Τελικά η στρίγγλα έγινε αρνάκι; Και γιατί είναι τόσο στρίγγλα, τι είναι αυτό που ζητά;

 

Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε το εξαιρετικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το «Ημέρωμα της Στρίγγλας». Ακόμα και μην το έχει διαβάσει κάποιος, την ιστορία την ξέρει. Βέβαια τίποτα δεν συγκρίνεται με το υπέροχο κείμενο του Σαίξπηρ.

Αν θες όμως, να δεις μια άλλη εκδοχή της στρίγκλας τότε πρέπει να παρακολουθήσεις την παράσταση «η στρίγγλα έγινε αρνάκι;» στο θέατρο ΕΝ-Α.  Ο  Κώστας Παπαπέτρου πάει το κείμενο ένα βήμα παραπάνω και διερωτάται τελικά ποιος έγινε το αρνάκι, η στρίγγλα Κατερίνα ή ο «πολλά βαρύς» Πετρούκιος. Σε μια ελεύθερη απόδοση του κλασσικού έργου, μπορούμε να δούμε με σατυρικό τρόπο, τα προβλήματα μιας σχέσης και τελικά πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να συνυπάρξουν 2 άνθρωποι.

 

 

Πριν πάμε όμως στην παράσταση θα ήθελα να σας πω για το θέατρο ΕΝ-Α. Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα εκεί για να παρακολουθήσω την παράσταση. Ειλικρινά μαγεύτηκα με την καλαισθησία του χώρου. Το θέατρο είναι ένα σπίτι. Στο υπόγειο γίνονται οι παραστάσεις ενώ στο πάνω όροφο βρίσκεται το ωδείο Έντεχνον. Μπαίνοντας λοιπόν, στο θέατρο/σπίτι (αφού πρώτα χτυπήσεις κουδούνι), οι υπεύθυνοι σε υποδέχονται θερμά και σε οδηγούν στον «κήπο». Τόσο όμορφα διακοσμημένο που σε κάνει να χαλαρώσεις πριν την παράσταση.  Μπορείς εκεί να κάτσεις για λίγο, να πιεις ένα ποτήρι κρασί (το οποίο στο κερνάνε οι ίδιοι) και όταν φτάνει η ώρα σε οδηγούν στη σκηνή. Με συγκινεί πόσο δημιουργικοί μπορούν να γίνουν οι άνθρωποι, όταν αγαπάνε αυτό που κάνουν. Η σκηνή; Το πάρκινγκ του σπιτιού. Πόσο σε κερδίζει ο χώρος, δεν λέγεται.

Και ας πάμε τώρα στην παράσταση. Η αλήθεια είναι ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσο διασκευασμένο Σαίξπηρ και ίσως λίγο τσίνησα. Προσωπικά, αγαπώ αυτό το έργο οπότε είμαι και αρκετά αυστηρός. Το κείμενο σε γενικές γραμμές ήταν αρκετά έξυπνο και καλογραμμένο. Ωστόσο υπήρχαν κάποια σημεία που μου θύμιζε ότι έβλεπα κάποια επιθεώρηση ( και όχι καλή επιθεώρηση). Η σκηνοθεσία είχε 2-3 έξυπνα τρικ που απλά σκέφτεσαι ότι όλα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει θέληση.

Έμεινα αρκετά ικανοποιημένος από την απόδοση των ηθοποιών. Δεν είμαι ειδήμων,δεν μπορώ να μιλήσω για τεχνικές κλπ απλά κρίνω ως λάτρης του θεάτρου. Επίσης γνωρίζω πολύ καλά ότι η κωμωδία είναι πολύ δύσκολο «έργο». Ίσως εκεί λίγο το έχασαν. Προσωπική μου άποψη είναι ότι σε κάποια σημεία το κείμενο(;), οι ίδιοι οι ηθοποιοί, στα πλαίσια του αυτοσχεδιασμού,(;) κάπου το τράβηξαν για να «βγει γέλιο» αλλά δεν τα κατάφεραν. Δεν σας κρύβω ότι μαγεύτηκα από τον «Πετρούκιου». Σωματικά, εκφραστικά, για μένα, ήταν άρτιος. Από την άλλη η «Κατερίνα» παραήταν σκληρή. Ίσως, ίσως κάποιες στιγμές να γινόταν και λίγο καρικατούρα. Αν αυτό ήταν το ζητούμενο τότε το απέδωσε πολύ σωστά, εμένα πάντως δεν μου έκανε. Σε γενικές γραμμές καλή παράσταση, ωραίο κείμενο, ωραίο μήνυμα.

 

 

Διανομή: Ελπίδα Αμίτση, Χρίστος Γεωργίου, Μιχαήλ Άγγελος Δρόσος, Μαρία Ζαχαριάδου, Αθανασία Κατσηδήμα, Νίκος Παπαγιάννης

Σκηνοθεσία:Ελπίδα Αμίτση

Μουσική: Δημήτρης Παριανός

Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ελευθερίου

Φωτισμός: Άρτεμις Λογαρά

Φωτογραφία, Video: Γιώργος Κλήμης

Επιμέλεια trailer: Δημήτρης Παριανός

«Η στρίγγλα έγινε αρνάκι;» του Κώστα Παπαπέτρου

 

Θέατρο ΕΝ-Α

Σουρή και Μαλαγαρδή 95, Κορυδαλλός

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987 154 814

 

  • Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 μέχρι 25/05/2019
  • Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα
  • Γενική Είσοδος 12€ , Φοιτητές – Άνεργοι 8€

 

Προς ενίσχυση των σκοπών των ΕΝ.Π.ΑΝ.

Υπό την αιγίδα: WORLD PHILOSOPHICAL FORUM και UNESCO.