Ένα πολυαναμενόμενο συγκρότημα κατοικιών στην Δανία κατάφερε επιτέλους να ολοκληρωθεί, μετά από συνολικά 11 χρόνια εργασιών!

 

Γράφει η Νίκη Κλεισούρα

 

 

Και πριν προλάβουν οι φωτογραφίες και η μαγική εικόνα των κτιρίων να σε παραπλανήσουν, ας τονίσω σε αυτό το σημείο πως δεν ήταν το μέγεθος και η δυσκολία του εγχειρήματος οι λόγοι για τους οποίους χρειάστηκε να περιμένουμε τόσο καιρό για την ανέγερση του συγκροτήματος, αλλά η οικονομική κρίση! Και όμως, μπορεί οι κατασκευαστικές εργασίες για το διάσημο πλέον The Wave να ξεκίνησαν το 2006, ωστόσο τα πάντα «πάγωσαν» το 2008 οπότε και ξεκίνησε η παγκόσμια κρίση. Έως τότε, μόλις οι δύο από τους τελικά πέντε πύργους του κτιριακού συμπλέγματος είχαν κατασκευαστεί, αφήνοντας έτσι το μεγαλόπνοο project στην μέση για αρκετά χρόνια. Πάντως, τον Δεκέμβριο του 2018 η κατασκευή των κατοικιών έφτασε στο τέλος της, παραδίδοντας στο κοινό ένα iconic αποτέλεσμα!

 

 

Η δημιουργία του The Wave ανήκει στο γραφείο Henning Larsen Architects από την Κοπεγχάγη, που οραματίστηκε αυτό το συγκρότημα στις όχθες του φιόρδ στην Βέιλε της Δανίας. Μάλιστα, το έκτασης 14.000 τ.μ. κτίσμα άντλησε έμπνευση από την τοπογραφία της περιοχής, αποτελώντας πλέον ένα από τα ορόσημα -σχεδόν μνημειακής αξίας- της πόλης.

 

 

Η τόσο έντονα ξεχωριστή και αναγνωρίσιμη δομή του κτιρίου είναι το στοιχείο που συνδέει τις περιοχές των κατοικιών με τα νερά, το τοπίο και την υπόλοιπη πόλη. Κατά την διάρκεια της ημέρας, «κύματα» των πέντε πύργων του συγκροτήματος αντικατοπτρίζονται στα νερά του φιόρδ, ενώ τα βράδια αυτή η ιδιαίτερη και πρωτοποριακή αρχιτεκτονική φωτίζεται με τρόπο που θυμίζει ατμοσφαιρική οροσειρά.

 

 

Οι πέντε αλληλοσυνδεόμενες φόρμες του συγκροτήματος που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το νερό, έγιναν διάσημες πολύ πριν την ολοκλήρωσή τους, από το πρωταρχικό στάδιο της οικοδόμησής τους, μιας και τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού. Μάλιστα, το 2009 ανακηρύχθηκε «Το οικιστικό κτίριο της χρονιάς» από το το δανέζικο περιοδικό Byggeri, το 2012 κέρδισε το αρχιτεκτονικό βραβείο ABB LEAF για την καινοτόμα αρχιτεκτονική του και το 2013 το υψηλού κύρους Civic Trust Award για τον σχεδιασμό του. Και όλα αυτά, χωρίς να βρίσκεται καν σε… καλό δρόμο η κατασκευή του.

 

 

Πάντως, το 2015 οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν ξανά, με τους τρεις τελευταίους πύργους να κατασκευάζονται επιτέλους, κάνοντας το όραμα της αρχιτεκτονικής ομάδας πραγματικότητα και αποτελώντας έναν φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά και την γεωγραφία της περιοχής.

 

 

Πηγή

 

 

 

 

0