Το 1o Φεστιβάλ “Από Μηχανής Θεός /Deus ex machina Festival 2018” ανοίγει τις πύλες του στις 8 Ιουνίου στο Από Μηχανής Θέατρο με σκοπό να γίνει ένας πόλος καλλιτεχνικής έκφρασης  νέων δημιουργών.

 

14 πρεμιέρες, 14 πρωτότυπες παραστάσεις θα παρουσιαστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στις δύο σκηνές του Από Μηχανής Θεάτρου με κεντρικό πυρήνα την έννοια του από μηχανής Θεού.

Πόσο τελικά ορίζουμε οι ίδιοι τη μοίρα μας;

Επιδιώκουμε κάποιον εξωγενή παράγοντα να έρθει για να μας «σώσει»;

Είμαστε τελικά εμείς δημιουργοί του προσωπικού μας «μεσσία» σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας ή/και να αποποιηθούμε την ευθύνη μας στα πράγματα μεταθέτοντας την σε τρίτους;

Χωρίς προϋπόθεση την εμφάνιση θεών και γερανών στις σκηνές του Από Μηχανής Θεάτρου ή περιορισμό για τη χρήση ή μη κειμένου ή τι είδους κειμένου και ποιας έκτασης, καλλιτέχνες κάθε προσανατολισμού πειραματίζονται και ζυμώνονται με ελευθερία και τόλμη και μοιράζονται τη δική τους ματιά με διάθεση να ανοίξει επί σκηνής ένας ουσιαστικός και δημιουργικός διάλογος.

Το “Από Μηχανής Θεός /Deus ex machina Festival 2018” περιλαμβάνει αποκλειστικά παραγωγές που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό με την επιθυμία να μετασχηματιστεί σε μια φιλόξενη πλατφόρμα που όχι μόνο προβάλει τις σύγχρονες καλλιτεχνικές φόρμες και πρακτικές αλλά αντανακλά και δονείται απ’ όσα συμβαίνουν στο σήμερα κι εκτός σκηνής.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 6 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: στο τηλέφωνο 210. 5232097 και στο www.viva.gr

 

Σημείωμα καλλιτεχνικού διευθυντή

Στο κλείσιμο αυτής της συναρπαστικής θεατρικής σεζόν, το Από Μηχανής Θέατρο ανοίγει ακόμα περισσότερο. Το “Από Μηχανής Θεός /Deus ex machina Festival 2018” κάνει την πρεμιέρα του και μαζί 14 παραστάσεις που παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Επιθυμία μας υπήρξε όχι μόνο να διατεθούν οι σκηνές και η υποδομή του θεάτρου για τη διοργάνωση ενός ακόμα φεστιβάλ νέων δημιουργών αλλά να δοθεί μια θεματική πάνω στην οποία οι καλλιτέχνες να πειραματιστούν σκηνικά και που να συνδέεται με την ταυτότητα του ίδιου του Από Μηχανής. Κατά τη διάρκεια του “Από Μηχανής Θεός /Deus ex machina Festival 2018” 14 διαφορετικές, πρωτότυπες και φρέσκες εκδοχές της έννοιας του από μηχανής θεού τίθενται επί σκηνής σε διάλογο προσφέροντας στο κοινό μια συμπυκνωμένη εμπειρία με προσανατολισμό, προβληματισμό κι ευδιάκριτο καλλιτεχνικό κριτήριο.

