«Το Φως του Γκαζιού» συνεχίζει τις παραστάσεις του στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής κάθε Παρασκευή στις 21:00, ενώ την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου τιμά τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με την ειδική τιμή 9 ευρώ για όλα τα εισιτήρια.

 

 

Το «Gaslight: Το Φως του Γκαζιού», του Πάτρικ Χάμιλτον, είναι ένα βαθύ και συναρπαστικό μυστήριο. Είναι όμως και μια τολμηρή απεικόνιση της έμφυλης ψυχολογικής βίας, και της αφόρητης πίεσης και της χειραγώγησης που μπορεί να ασκήσει ο ισχυρός στον αδύνατο.

Το έργο πρωτοπαίχτηκε στο Λονδίνο το 1938. Μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο, ενώ η Ίνγκριντ Μπέργκμαν κέρδισε Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Μπέλλα το 1945.

Όμως το θέμα που αγγίζει το «Gaslight» δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρο. Η βία κατά των γυναικών παραμένει η πιο διαδεδομένη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, στην χώρα μας αναφέρονται στις αρχές περίπου 5.000 περιστατικά ετησίως. Ο αριθμός των περιστατικών που δεν αναφέρονται υπολογίζεται πολλαπλάσιος.

 

Μετά το τέλος της παράστασης, η ψυχολόγος – νευροεπιστήμων Έλενα Σπανού μιλάει με τους ηθοποιούς, τη σκηνοθέτιδα της παράστασης και το κοινό για την έμφυλη βία σε μια εικοσάλεπτη συζήτηση. Γιατί συμβαίνει το gaslighting, και γενικά η έμφυλη βία; Πώς δραπετεύει κανείς απ’ αυτήν; Και τι θα λέγαμε σε μια γυναίκα που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση;

 

 

Ταυτότητα της παράστασης

«Gaslight: Το Φως του Γκαζιού», του Πάτρικ Χάμιλτον

Από την Ομάδα Sονέτο

Σκηνοθεσία: Άννα Ετιαρίδου Μετάφραση – Απόδοση: Χρήστος Άνθης

Πρωτότυπη μουσική: Μανώλης Μπονιάτης

Φωτισμοί – χειρισμός κονσόλας: Σάββας Σουρμελίδης Φωτογραφίες: Γρηγόρης Ξένος

Ερμηνεύουν: Σοφία Ιωακειμίδη, Χρήστος Άνθης, Εβελίνα Σιγάλα, Κωνσταντίνος Καρούζος

 

 

0