Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το  βιβλίο του Τζέιμς Μπόλντουιν “Το δωμάτιο του Τζοβάνι” σε μετάφραση Τερέζας Βακιαρέλλη.

«Το βιβλίο δεν αφορά τόσο την ομοφυλοφιλία όσο το τι συμβαίνει όταν είσαι τόσο φοβισμένος,  που τελικά δεν μπορείς να αγαπήσεις κανέναν» λέει ο συγγραφέας του, Τζέιμς Μπόλντουιν. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που, χάρη στην απλότητα του δραματικού του ιστού και στην ένταση με την οποία εκτυλίσσεται η πλοκή του, μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης καρδιάς.

Σημαδεμένος από μια ομοφυλοφιλική εμπειρία στην εφηβεία του, ο Ντέιβιντ, ένας νεαρός Αμερικανός, θα καταλήξει στο Παρίσι της δεκαετίας του 1950 αναζητώντας την εσωτερική του ισορροπία. Στη διάρκεια της νύχτας που θα φέρει τον τραγικό επίλογο της ιστορίας του, ο Ντέιβιντ μας αφηγείται την παράλληλη σχέση του με τον Τζοβάνι και την αρραβωνιαστικιά του, την Έλα, την πάλη του ανάμεσα στην ερωτική επιθυμία και τη συμβατική ηθική, τη σύγκρουση ανάμεσα στην αλήθεια του κορμιού και τα ψέματα του μυαλού.

Το κλασικό αυτό αφήγημα πάθους και θανάτου, το οποίο εκδόθηκε το 1956 και αντικατοπτρίζει την προσωπική πάλη του ίδιου του συγγραφέα με τη σεξουαλική αμφισημία, παραμένει ένα συγκλονιστικό βιβλίο χάρη στην απλότητα του δραματικού του ιστού και στην ένταση με την οποία εκτυλίσσεται η πλοκή του, αποκαλύπτοντάς μας άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης καρδιάς.
 
Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.

«Ο Μπόλντουιν χρησιμοποιεί τον λόγο όπως η θάλασσα τα κύματα· κυλά και χτυπά, προχωρά και υπαναχωρεί, υψώνεται κι ύστερα υποκλίνεται και εξαφανίζεται… η σκέψη γίνεται ποίηση και η ποίηση διαφωτίζει τη σκέψη».
Langston Hughes, ποιητής
 
«Ένα καθηλωτικό βιβλίο χάρη στην απλότητα της κεντρικής σύγκρουσης αλλά και στο παθιασμένο όραμα του συγγραφέα του».
Colm Tόibίn, συγγραφέας
 
«Τολμηρό, ξεχωριστό, με λογοτεχνική χάρη και θάρρος».
Caryl Phillips, συγγραφέας
 
«Έξοχο! Ένας ριψοκίνδυνος άθλος ευφάνταστης τόλμης».

Guardian
 

«Ένας συγγραφέας οργισμένος αλλά τόσο προκλητικά ευφυής, με τόσο καλή γραφή, ώστε σύντομα έγινε ο μαύρος συγγραφέας που οι λευκοί προοδευτικοί αρέσκονταν να φοβούνται».
Newsweek
 

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του Φώναξέ το στα βουνά.

 

0