Δημήτρης Μυλωνάς

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 18-24 IOYNIOY

DEUS EX MACHINA FESTIVAL 2018

 

 

ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

 

 

ΠΕΝΘΕΑΣ ΚΑΘΑΡΣΙΣ

Έργο βασισμένο στις Βάκχες του Ευριπίδη. Ο Πενθέας διαμελίζεται και ξανασυντίθεται κάθε φορά που επιθυμεί ο Διόνυσος. Αυτό συμβαίνει για 2 λόγους: Για να «διασκεδάσει» και να «παίξει» ο Διόνυσος με τον ξάδερφό του, Πενθέα και να τιμωρηθεί ο Πενθέας για την ύβρι του προς το Βάκχο. Ο σκηνοθέτης Διόνυσος δανείζεται 2 μαριονέτες από το κοινό για να ανεβάσει παράσταση-αναπαράσταση της σκηνής του θανάτου του Πενθέα στον ίδιο τον Πενθέα. Κεντρικό ερώτημα: Ποια η κάθαρση του Πενθέα για την ύβρι που έχει διαπράξει.

 

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Ομάδα “Dots”

Ηθοποιοί: Αναστασία Τζελέπη, Δανάη Σταματοπούλου

 

20/6 στις 21:00

21/6 στις 21:00

Διάρκεια 30’

ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

 

 

 

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΝΑ ΖΕΙΣ

Η παράσταση Το Πείραμα να ζεις αποσκοπεί να φωτίσει την από μηχανής θεά Μαρί Κιουρί ως ερωτική σύντροφο, μητέρα, κόρη, επιστήμονα, ιδεολόγο, φιλάνθρωπο και  φυσιολάτρη που επέδειξε πάθος για κάθε στιγμή της ζωής.

 

Στόχος είναι, οι θεατές να συνδεθούν με την μακρινή μορφή αυτής της γυναίκας που σημάδεψε που σημάδεψε την ιστορία, κατακτώντας δύο βραβεία Νόμπελ, φυσικής και χημείας, όταν οι γυναικείες διακρίσεις περιορίζονταν απλώς στις τέχνες και τη λογοτεχνία. Η Κιουρί εκπροσωπεί Το Πείραμα να ζεις, γίνεται η αισιοδοξία χωρίς περιττές περιγραφές, ενόσω η μνεία στο έργο και την προσωπικότητά της υπερασπίζεται την επιμονή της αντοχής απέναντι στο απρόβλεπτο της ζωής.

 

Κείμενο: Αντιγόνη Κατσαδήμα

Σκηνοθεσία / Σκηνικά: Ομαδική σύλληψη και εκτέλεση

Μουσική: Αλέξανδρος Ναθαναήλ

Φωτογραφίες: Φρίντα Μπαλίτα

Ηθοποιοί: Ιωάννα Δαρμή, Ευθύμης Λιάτος, Άννα Μωραΐτου

 

 

22/6 στις 20:00

23/6 στις 18:00

24/6 στις 20:15

Διάρκεια 40’

ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

 

 

 

slipLESS

Μια performance βασισμένη στο μυθιστόρημα ‘Μικρά Αγγλία’ της Ιωάννας Καρυστιάνη, εκδόσεις Καστανιώτη.

 

Άνδρος, εποχή του Μεσοπολέμου.

 

Η 20χρονη Όρσα είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα, θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Τί γίνεται όμως, όταν όλα ανατρέπονται;

Μέσα από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό διηγούμαστε την ιστορία των δύο αδερφών, της παράφορα ερωτευμένης και εσωστρεφούς  Όρσας και της δυναμικής γεμάτης  όνειρα Μόσχας. Τι μπορεί να σπάσει αυτόν τον αδερφικό δεσμό; Ένας άντρας; Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τους; Και τα δύο; Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμα και αν αυτές οι αδερφές  χάσουν κάποτε τα βήματα, πάλι στο τέλος μαζί θα χορεύουν.

 

Δραματουργία / Σκηνοθεσία / Ηθοποιοί : Σοφία Φραγγή, Αργιέττα Οκαλίδου

επιμέλεια μουσικής: Παναγιώτης Μητσόπουλος

 

22/6 στις 22:00

23/6 στις 20:00

24/6 στις 22:15

Διάρκεια 25’

ΚΑΤΩ ΣΚΗΝΗ

 

 

 

 

 

 

ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ

 

 

 

ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΙΛΙΑ

του Τζέημς Τζόυς

 

Μουσικοθεατρική παράσταση, βασισμένη στις ερωτικές επιστολές του Τζέημς Τζόυς προς τη Νόρα. (1904-1927).

