στον ηθοποιό Γιάννη Γκιωνάκη, ο οποίος και αρνήθηκε για τους ίδιους περίπου λόγους. 

 

8