Ο Κύριλλος Ρούσσος μας συστήθηκε μουσικά πριν από τέσσερα χρόνια με το debut album του “Opening Night”. 

Γεννημένος στο Παρίσι και γιος του σημαντικού τραγουδιστή διεθνούς εμβέλειας Demis Roussos, ο Cyril μεγάλωσε και πέρασε όλη του τη ζωή μέσα στη μουσική βιομηχανία. Ξεκίνησε το ταξίδι του στη μουσική σαν DJ στις αρχές του 2000, παίζοντας σε κλαμπ  στο Παρίσι και στην Αθήνα, όπου άρχισε να γίνεται γνωστός από εξέχοντες DJ της εποχής, όπως ο θρυλικός Vasillis Tsilichristos, καθώς και υποστηρικτών, όπως η Red Bull Music Academy (Μουσική Ακαδημία). Πιο μετά κυκλοφόρησε remix έργων του πατέρα του, συμπεριλαμβανομένης και της κυκλοφορίας το 2006 του Forever and Ever: A Roussos Vs Roussos Story. Αργότερα, το 2014, ο Cyril συμμετείχε ως ένας καλλιτέχνης με την μετέπειτα νεοσύστατη ανεξάρτητη χορευτική φίρμα Upfilter Records με το ψευδώνυμο “Jareth Cole”.

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το “The Fight Song”, προπομπό του επερχόμενου EP άλμπουμ του και μιλάει αποκλειστικά στο TheLook.gr για το καινούργιο του τραγούδι αλλά και για τον πατέρα του. 

 Πώς επηρέασε η μουσική κληρονομιά του πατέρα σας τη δική σας μουσική πορεία;

Απάντηση: Δεν είναι τόσο πολύ όσο νομίζετε. Ο πατέρας μου και εγώ είμαστε πολύ διαφορετικοί άνθρωποι καλλιτεχνικά και δημιουργικά μιλώντας. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες φωνές που βγήκαν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, δύο από τις μεγαλύτερες δεκαετίες στη μουσική βιομηχανία. Οι θρύλοι βγήκαν εκείνη την εποχή και ο πατέρας μου ήταν ένας από αυτούς, γεγονός για το οποίο είμαι πολύ περήφανος. Αλλά εδώ είναι το θέμα? Ο πατέρας μου ήταν τραγουδιστής και ερμηνευτής που τραγουδούσε τραγούδια που έγραψαν άλλοι άνθρωποι, ενώ γράφω δικά μου τραγούδια, εκτός κι αν κάνω διασκευή. Έτσι τείνω να σκέφτομαι τον εαυτό μου ως τραγουδοποιό πρώτα και ως ερμηνευτή ή τραγουδιστή στη συνέχεια.

 Ποια είναι η ιστορία πίσω από το νέο σας τραγούδι “The Fight Song”;

Απάντηση: Όπως όλα τα τραγούδια στο EP, το “The Fight Song” προήλθε από ένα πολύ προσωπικό τοποθετήστε βαθιά μέσα μου κατά τη διάρκεια του Covid όπου νομίζω ότι πολλοί από εμάς αρχίζουμε να ψάχνουμε βαθύτερα μέσα για απαντήσεις. Πέρασα πολλές άσχημες στιγμές εκείνη την περίοδο. Πήρα ένα πολλά βαριά χτυπήματα από μέρη από τα οποία ποτέ δεν πίστευα ότι θα τα ένιωθα ποτέ και αυτό με γκρέμισε δυνατά. Αλλά πάντα σηκωνόμουν και όταν το έκανα ήμουν κι εγώ τρελός, που μου έδωσα την αποφασιστικότητα να τα ξεπεράσω και να αντεπιτεθώ. Αυτό είναι το τραγούδι περίπου.

 Ποια ήταν η διαδικασία συγγραφής και ηχογράφησης του τραγουδιού;

Απάντηση: Το “The Fight Song” ήταν το δεύτερο τραγούδι που δουλέψαμε με τον Γιώργο και στην αρχή δεν είχαμε πολλά να δουλέψουμε. Είχα απλώς μια βασική ιδέα για το τι ήθελα το τραγούδι να ακούγεται και ήξερα ότι έπρεπε να είναι ρυθμού τύπου ύμνου και είχα ένα λίγο από το ρεφρέν στο μυαλό. Ευτυχώς ο Γιώργος είναι πολύ ταλαντούχος και ταλαντούχος τραγουδοποιός και μουσικός και έτσι πήρε αυτές τις λίγες ιδέες και έτρεξε μαζί τους, δημιουργώντας μια δομή τραγουδιού με την οποία θα μπορούσαμε να δουλέψουμε. Μετά το πήρα και άρχισα να γράφω μερικούς στίχους για να εμπλουτίσουμε το τραγούδι και μετά αρχίσαμε να τους εφαρμόζουμε στο τραγούδι ενώ προσθέτοντας περισσότερες ιδέες για το πώς πρέπει να ακούγεται το τραγούδι. Νομίζω ότι μας πήρε μόνο δύο συνεδρίες για να έχουμε ένα σταθερό demo. Ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε το τραγούδι στο 8 Yard Studio στην Εξάρχεια αφού τελειώσαμε τα demos για ολόκληρο το EP. Ο Γιώργος είχε συναρμολογήσει ολόκληρη ομάδα εκεί γιατί θέλαμε μια συνεδρία ηχογράφησης “ήχου μπάντας” σε αντίθεση με απομακρυσμένες συνεδρίες που είναι συνηθισμένες σήμερα, επειδή είναι πρακτικές αλλά  ταυτόχρονα αφαιρείται  πολλή από τη μαγεία που προέρχεται από το να έχεις όλους τους ταλαντούχους μουσικούς σε ένα δωμάτιο. Ηχογραφήσαμε πρώτα το μπάσο και τα ντραμς, μετά τις κιθάρες και τα πλήκτρα και τέλος τα φωνητικά.

 Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο της μουσικής σας στη σημερινή εποχή και ποια είναι η ελπίδα σας για το πώς θα επηρεάσει το κοινό σας;

Απάντηση: Τα σχόλια μέχρι στιγμής είναι καταπληκτικά. Ο κόσμος λατρεύει το τραγούδι και μερικά από αυτά τα πράγματα που έχει ήδη γράψει ο τύπος για αυτό είναι εκπληκτικά. Νομίζω ότι ζούμε σε ένα εποχή που η μουσική είναι πιο ποικιλόμορφη από ποτέ, υπάρχουν τόσα πολλά είδη και υποείδη για να διαλέξει κανείς και τόσες πολλές μεθόδους και πλατφόρμες διανομής για τραγούδια που κυκλοφορούν επίσης, κάτι που είναι καλό. Το μειονέκτημα σε αυτό όμως είναι ότι υπάρχει πολύς θόρυβος στην αγορά και είναι πιο δύσκολο από ποτέ για ένα τραγούδι γ να γίνει αντιληπτό. Αλλά νομίζω ότι αν μπορείς να γράψεις ένα τραγούδι που κάποιος θα το ακούσει και θα σκεφτεί μόνος του «Ξέρω ακριβώς τι περνάει αυτό το άτομο, έχω νιώσει κι αυτό» τότε έχεις δημιουργήσει ένα τραγούδι που ξεπερνά τα όρια του χρόνου και των τάσεων. Αν μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχετική σύνδεση με ένα κοινό, τότε η μουσική σας θα γίνει τελικά βρει τη θέση του στις καρδιές και στο μυαλό αυτού του κοινού. Ελπίζω ότι ο Γιώργος και εγώ κατάφερα να το δημιουργήσω με αυτό το EP και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είμαι πιο περήφανος για αυτό το σύνολο της δουλειάς, από οτιδήποτε άλλο έχω κάνει καλλιτεχνικά.

 Πώς αντιμετωπίζετε την πίεση και τις προσδοκίες που μπορεί να συνοδεύουν την είσοδό σας στο χώρο της μουσικής λόγω του ονόματος
του πατέρα σας;

Απάντηση: Δεν το σκέφτομαι. Τέτοιες σκέψεις είναι αντιπαραγωγικές.

 Ποιες είναι οι κύριες επιρροές σας στη μουσική δημιουργία και πώς αυτές εκδηλώνονται στο νέο σας έργο;

Απάντηση: Έχω πολλές επιρροές στη μουσική από τόσα είδη και καλλιτέχνες Με τα χρόνια, ορκίζομαι ότι είναι σαν το πιο τρελό lineup στο πιο χαοτικό φεστιβάλ Imaginable που παίζει συνεχώς στο κεφάλι μου σε μια λούπα. Αλλά θα έπρεπε να το πω αυτό για αυτά τα τραγούδια, Πήρα επιρροή από μερικούς από τους αγαπημένους μου ροκ και λαϊκούς τραγουδοποιούς όπως ο Σπρίνγκστιν, ο Τομ Γουέιτς και ο Γκλεν Χάνσαρντ. Είναι καλλιτέχνες που έγραφαν πάντα τραγούδια που δεν μπορείς παρά να τα τραγουδήσεις από καρδιάς επειδή τα τραγούδια που γράφουν είναι πάντα ειλικρινείς και σχετικά. Αυτό ήθελα για αυτά τα τραγούδια,  να είναι προσωπικά  και ειλικρινή. Και ελπίζω να συνεχίσω να κάνω τέτοια τραγούδια.

 Πώς βλέπετε τον εαυτό σας να εξελίσσεται καλλιτεχνικά στο μέλλον;

Απάντηση: Δεν είμαι πολύ καλός στο να προβλέψω το μέλλον. Το μυαλό μου βρίσκεται σε συνεχή αγώνα μεταξύ μιας κατάστασης αφέλειας και μιας κατάστασης κυνισμού. Οπότε ελπίζω να συνεχίσω να φτιάχνω μουσική όσο μπορώ, να κρατάω το κεφάλι μου στα σύννεφα αλλά τα πόδια μου στη γη και ο μόνος τρόπος που ξέρω για να το κάνω αυτό είναι  ένα τραγούδι τη φορά.

 

Για το  “The Fight Song”

«The Fight Song»

Tέσσερα χρόνια μετά την κυκλοφορία του debut album του “Opening Night”, που περιλάμβανε και το ντουέτο “When We Meet Again” με την τελευταία ηχογράφηση του πατέρα του, Ντέμη Ρούσσου, συνεργάζεται με τον George Gaudy και το αποτέλεσμα είναι τέσσερα ολοκαίνουργια τραγούδια με το αποτύπωμα των δύο σπουδαίων μουσικών.

Ο Κύριλλος τόσο για το νέο του single, όσο και για ολόκληρο το νέο project του, συμπράττει με τον singer/songwriter George Gaudy τραγούδια του οποίου (“I Lost My Soul”, “ Mother”  και “Down Down Below” ), ακούστηκαν πρόσφατα στους τίτλους της δημοφιλούς σειράς «ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ I,II,III».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΑ

https://cyrilroussos.lnk.to/TheFightSongPR

 

1