Οι Eκδόσεις της Εστίας και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία (Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος) σας προσκαλούν τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, στις 17:30, στην παρουσίαση της νέας, αναθεωρημένης έκδοσης του βιβλίου τού Πέτρου Στ. Μακρή-Στάικου Κίτσος Μαλτέζος: Ο αγαπημένος των θεών”

 

Ομιλητές

Πέτρος Στ. Μακρής-Στάικος

Συγγραφέας

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας (ΕΚΠΑ)

Χρήστος Χωμενίδης

Συγγραφέας

 

Συντονίζει ο Στέφανος Καβαλλιεράκης

Ιστορικός-Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών

 

Αποσπάσματα διαβάζει ο ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης

 

 

Το βιβλίο

Κίτσος Μαλτέζος

Ο αγαπημένος των θεών

Β´ ΕΚΔΟΣΗ – ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ

Σειρά: Ιστορία και Πολιτική (Διευθυντής: N. E. Kαραπιδάκης)

Βιβλιοπωλείον της Εστίας.

Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2019    

Σελ. 372 + 32 φωτογραφικό ένθετο,  15 x 23,

τιμή: 18 ευρώ

ISBN: 978-960-05-1739-2

 

Τρίτη 1η Φεβρουαρίου 1944. Στις 9.30 το πρωί, δολοφονείται στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά στο άγαλμα του Βύρωνα, ο Κίτσος Μαλτέζος, ο τελευταίος απόγονος του Στρατηγού Μακρυγιάννη, το χαρισματικό παιδί της γενιάς του ’40. Τη δολοφονία, που θυμίζει δράση τρομοκρατικής οργάνωσης, έχει αναλάβει ο ΕΛΑΣ Σπουδάζουσας. Έκτοτε το γεγονός θα μυθοποιηθεί και θα μεταμορφωθεί σε ένα από τα ισχυρότερα ταμπού της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Η «Αριστερά» θα αρνείται επίμονα την οποιαδήποτε αναφορά σε μιαν από τις πιο σκοτεινές σελίδες της δράσης της, ενώ η σκληρή μετεμφυλιακή «Δεξιά» θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει πολιτικά τον θάνατο ενός ανθρώπου που στην πραγματικότητα δεν της ανήκε. Ο Μαλτέζος θα πρωταγωνιστήσει στην υπόθεση δύο μυθιστορημάτων, στην «Τειχομαχία» του Θεόφιλου Φραγκόπουλου και στο «Χρονικό μιας σταυροφορίας» του Ρόδη Ρούφου.

 

Η βιογραφία που έγραψε ο Πέτρος Στ. Μακρής-Σταικος μπορεί να διαθέτει την αφηγηματική χάρη ενός μυθιστορήματος, όμως είναι και η πρώτη απόπειρα σοβαρής ιστορικής προσέγγισης της υπόθεσης, προσφέροντας συγχρόνως στον αναγνώστη μια συνθετική τοιχογραφία της χαμένης γενιάς του ’40.

 

[Από το οπισθόφυλλο της πρώτης έκδοσης]

 

Ένα βιβλίο που «αποπνέει αξιοπρέπεια και σεβασμό», όπως είχε τονίσει από την πρώτη έκδοση το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ Γρηγόρης Φαράκος, αναγνωρίζοντας την «προσπάθεια του συγγραφέα να σταθεί στο πλαίσιο της αντικειμενικότητας».

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Πέτρος Στ. Μακρής-Στάϊκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Είναι Δικηγόρος από το 1975. Έργα του:

– Κίτσος Μαλτέζος. Ο αγαπημένος των Θεών. Πρώτη έκδοση Ωκεανίδα, Αθήνα 2000.

– Βρετανική πολιτική και αντιστασιακά κινήματα στην Ελλάδα. Η απόρρητη έκθεση του ταγματάρχη David J. Wallace. Πρώτη έκδοση Ωκεανίδα, Αθήνα 2009• δεύτερη έκδοση Πελασγός, 2018.

– «Ο Άγγλος Πρόξενος». Ο υποπλοίαρχος Noël C. Rees και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Ελλάδα-Μέση Ανατολή (1939-1944). Ωκεανίδα, Αθήνα 2011.

– Ο «Δεκέμβρης» του 1944. Τέσσερα άγνωστα κείμενα. Ίκαρος, Αθήνα 2014.

– Άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά.

 

 

0