Τίτλος επεισοδίου: «Κερκυραϊκή χορωδία» Ημερομηνία και ώρα προβολής: Τετάρτη 3 Απριλίου στις 17:00 στην ΕΡΤ3.

 

Η εκπομπή Ελλήνων Δρώμενα μας ταξιδεύει στην Κέρκυρα, στο νησί της μουσικής και της πολυφωνίας.
Στην Κέρκυρα συναντούμε την «Ιόνια» πολυφωνική έκφραση. Μια πόλη «ξεσηκωμένη» με την πνοή των εκατοντάδων μικρών και μεγάλων χορωδιών της.

Η μουσική πανδαισία στην Κέρκυρα, συντελείται με τις πολυάριθμες χορωδίες, παράλληλα με τις πασίγνωστες φιλαρμονικές μπάντες της. 
Η πόλη και τα χωριά της, πλημυρίζουν από τις φωνές και τα μουσικά όργανα των εκατοντάδων μικρών και μεγάλων χορωδιών της.

Η «Ιόνια πολυφωνική έκφραση» αποτελεί ίσως και πανευρωπαϊκή μοναδικότητα. Ένα μωσαϊκό μουσικής ποικιλότητας, ηθών, γλώσσας, με επιρροές ένθεν και ένθεν του Ιονίου πελάγους, με μουσική και τραγούδι από τις απαρχές της πολυφωνίας μέχρι την σύγχρονη μουσική δημιουργία, με την συνάντηση της εκκλησιαστικής μουσικής και της κοσμικής τέχνης, διαμορφώνει την ξεχωριστή ταυτότητα του νησιού.

 
 

Η τραγουδιστική «πρώτη ύλη» αντλημένη από τους μεγάλους ποιητές της Κέρκυρας, προσφέρεται ιδανικά για το χορωδιακό τραγούδι. 
Ο φακός της εκπομπής συναντά δύο αντιπροσωπευτικές χορωδίες του νησιού. 

Την «Χορωδία του τμήματος Μουσικών Σπουδών» του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, με τις πολυπολιτισμικές προσλαμβάνουσες της, η οποία εστιάζει τις εκπαιδευτικές δράσεις της τόσο στην σύγχρονη μελέτη και σπουδή της χορωδιακής έκφρασης, όσο και στην χορωδιακή διαχρονική υπόσταση της πολυφωνίας στην Ελλάδα και την «Χορωδία Κέρκυρας», μια από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες σε δραστηριότητες, με αξιόλογη και αναγνωρισμένη τραγουδιστική πορεία στο νησί.

Ο διευθυντής της χορωδίας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου Δρ, Δημήτρης Κτιστάκης μας αποκαλύπτει τις πολλαπλές όψεις τις πολυφωνίας και την εκπαιδευτική διαδικασία γνώσης και κατάκτησης της τραγουδιστικής τέχνης, ενώ η μαέστρος της Κερκυραϊκής χορωδίας Δήμητρα Καλογεροπούλου μας ξεναγεί στην ομαδική συνεργασία με τους χορωδούς, οι οποίοι χωρίς σπουδές μουσικής, συμμετέχουν με πάθος στα χορωδιακά σύνολα του νησιού, αποκαλύπτοντας τη ζωτική τους σχέση με το χορωδιακό τραγούδι.  Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα – σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος 
Φωτογραφία: Γιώργος Χαρίσης
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Ιωάννα Πόγιαντζη
Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή
Διεύθυνση παραγωγής: Έλενα Θεολογίτη
Παραγωγή: filmellon

Social media:
Facebook: Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts 
https://www.facebook.com/ellinondromena
Instagram: Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts
https://www.instagram.com/ellinon_dromena/
You Tube:   Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts
http://tinyurl.com/49rz58p6
Tik Tok: Ελλήνων Δρώμενα / Greek Acts
https://www.tiktok.com/@.greek.acts

 
0