Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Andrés Barba “Χέρια μικρά” σε μετάφραση Βασιλικής Κνήτου.

Σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων, καταφτάνει η εφτάχρονη Μα­ρίνα μετά τον θάνατο των γονιών της σε αυτοκινητιστικό. Η διαφο­ρε­τικότητα του καινούργιου κοριτσιού αλλάζει τις ισορ­ροπίες στο ίδρυμα. Καθώς η Μαρίνα παλεύει να βρει τη θέση της, επινοεί ένα παιχνίδι στους κα­νόνες του οποίου υποβό­σκει μια έμμονη βία.

Η επιθυμία, σαν αίνιγ­μα ή σωτη­ρία, ιδω­μένη εναλλάξ μέσα από την οπτική της Μαρίνας κι αυτήν των άλλων κοριτσιών, με υπνωτιστικό, λυρικό ρυθμό, μας υπο­βάλ­λει μια αίσθηση διφο­ρούμενου και τρομερού· γιατί ο φό­βος είναι ακόμα πιο φο­βερός στον βαθμό που είναι αόριστος.

ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (2017) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ GUARDIAN

Το βιβλίο ανήκει στην ξεχωριστή αυτή κατηγορία βιβλίων όπως Τα τρομερά παιδιά του Κοκτό ή Ο άρχοντας των μυγών του Γκόλντινγκ, πορτρέτα της παιδικής ηλικίας χωρίς εφησυχασμούς, που συγκινούν και σοκάρουν ταυτόχρονα, σκληρά και λυρικά, κατ’ εικόνα και ομοίωση της φάσης της ζωής που ο Σαρτρ ονόμαζε «η ηλικία της βίας».

Όταν η Shirley Jackson συναντά τις Αυτόχειρες παρθένους σε ένα αριστούργημα τέλειας συγγραφικής έξαρσης. Φανταστείτε έναν συγκερασμό της ατμόσφαιρας της Δάφνης ντι Μωριέ με αυτή του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο σε μια ιστορία σαν παραμύθι που θα κρατήσει ξάγρυπνο τον αναγνώστη.

Ένα βιβλίο λεπτών αποχρώσεων και υπόγειων εντάσεων που θα προβληματίσει τους αναγνώστες για αρκετό καιρό αφού το τελειώσουν και που επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του Rafael Chirbes στο Letra Internacional: «Ο Μπάρμπα μού έγινε απαραίτητος ως συγγραφέας».

Το βιβλίο έχει ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε αρκετές γλώσσες, πρόσφατα και στα αγγλικά. Τον συγγραφέα του, μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές φωνές της γενιάς του, τον συγκρίνουν με τον Κάφκα και τον Μπρούνο Σουλτς, ενώ το 2010 το περιοδικό Granta τον συμπεριέλαβε στη λίστα του με τους καλύτερους νεαρούς ισπανόφωνους συγγραφείς.

Ο Barba τιμήθηκε το 2017 με το πολύ σημαντικό Premio Herralde για το μυθιστόρημά του República luminosa, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το 2019.
 
«Μια στις τόσες ένα μυθιστόρημα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα, σαν μια ρωγμή στο υποβλητικό σκοτάδι μέσα μας. Όπως έκανε ο Κάφκα. Ή ο Μπρούνο Σουλτς. Τώρα το κάνει ο ισπανός συγγραφέας Andrés Barba με το τρομακτικό Χέρια μικρά».
Edmund Whiteσυγγραφέας
 
«Ένα συγκλονιστικό αντίδοτο για την πεποίθηση της κοινωνίας μας στην παιδική αθωότητα και αγνότητα». 
Financial Times

«O Barba διεισδύει στο μυαλό των παιδιών με τέτοια αλλόκοτη ακρίβεια, που καταλήγει σχεδόν δυσοίωνη… Πέρα από την υποβλητικότητά τoυ όμως το βιβλίο είναι ένας στοχασμός πάνω στην ίδια τη γλώσσα και στη δύναμή της να καθηλώσει ή να απελευθερώσει τη σκέψη και τη συμπεριφορά». 
Guardian 
 
«Ένα σκοτεινό, υποβλητικό έργο με πρωταγωνίστριες μικρά κορίτσια και θέμα τη θλίψη και τη βασανιστικά επώδυνη ανάγκη να ανήκεις». 
Kirkus Reviews
 
«Ο Barba βυθίζει τον αναγνώστη σε μια τρομακτική αλλά ακαταμάχητη πραγματικότητα… Μια ανατριχιαστική καταγραφή του τι μπορεί να συμβεί στους μυστικούς τόπους της παιδικής φαντασίας».
New Statesman
 
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.  

0