Η παράσταση ξεδιπλώνει την γελοία ,προκλητική ,παραληρηματική αφήγηση πάνω στην πολυδιάστατη κι εξουθενωτική διαδικασία του έρωτα.

Μια πάλη άνευ όρων και άνευ ορίων.

Ένας αγώνας για να παραμείνει ο έρωτας στην ύψιστη μορφή του.

Εξιδανικευμένος κι απεριόριστος.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Οι λέξεις μέσω της αφηγηματικής δράσης και η μουσική του πιάνου παντρεύονται για να δημιουργήσουν τη δόνηση που οφείλει να νιώσει ο καθένας, σαν να ήταν ο ίδιος ερωτευμένος.

 

Σκηνοθεσία: Πηνελόπη Φλουρή/Abnormal

Κοστούμια : Μαρία Καραθάνου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Αγιαννίτης

Βίντεο- Φωτογραφίες: Τασού Παλισίδου

Μουσικός επί σκηνής: Αποστόλος Λαγαρίας

Ηθοποιοί: Πηνελόπη Φλουρή, Απόστολος Λαγαρίας

 

 

20/6 στις 21:00

21/6 στις 21:00

Διάρκεια: 30’

ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ

 

 

 

IN A PAINTED LABYRINTH

Μια χοροθεατρική παράσταση με βασικό ερευνητικό άξονα το δίπολο Παράδεισος- Κόλαση . Η παράσταση αποδομεί την βιβλική υπόσταση των δύο αυτών χώρων και εστιάζει στον κοινωνικό  αποσυμβολισμό αυτών των εννοιών . Ο Παράδεισος και η Κόλαση είναι επίγεια .Πραγματικό κατασκεύασμα των ανθρώπων. Υπάρχουν στην καθημερινότητα και ισορροπούν μαζί.  Ποια είναι όμως η σύγχρονη έννοια  του Παραδείσου ; Είναι η Κόλαση ένας συναισθηματικός εγκλωβισμός  ή μια συνθήκη που απορρέει από εξωτερικούς απλησίαστους παράγοντες για τον άνθρωπο; Οι ανθρώπινες σχέσεις : η συντροφικότητα  ,η αμοιβαία συνύπαρξη σε σύγκρουση με την μοναξιά . Δεν υπάρχει χειρότερη Κόλαση από το νιώθει κανείς μόνος του (αλλά να μην είναι) .Η παράσταση χρησιμοποιεί στοιχεία από το θέατρο της επινόησης κείμενο από το έργο “O απολεσθείς Παράδεισος” και πίνακες του Ιερώνυμου Μπος.

Σκηνοθεσία : Αγγελική Πουλημά

Χορογραφία : Κατερίνα Σπανού

Σκηνικά: Τάκης Βεκόπουλος

Μουσική και video art : Άντυ Δήμας

 

Ηθοποιοί και Χορευτές : Δέσποινα Χρυσικού ,Γιάννης Μουζακίτης ,Νίκος Μπουκουβάλας , Μαρία Ουίτσι Χατζή ,Κωσταντίνα Ραπτοπούλου ,Έλενα Ζήκου ,Δήμητρα Παπουρτζή, Ραφαέλα Πετράι ,Μαγδα Κουστέρη ,Μιχαήλ Κάλυβας . Δημήτρης Ανδρέας Χαλκίτος

 

22/6 στις 21:00

23/6 στις 18:00

24/6 στις 21:15

Διάρκεια 45’

ΠΑΝΩ ΣΚΗΝΗ

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 6 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: στο τηλέφωνο 210. 5232097 και στο www.viva.gr